Îi înţeleg bine pe locuitorii s.Ţînţăreni. Eu simt pe propria-mi piele nocivitatea gunoiştei de la Stăuceni.

Locuitorii satului Ţînţăreni, r-l Anenii-Noi, protestează acum zilnic împotriva depozitării deseurilor menajere solide la gunositea din imediata apropiere de localitatea lor, unde se aduce tot gunoiul din or. Chişinău. Şi asta, după ce Primăria mun.Chişinău a dispus prelungirea contractului de depozitare a deşeurilor pe acest poligon pe o perioadă de încă 3 ani. Protestele localnicilor sunt bine justificate, întrucît factorii de decizie nu numai că îi ignoră şi nu se aşează cu ei la masa de convorbiri, dar nici nu prea se grăbesc să ia măsurile de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea acestui dezastru ecologic creat. Totuşi ţînţărenii au reuşit, prin insistenţa sa, să capteze cumva atenţia autorităţilor şi a societăţii civile, fapt pentru care merită a fi lăudaţi.

Problema gunoiştei de la Ţînţăreni nu îmi este deloc străină. Eu locuiesc în sectorul de vile al comunei Stăuceni, la o depărtare de circa 1km de la gunoiştea centralizată a localităţii, amplasată pe un deal. Acolo se aduc deşeurile atît din com.Stăuceni, cît şi de la Centrul Comercial „Everest” de la Ciocana şi de la Magazinul „Metro-1” de la ieşirea din Chişinău. În timpul verii, în scopul „optimizării” gunoiştei paznicii (ei spun că boschetarii) dau foc la gunoi, producînd incendii de proporţii iar fumul nociv se răspîndeşte peste tot sectorul de vile (circa 350 de case), daunînd grav sănătatea locuitorilor. Eu personal, de cînd trăiesc acolo, timp de 3 ani am sunat la pompieri mai mult de 20 ori cred că. Ei deja s-au săturat de mine. Şi ce credeţi? Amenda aplicată autorităţilor pentru incendiu nu constituia mai mult de 1000 de lei. Atunci m-am adresat, în toamna anului 2009, cu un demers la Ministerul Ecologiei şi ei mi-au comunicat că Primăria com. Stăuceni a ratat un1 milion de lei din Fondul Ecologic de Stat pentru amenajarea gunoiştei, din motivul că nu ar fi prezentat proiectul de amenajare a acesteia. Sursele de la Minister mi-au comunicat că acum nu se ştie cînd ar mai putea fi alocaţi bani în acest sens. M-am adresat, de-asemenea la Centrul Naţional de Medicină Preventivă. Expertul din cadrul Centrului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, mi-a spus că gunoiştea de la Stăuceni nu este măcar autorizată iar Centrul este neputincios în faţa acestei probleme din cauza lipsei unei politici statale de solutionare a problemei gunoistelor.

Închei acest articol prin a spune că sunt solidar cu locuitorii de la Ţînţăreni şi fac apel către autorităţile locale şi centrale să ia atitudine promptă şi să găsească soluţii optime, cel puţin pe termen scurt, în această problemă. De-asemenea recomand vizitatorilor blogului meu să urmărească emisiunea Sinteza din 11-01-2011 despre gunoiştea de la Ţînţăreni.