În Indonezia va începe Școala Timotei în anul 2020

Orașul Medan este capitala insulei Sumatra. Aici există patru provincii în care locuiesc majoritatea musulmanilor. În orașul Medan, cel mai mare de peinsulă, jumătate din populație sunt musulmani și jumătate sunt creștini. Pe insula aceasta locuiesc peste 50 de milioane de oameni și există 52 de grupuri etnice la care încă nu s-a ajuns cu Evanghelia. În perioada 15-19 septembrie 2019 am vizitat această insulă cu scopul pregătirii liderilor și pastorilor să predea cursul de studiu biblic inductiv recent tradus în limba indoneziană “Vrei să fii ucenicul lui Isus? Trebuie să plătești prețul”.

Primul seminar l-am predat la 28 de studenți veniți din diferite părți ale Indoneziei la Școala de Misiune. Fiecare din ei a adoptat unul din cele 52 de grupuri etnice la care nu s-a ajuns cu Evanghelia și ei va trebui să meargă să planteze acolo biserici și chiar să deschidă școli de misiune. Conducătorul lor se numește Frendly și s-a arătat  foarte prietenos. Le-am făcut o scurtă prezentare a metodei și apoi am studiat împreună lecția 1 din cursul “Vrei să fii ucenicul lui Isus?”

A doua lecție le-am dat să o completeze în grupe mici de 4  oameni și am văzut că le-a plăcut foarte mult. La urmă, înainte să plec, i-am întrebat cine din ei dorește să facă cursul până la urmă și toți au ridicat mâna imediat. Atunci am hotărât să facă în aceleași grupe de 4 oameni și să predea rând pe rând.  Apoi, i-am întrebat cine din ei vor să predea cursul acesta în bisericile de unde au venit și apoi la locul unde vor merge să facă ucenici și iar, imediat, toți au ridicat mâinile. Toți acești studenți vor preda la un minim de 3000 de oameni, având în vedere bisericile din care vin și oamenii la care vor pleca. 

După aceea, a urmat o conferință de două zile la care au au venit 60 de pastori și lideri din 6 denominații din Medan. Nu am făcut la biserica lui Samuel pentru că acolo se face reparație acum, dar biserica unde am făcut este foarte bine aranjată și cu sala mare și frumoasă. Oamenii sunt foarte receptivi și primesc repede și bine tot ce învățăm. Le place mult metoda și avem discuții interesante. 

Când am ajuns la lecția a 2-a, le-am dat să completeze în grupe mici de câte 4 persoane și iar a fost foarte interactiv și dinamic în fiecare grup. 

A venit și mama cu soția lui Samuel la studiu și deja au hotărât că vor face studiu biblic mai întâi cu cei 7 lideri din biserică și apoi cu toată biserica. 

Printre participanți a fost și pastorul Parulian Tampubolon, care este și președintele Consiliului Audio-Vizual pentru Sumatra de Nord și toată media este sub controlul lui, deci, om cu mare influență. Mi-a spus că a venit la acest seminar pentru că a aflat din reclamă că va fi și despre rețelele sociale și că a mai fost la un seminar unde au predat un grup de americani despre evanghelizarea  prin rețelele sociale, dar a fost în general, pe când aici, la noi, a învățat foarte practic și m-a invitat a doua zi seara să merg la el în biserică să le predau tuturor. Parulian a cerut 1000 de cărți “Vrei să fii ucenicul lui Isus? Trebuie să plătești prețul!” ca să predea în bisericile și la oamenii cu care lucrează el. În poză el este în centru alături cu unul din liderii pe care i-a adus la seminar.

Pastorul Tommy a fost foarte implicat în organizare și traducere la conferință. Acum, pe stadionul din fața bisericii, a invitat pe Phillip, care a învățat la Școala de Misiune în Moldova să înceapă lucrarea de fotbal. Tommy mi-a spus că făcând studiu la seminar Dumnezeu i-a vorbit soției lui, care este terapist pentru autiști, să înceapă un centru creștin și acolo să fie totul cu studiu biblic inductiv, să facă cu părinții și să învețe și pe alți specialiști. 

Pastorul Nico Manalu a practicat Silat, o artă marțială indoneziană și a folosit ca să adiune copiii dintr-o regiune. El a fost instructor de arte marțiale in flota indoneziană și după pensionare a vrut să folosească cunoștințele lui pentru Evanghelie, dar a fost respins de alți conducători și a incetat să mai facă lucrare prin sport. A ieșit în față și a spus că mărturia mea despre efectul lucrării sportive l-a încurajat foarte mult și acum va relua lucrarea prin Silat. 

La încheierea seminarului am prezentat restul cărților și participanții au cerut să traducem cursurile “Cum să zidești o familie trainică?” și “Cum să faci alegeri pe care să nu le regreți?”. Toți participanții au cerut 3210 cărți “Vrei să fii ucenicul lui Isus?”, ca să predea în grupele și bisericile lor. Tare mult au insistat să începem pregătirea profesorilor de limbă engleză și Școala Timotei. S-au apropiat un grup de la un orfelinat și au rugat să facem Școala Timotei în clădirea lor. 

Am fost invitat să predau și studenților Seminarului Teologic al Bisericii “Assemblies of God”. Acolo au rugat să le predau și despre evanghelizarea prin rețelele de socializare. Peste tot este un foarte mare interes pentru aceasta. 

După încheierea seminarului cu pastorii am venit la hotel și, înainte ca să merg în cameră, am intrat la restaurant ca să beau un suc  de mango, dar văzând fumul care era acolo, am renunțat și m-am întors. În momentul acesta s-a apropiat de mine unul din participanții la seminar care se purta  foarte  timid și care parcă dorea să vorbească ceva cu mine și nu îndrăznea. Mi-a spus că se numește Martin și este coordonatorul unei mari asociații de hotele, iar la hotel aici venise să discute cu managerul general și tocmai cu el și discuta, căci este un prieten al lui. Mi-a spus că s-a născut în familie de creștini, a fost botezat de prunc, s-a căsătorit și a divorțat pentru că soția lui s-a dus cu alt bărbat. El era DJ la discotecă și prietenii lui musulmani l-au sfătuit să devină musulman ca să se poată recăsători, căci la creștini nu este admisă recăsătoria. Astfel, a acceptat islamiul, s-a recăsătorit, apoi iar a divorțat, a făcut multe crime și acum s-a întors inapoi la creștinism, dar nu are pace în inimă. 

Toată noaptea se roagă, plânge și își cere iertare, dar credea că nu poate fi iertat nicicum pentru ce a făcut. Uneori în mașină merge și strigă cu lacrimi și cere iertare de la Dumnezeu, dar nu poate primi liniște și nici nu poate dormi nopțile. El locuiește în orașul Simalungun care se află la 5 ore de mers cu mașina. Un prieten de al lui  care este proprietarul unui hotel, a fost budist, dar a devenit recent creștin și i-a trimis prin Facebook această invitație la seminarul pe care urma să-l predau eu. El a luat mașina și a venit, a stat la seminar și, văzând cum ceilalți participanți au venit la mine cu multe întrebări, a renunțat să se mai apropie. Acum, Dumnezeu a aranjat întâlnirea și el mi-a cerut ajutor. I-am vorbit despre nașterea din nou și a  înțeles că el nu este născut din nou și nu are Duhului lui Dumnezeu. I-am spus ce trebuie să facă ca să fie mântuit. I-am deschis 1 Ioan 1:9 și i-am citit că dacă el și-a mărturisit păcatele, atunci Dumnezeu îl iartă și îl curăță de orice nelegiuire, și nu mai trebuie să mai dea Satanei prilej să-l chinuie, ci să creadă promisiunea lui Dumnezeu.  Ne-am rugat cu el și i s-a luminat pe loc fața, s-a umplut de bucurie și a spus că de mâine el va propovădui Evanghelia la toți oamenii și vrea să-și trăiască restul vieții pentru Hristos și pentru Evanghelie. 

În toate aceste patru zile de aflare la Medan am făcut pregătirea la 180 de lideri care vor preda Cuvântul lui Dumnezeu la 7 mii de oameni. Școala TIMOTEi este proiectul asupra căruia ne vom concetra acum și pastorul Samuel cu echipa lui vor face efortul să adune oameni și să pregătească totul. Cea mai bună opțiune este să se facă sesiunea la acel orfelinat. Prima sesiune va fi în perioada 18-30 mai, 2020 și a doua în luna decembrie. Înainte de sesiunea 1 va veni trainerul cu 3 zile înainte și va predea un seminar pentru pastori la cursul “Cum să zidești o familie trainică?”. Rugați-vă împreună cu noi pentru oamenii care au studiat în aceste zile, pentru cei la care ei vor merge să predea, pentru traducerea materialelor și pentru Școala Timotei, care urmează să înceapă la anul viitor. Acum mă îndrept spre Manila, Filipine unde urmează să predau mai multe seminare și să discut posibilitățile pentru deschiderea Școlii Timotei și a facultății pentru profesorii de limbă engleză a Institutului de Studiu Biblic Inductiv. Vă mulțumesc pentru suport în rugăciune. Voi reveni cu un articol despre lucrarea din Manila.