Preşedintele Centrului Educativ Creştin ”Betania” Ilie Coadă “Ajutăm copiii să îşi creieze un rost în viaţă cunoscându-L pe Isus Hristos”

Bethania

Rolul creştinilor în societate este de a fi sare şi lumină. Aceste calităţi le are şi biserica din comuna Ţânţăreni. Datorită membrilor acestora în această comună a fost fondat un centru comunitar educativ creştin pentru copii din sat şi nu numai. Despre activitatea acestui centru ne-a relatat preşedintele Centrului Comunitar Creştin Educativ “Betania” Ilie Coadă.

R.B. Domnule Ilie Coadă, de ce este nevoie de centru comunitar creştin educativ „Betania” în comuna Ţânţăreni?

I.C. Încă prin anii 1998 cu biserica din Ţânţăreni ne-am decis să hrănim bătrânii din sat. Şi localul acesta unde acum se află centru comunitar „Betania” a fost o grădiniţă distrusă şi abandonată. Am arendat două camere de la primărie. Într-o cameră se făcea mâncare iar în alta îi hrăneam. Am ajuns că la fiecare prânz veneau câte 40 de bătrâni, şi primeau hrană în două schimburi. Asta a fost până în anul 2000. În anul 2000 localul a fost scos la licitaţie, şi fiind motivat de nişte prieteni americani să încercăm să îl cumpărăm. Licitaţia a fost câştigată de noi şi cu ajutorul lui Dumnezeu am putut strânge banii necesari ca să procurăm localul. În toamna anului 2000 am fost rugaţi de directorul şcolii să ajutăm copiii care nu frecventau şcoala. Atunci repede am ajutat cu ce am putut, cumpărând haine şi rechezite şcolare, pentru că erau din familii sărace. Dar peste 2 săptămâni am observat că aceşti copii tot nu mergeau la şcoală. Am aflat că părinţii le interziceau să mai meargă la şcoală pentru că oricum nimic bun nu se va alege din ei, şi doar de lucru sunt buni aceşti copii. Atunci a apărut viziunea de a folosi acest centru pentru a-i ajuta să îşi pregătească temele pentru acasă aici la acest centru. Direcţia şcolii a acceptat cu bucurie propunerea noastră. Şi am găsit două fete care s-au implicat voluntar în ajutorarea acestor copii. Copiii veneau după lecţii şi erau ajutaţi de aceste două fete creştine să-şi pregătească temele. Zilnic veneau peste 30 de copii. În luna noiembrie în una din zile a venit repede la mine acasă o profesoare şi mi-a spus că a leşinat un copil. Când am chemat salvarea, medicul ne-a spus că ea era flămândă tare. Când ne-am confruntat cu această problemă am decis să hrănim şi copiii, să facem un prânz şi pentru ei. Au aflat de acest lucru şi cei de la Medicina Preventivă, şi ne-au pus în faţa unei dileme. Ori hrănim bătrânii ori copii, pentru că bătrânii de la noi din sat, la începutul anilor 2000 nu aveau acces la medicina, şi mulţi din ei aveau boli incurabile. Noi am decis să lucrăm şi să hrănim copii. Aşa am început lucrarea cu copii.

R.B. Câţi copii vin zilnic la Centrul Comunitar Creştin „Betania”?

I.C. Între 50 şi 60 de copii. Astăzi avem 56 de copii.

R.B. Ce învaţă aici aceşti copii?

I.C. În primul rând ei primesc un prânz cald, apoi sunt ajutaţi de patru pedagogi sociali să îşi facă lecţiile pentru acasă. Au diferite activităţi, jocuri, mâini dibace şi evident studiu biblic. Este interesant faptul că aceşti copii văd aici o altă atitudine sunt aşteptaţi, sunt iubiţi şi ştiu că noi tot ce facem este dintr-o dragoste faţă de ei. Aici nu strigăm la ei.

R.B. Sunt copii care frecventând centrul comunitar au devenit creştini?

I.C. Da, sigur. În urma lecţiilor biblice, a programelor şcolare cu tematică creştină, şi după ce copii vin seara la serviciul divin al bisericii, văd şi înţeleg că trebuie să ai o relaţie personală cu Dumnezeu. De multe ori seara copii au programul lor la biserică, şi ei îşi invită şi părinţii, buneii sau prietenii şi este o modalitate de a ajunge la inima părinţilor prin copii lor.

R.B. Care este reacţia părinţilor după ce copii vin la centru comunitar?

I.C. Pot să spun un singur lucru, aici la centru copii vin doar după ce părinţii lor scriu cerere. Dacă un copil nu are cerere de la părinţi nu avem dreptul să îl primim la centru, şi practic solicitările sunt peste posibilităţile noastre ceea ce înseamnă că tot mai mulţi părinţi doresc să îşi dea copii la centrul nostru. Au scris cerere părinţi a peste 100 de copii. Chiar lunile trecute au venit copii din satele Creţoaia din familii foarte vulnerabile. Apoi vin copii din satul Chirca, şi a trebuit până acolo ca seara noi să îi ducem pe copii acasă după ce ei vin aici şi învaţă Cuvânul lui Dumnezeu. Deci din lipsă de spaţiu nu putem să primim mai mulţi copii. Dar toată comunitatea ştie de acest centru şi suntem foarte solicitaţi.

R.B. Cum benefeciază comuna Ţânţăreni de existenţa acestui centru?

I.C. Aici pe parcursul a 9 luni de zile copii vin de 5 ori pe săptămână. Apoi organizăm Ziua Internaţională a copiilor, eveniment prin care invităm înalţi demnitari şi folosim această posibilitate de a spune tuturor despre Isus Hristos. La aceste evenimente vin peste 600 de copii. Vara trecută ne-a onorat cu prezenţa fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu. El a venit cu nişte cadouri pentru copii de la acest centru. Copiilor din satele din jur le place ceea ce facem. Vara organizăm tabere în trei ture de tabere…

R.B. Speraţi ca aceşti copii să devină viitorii misionari ?

I.C. Da, şi acest lucru doresc foarte mult. Dar să vă spun un lucru interesant. Dacă am început în anul 2000, mulţi din acei copii s-au căsătorit şi-au întemeiat familii sănătoase, şi acum când ne întâlnim cu ei, ne mulţumesc pentru investiţia făcută în viaţa lor la acele vremuri, pentru că viaţa lor a fost schimbată. Am urmărit special acei copii care au trecut prin centrul nostru şi am văzut că este o mare diferenţă de caracter şi de atitudine.

R.B. De când v-aţi deschis, câţi copii au trecut prin centru „Betania”?

I.C. Au venit foarte mulţi în jur de 300 de copi, şi vin în continuare. Părinţii copiilor ne roagă să îi mai primim pe copii lor, pentru că le place atmosfera de aici.

R.B. Cum colaboraţi cu autorităţile publice locale?

I.C. Colaborăm foarte bine. Începând cu şcoala din localitate şi terminând cu Primăria, suntem în relaţii foarte bune. Pentru că este vorba de copii din comuna noastră, şi toţi sunt conştienţi că lucrăm spre binele oamenilor de aici. Primăria este aceea care ne dă lista cu copii selectaţi pentru a trece prin centrul nostru.

R.B. Ce vă propuneţi pentru viitor?

I.C. Ne propunem foarte multe lucruri. Ne stă în faţă mai multe proiecte pe care vrem să le ducem la bun sfârşit. Acum avem un proiect în ce priveşte oamenii în vârstă. Zilnic hrănim 14 bătrâni şi dorim să extindem acest proiect: Sunt bătrâni de peste 60 ani care vin dimineaţa tare ca să mănânce. Aici avem posibilitatea să le vestim şi Evanghelia. Scopul acestui proiect este de a îmbunătăţi viaţa bătrânilor fără a le schimba locul de trai.
Un alt proiect este acela de prevenire a traficului de fiinţe umane. În acest proiect avem grijă să integrăm în societate fetele de la orfelinate şi le prezentăm pericolele la care sunt supuse. Multe din aceste fete s-au întors la Domnul, şi sunt implicate în bisericile locale. Acum beneficiază de acest proiect 42 de fete. Multe din ele au terminat colegii, licee şi universităţi. Avem 7 fete care învaţă la colegiu şi 6 din ele sunt studente la Universitate. Trei din aceste fete lucrează la centru comunitar Betania şi sunt contabile la noi. Deasemenea avem Casa de Adăpost pentru aceste fete. Noi căutăm pentru aceste fete familii creştine pentru a le amplasa în ele pentru 3-6 ani. Deja avem 11 fete care benefeciază de acest proiect şi familii.

R.B. Domnule Ilie Coadă vă mulţumesc pentru interviu.