În vizită la Centrul de adăpost pentru oamenii străzii

Azi seara am fost la Centrul de Triere municipal (i se mai spune „Вытрезвитель”) . Împreună cu cîţiva membri ai bisericii „Buna Vestire” am adus ceai fierbinte, biscuiţi şi haine calde oamenilor fără adăpost, care înoptează la Centru. Deşi am venit la 8 seara, erau doar 4 boschetari, dintre care o femeie care nici nu a ieşit la noi că era foarte beată şi dormea.

M-am întristat văzînd în ce condiţii dorm aceşti oameni. Pe scînduri goale la podea. Fără sistem de ventilare, aproape fără lumină, şi nu mai cred că mai au veceu. Sau dacă au, vai de el. Erau şi doi poliţişti care lucrează acolo. După mine, ei sunt eroi. Domnul să-i întărească. Cu părere de rău nu mi-au permis să filmez. Cred că să nu vadă ţara în ce condiţii inumane trăiesc aceşti oameni.

L-am întrebat pe unul din boschetari cum a ajuns în stradă. Numele lui e Vasile şi are cred că putin peste 40 de ani. Mi-a zis că în urmă cu 7 ani i-a decedat soţia. Are 2 copiii, care merg inca la scoala si care traiesc cu cineva din rude in casa lui parinteasca intr-un sat din r-l Ungheni. Moartea soţiei l-a determinat să se apuce de băut, a venit la Chişinău, s-a legat cu alţi boschetari şi aşa a ajuns în stradă. Tristă poveste. L-am întrebat dacă ar vrea să se lepede de acest mod de viaţă şi mi-a spus că ar vrea mult să se întoarcă acasă la copiii, dar îl doboară se pare că ruşinea şi vina. Apropo, cine are încălţăminte de iarnă mărimea 42-43, adresaţi-vă la mine şi eu o să-i transmit. N-are cu ce se încălţa. Mi-a spus că ziua lucrează la cîntar  iar noaptea, deja de 5 ani la rînd, vine la acest Centru. Mi-a mai spus mîndru că e şef peste alţi boschetari aici. Desigur că i-am spus Evanghelia, şi l-am rugat să se lepede de păcat, să înceapă o viaţă nouă şi să se întoarcă la copiii săi în sat.

Cu acest prilej vreau să adresez un apel către Primăria mun.Chişinău să mai ămbunătăţească din toată sărăcaia condiţiile de şedere la Centru. Cel putin de văruit pereţii, de instalat nişte becuri normale cu lumină de zi, de adus nişte paturi, pe care să doarmă boschetarii. Nu cred că e greu de asigurat Centrul cu un dus si un veceu normal. Etcetera. Conditii simple, dar omenesti.