Implicațiile spirituale în evoluția echipelor la Campionatul Mondial de fotbal

Campionatul Mondial de fotbal s-a încheiat, după cum bine se știe, cu victoria naționalei Germaniei împotriva Argentinei. Au fost două finaliste care au meritat să ajungă în marea finală și implicit să și-o dispute. Regina fotbalului mondial pentru următorii patru ani va fi Germania. Chiar dacă mulți ignoră implicațiile spirituale în evoluția echipelor de la acest campionat, acestea au avut un rol vital în succesul sau insuccesul oricărei echipe naționale, indiferent de sportul pe care îl practică.

Și vreau să o încep cu Brazilia, țara gazdă a turneului și marea favorită în ochii presei, dar și a tuturor iubitorilor de fotbal, dar care s-a făcut de rușine. Da, au atins semifinalele, dar cu toții am văzut că jocul Braziliei nu o califica drept o favorită certă a celei mai urmărite competiții de pe planetă. Se știe foarte bine că mulți din jucătorii brazilieni care au evoluat pentru naționala lor de-a lungul timpurilor aveau o relație cu Dumnezeu pe care o vedeam prin rugăciunile comune la mijlocul terenului înainte sau după meci.

 Premise pentru introducerea studierii Sfintelor Scripturi în selecționata Braziliei

 După Campionatul Mondial din 1990, când Brazilia a cedat în fața Argentinei, mai mulți jucători printre care Silas, Paolo Sergiu sau Jorginho au cerut ca să fie introdus studiu biblic în timpul marilor competiții. Chiar dacă unii jucători s-au împotrivit, printre aceștia fiind celebrii Bebeto sau Romario, au acceptat într-un final, mai mult decât atât au fost și ei pasionați de studierea Sfintelor Scripturi.  Ca și rezultat, în timpul Campionatului Mondial de fotbal din SUA din 1994, brazilienii au încântat lumea fotbalistică prin jocul spectaculos având în componența sa nu mai puțin de șase jucători evanghelici. Vă mai aduceți aminte de finala pe care brazilienii au jucat-o împotriva Italiei, unde specialistul loviturilor de la 11 metri, Roberto Baggio, a ratat în fața portarului Taffarel. Acesta din urmă a mărturisit la finalul meciului că cel care a adus Cupa Mondială în Brazilia a fost Dumnezeu. Sunt celebre imaginile unde jucătorii cariocas studiază Sfânta Scriptură. De când au apelat la metoda studierii Sfintelor Scripturi combinate cu o disciplină brazilienii au mai jucat o finală de campionat mondial și au cucerit cel de al 5-lea titlu în anul 2002 având mai mulți  creștini evanghelici în lot.

Până la un moment când Federația Internațională a interzis orice manifestare religioasă. Și se pare că antrenorii brazilieni au cedat și tot mai puțini creștini evanghelici au fost chemați la lot. Mai mult decât atât, pe durata campionatului, jucătorilor li s-a permis orice. Iar ca rezultat, Brazilia s-a făcut de rușine prin jocul modest. Vrem noi sau nu, dar disciplina spirituală joacă un rol esențial în obținerea succesului. Biblia spune că dacă vom păzi și vom împlini poruncile lui Dumnezeu, El „ne va face să fim cap și nu coadă, întodeauna vei fi sus și niciodată jos.”
(Deuteronom 28:13)

 Echipa națională a SUA

 De 24 de ani încoace echipa Statelor Unite ale Americii este o prezență constantă la turneele finale. Mai mult decât atât, naționala acestei țări aproape de fiecare dată reușește să acceadă faza eliminatorie a competiției. Am căutat și am găsit că Tim Howard, portarul american, este un creștin care nu se sfiește să spună despre credința sa la fel ca atacantul Clint Dempsey, care a declarat că viața cu Isus îi dă multă liniște și pace, indiferent de împrejurări. Probabil cunoașteți că cel mai rapid gol al acestui campionat a fost marcat anume de atacantul american. Atât Horword, cât și Dempsy au fost printre cei mai buni jucători la acest campionat.

 Echipa naționalei Costa Rica

 Revelația acestui campionat Costa Rica a surprins întreaga suflare fotbalistică. Echipa din America Centrală nu a pierdut nici un meci la acest turneu, lucru care se datorează în mare parte portarului ei, Keylor Navas. Prin evoluțiile sale, mica echipă (în fața lumii) a reușit să o bată pe mult mai puternicile echipe ale Italiei, Uruguay-ului, Greciei (în urma loviturilor de departajare). Au jucat la egalitate cu Anglia și a fost eliminată doar de Olanda la fel după executarea loviturilor de la 11 metri. Puțini știu că acest portar este un creștin evanghelic. Versetul său favorit este cel din Epistola lui Pavel către Galateni 1:10. Astfel, jucătorul din Costa Rica a spus că dorește ca să Îi placă lui Dumnezeu tot mai mult prin tot ceea ce face.

 Echipa naționalei Germaniei

 Chiar dacă nu cunosc să aibă în componența ei vreun creștin declarat, naționala de fotbal a Germanei a surprins prin disciplina de fier caracteristică acestei națiuni. Jucătorii nemți au dat dovadă de multă seriozitate, buna organizare și spirit de luptă în stare să spulbere orice adversar. În sprijinul acestei teorii stau, evident, cifrele realizate de Germania la acest campionat. Germania a jucat şapte meciuri la acest Campionat Mondial şi a reuşit 18 goluri, cele mai multe de la acest turneu final. Nemţii au marcat un gol la fiecare 38 de minute şi la fiecare 5,4 şuturi pe poartă. Distanţa acoperită de jucătorii germani este de 846,3 km. Fotbalistul care a alergat cel mai mult la acest Campionat Mondial este Thomas Müller, cu 83,957 km. Tot un jucător german, căpitanul Philip Lahm, a dat cele mai multe pase, 562, media reuşitelor fiind de 86,3%. Acum nu ne rămâne decât să credem că într-o zi jucătorii nemți vor alerga să Îl cunoască pe Domnul Isus Hristos, pentru că cununa care nu se vestejește niciodată o primim doar de la Domnul Isus.

 Celelalte echipe

 Multe echipe care au campionate puternice, o economie solidă, jucători cu salarii foarte mari, dar, din păcate, au fost inferioare unor echipe sus-menționate. Încă o dată m-am convins că doar atunci când lucrezi în echipă poți atinge rezultatele dorite. Iar când îl ai ca și căpitan pe Domnul Isus, așa cum s-a exprimat fotbalistul brazilian Lucio, victoria este de partea ta, indiferent de numele adversarului. Dumnezeu să ajute ca fiecare sprtiv și nu numai să fie un campion în viață și să învingă păcatul. Apoi să devină ucenici credincioși ai Domnului Isus și să vestească prin sportul pe care îl fac lucrările frumoase ale Domnului Isus. Mă mai gândesc și la naționala de fotbal a țării noastre. Deși au jucători buni, nu reușim să ne impunem în fața echipelor mai mari. Poate oficialii fotbalului moldovenesc vor pune accent și pe partea spirituală a echipei naționale. Sunt convins, rezultatele nu se vor lăsa așteptate. Avem deja multe exemple vii în acest sens.