În Nepal a avut loc graduarea studenților Institutului de Studiu Biblic Inductiv

Împreună cu Mia și Costel Oglice, vice-președinții misiunii globale la Precept Ministries International și cu soția mea, Năstica, am fost în Nepal, ca să vizităm studenții Institutului de Studiu Biblic Inductiv din această țară pentru a sărbători graduarea lor, cât și pentru a organiza un seminar de studiere a Bibliei. La seminar au venit peste 120 de persoane, care au studiat cursul ”Vrei să fii ucenicul lu Isus? Trebuie să plătești prețul!”.

Niranjan, care este absolvent al facultății Media a Școlii Internaționale de Misiune – Precept Ministries Eurasia, a venit cu familia și cu toată biserica pe care o păstorește.

La încheierea lecției a doua, am făcut o invitație pentru toți cei care doresc să predea acest curs altora să iasă în față, ca să se facă o rugăciune pentru ei. Ne-am bucurat când am văzut peste 40 de persoane care au ieșit în față ca să ne rugăm pentru ei și care vor merge să predea acest curs în familiile și bisericile lor.

Am avut o frumoasă sărbătoare la graduare, unde au primit diplome 8 pastori și 2 lidere.

Ajay și Tanea Chaudary sunt coordonatorii Precept Ministries în Nepal și ei au primit diploma de profesori, iar Tej Rokka a primit diploma de onoare pentru cel mai mare număr de ucenici pe care i-a adus la Institut, căci el este omul prin care în anul 2005 am început aici lucrarea și Institutul. Printre pastorii care au primit diploma este și Hom Tamang, care păstorește o biserică de 78 de persoane în satul Sindupalchok. Împreună cu soția au 7 copii, dintre care doar 2 sunt copiii lor biologici, restul sunt înfiați. Ultimul copil este o fetiță de 10 luni, care a fost înfiată după ce Hom a auzit că mama ei vrea să o arunce în râu. Fetița avea 4 zile când a fost înfiată de Hom și soția lui. Ei au venit cu copilul cu motocicleta și de la Sindupalchok până la Kathmandu face 3 ore pe drum anevoios de munte.

Mergând prin Kathmandu, am observat un ecran unde era afișată populația actuală a Nepalului, care este 29,452,597 locuitori, adică aproximativ 29,5 milioane. Hinduismul este religia majoritară, urmată de budism și islam. Conform recensământului din 2011, numărul creștinilor este de 375.699, dar autoritățile sunt interesate să diminueze această cifră, care, în realitate, se estimează să fie până la un milion. Guvernarea de acum a făcut legi anti-prozelitism stricte, conform cărora proclamarea Evangheliei în mod deschis poate fi pedepsită cu 5 ani de închisoare și amendă de 50.000 de rupii (aproximativ 500 dolari americani). Au fost deportați câțiva misionari străini din țară.

Hanuman este un zeu care se crede că este foarte puternic. Când a fost trimis de zeul Rama, căruia îi slujește, că să aducă plante de leac de la un munte, nu a putut deosebi acele plante și a adus tot muntele. Deci, este puternic, dar nu poate deosebi plantele.

Taximetristul Manup (înseamnă om) ne-a povestit mai mult despre religia hindusă, căci el este hindus. A spus că femeile din familia lui și cele mai multe din Nepal se închină lui Shiva, care este zeul suprem, căci este considerat și creatorul lumii. Femeile cred că este un dumnezeu bun și motivul principal pentru care i se închină este că sa le dea un bărbat bun și blând. Bărbații se închină zeului Krishna, care este fratele mai mic al lui Shiva și este și zeul distracțiilor, al artelor și al cântecului. Bărbații i se închină, pentru că vor și cer de la el femei frumoase. I-am prezentat Evanghelia lui Manup și, când a auzit că există doar un singur Dumnezeu și că unica cale spre mântuire este prin Isus Hristos, a început să râdă, căci în hinduism au peste 300 mii de zei.

Tinerii sunt împărțiți în ce privește religia. Banu a spus că este hindus, dar nu știe prea multe despre religia să și se închină ocazional, însă avea cartea sfântă a hindușilor, Bhagavat Ghita, la locul lui de lucru. Kanal, care lucrează împreună cu el, a spus că are toate cărțile sfinte și a hindușilor, și a budiștilor și a musulmanilor și Biblia, dar crede în dumnezeul lui, care este el. I-am vestit Evanghelia și i-am spus că este extrem de periculos să faci din persoana ta Dumnezeu, pentru că nu te poți mântui pe tine însuți.

Tribul Newari se închină și la Kumari, care este considerata zeița vie. Preoții aleg o fetiță după 2-3 săptămâni de la naștere și o separă de părinții ei că sa locuiască în templu într-o cameră întunecată și de acolo iese să se arate la cei care vin să se închine. Aceste fete sunt considerate zeițe până la prima menstruație, după care sunt considerate spurcate și trebuie să se întoarcă în familia lor. Viața le devine deosebit de complicată, pentru că nu se pot raporta la ceilalți oameni și nu mai pot zidi relații cu alții.

Pooja (închinare înseamnă numele) Acharya lucrează la o agenție aeriană și este din brahmani. Nu a citit niciodată Biblia, dar era interesată să cunoască mai mult. I-am dat o broșură de a mea, în care prezint Evanghelia pasagerilor de avion și a fost bucuroasă să cunoască mai mult despre Hristos. Acum în Nepal este luna căsătoriilor și, când un cuplu vrea sa se căsătorească, merge la preot și el le alege data nunții.

Să ne rugăm pentru cei care au auzit Cuvântul lui Dumnezeu, dar și pentru toți creștinii din țară care propovăduiesc Evanghelia în acest context. Anul acesta sunt planificate două sesiuni în cadrul Institutului, la care vor fi pregătiți noi lideri și pastori. Să ne rugăm și pentru Ajay cu Tanea și echipa cu care slujesc împreună, pentru seminarele în biserici pe care le-au planificat în fiecare lună și la care vor motiva creștinii să vină la Institut să fie pregătiți ca și lideri de studiu biblic.