Iarna trebuie să se consume mai multe legume ca în restul anului

Iarna este perioada cu mai puține legume și fructe, iar organismul are nevoie de mai multe vitamine pentru a înfrunta frigul și răceala și pentru a menține organismul. Printre cele mai importante alimente pe care trebuie să le consumați în sezonul rece sunt legumele, surse esențiale de vitamina C și alte minerale de care corpul are nevoie pentru a combate bolile și a se menține sănătos.

Legumele sunt întotdeauna binevenite în orice dietă, însă cele de sezon sunt cu atît mai eficiente în completarea aportului de vitamine, minerale și antioxidanți. Nu evitați să introduceți în dietă zilnică cele mai sănătoase legume de consumat pe timp de iarnă, prezentate mai jos.

Varza

Indiferent de tipul de varză consumat, această legumă cruciferă este o sursă excelentă de vitamina B, C, calciu, magneziu, fosfor, proteine și zinc. Are proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea sau chiar prevenirea umflăturilor. Tot varza este și un bun remediu împotriva durerilor de cap, ulcerelor sau a bolilor de piele. Varza aduce beneficii importante organismului pe timp de iarnă, fie că este consumată în stare proaspătă, fie că este fiartă, coaptă sau murată. Varza Kale este o legumă cruciferă bogată în beta-caroten, vitamina C, vitamina K și calciu. Nutrienții din acest soi de varză pot combate cu succes cancerul și controlează bolile inflamatorii, întărind totodată sistemul nervos. Varza Kale poate fi gătită la aburi, fiartă, sotată sau servită crudă în salate proaspete.

Rădăcina de țelină

Indiferent că este fiartă sau consumată crudă, rădăcina de țelină oferă de două ori mai mult fier decît un cartof fiert și are cu 35% mai multe fibre, raportat la aceeași porție. Tot rădăcina de țelină conține mai mult de 70% din doza zilnică recomandat de vitamina K, nutrient asociat cu o mai bună densitate osoasă. Un studiu arată că femeile care beneficiază de cel mai bogat aport de vitamina K sunt cu 30% mai puțin predispuse fracturilor de șold.

Usturoiul

Usturoiul este considerat de multă vreme a fi o legumă care previne acumularea plăcii la nivelul arterelor, reducînd riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Pe lîngă acest efect pozitiv nemaipomenit, usturoiul s-a dovedit a avea încă o proprietate importantă- inhibă creșterea tumorilor canceroase.

Un studiu efectuat pe un eșantion de peste 40.000 de femei a descoperit că cele care au consumat cel puțin un cățel de usturoi pe săptămînă timp de 4 ani și-au redus cu 35% riscul de a se îmbolnăvi de cancer, comparativ cu femeile care nu au introdus deloc în dietă această legumă sănătoasă de iarnă.

Conopida

O porție de legume crucifere, categorie din care face parte și conopida, asigură 68% din doza zilnică recomandată de vitamina C, antioxidantul esențial pentru randamentul sistemului imunitar, asociat și cu un risc mai mic de instalare a afecțiunilor cardiace. Floretele albe ale conopidei conțin nutrientul numit colina, pe care creierul îl transformă într-o substanță despre care oamenii de știință cred că ar putea încetini pierderea memoriei o dată cu înaintarea în vîrstă.

Hreanul

Consumat împreună cu altă legumă recomandată în orice dietă sănătoasă – broccoli, hreanul este un alt aliment demn de introdus în meniul din sezonul rece. Atît broccoliul, cît și hreanul, au proprietăți anticancerigene și se susțin una pe alta în a păstra prorietățile.

Cînd broccoliul este gătit, enzima din ea ajunge să fie distrusă. Și atunci, intervine rolul hreanului, care reușește să mențină proprietățile anticancerigene ale broccoliului, dacă legumele sunt consumate împreună. Tractul digestiv absoarbe în același timp enzimele benefice din ambele părți, în așa fel încît impactul lor să fie mai mare.

Păstîrnacul

Circa 250 de grame de păstîrnac gătit asigură aproape 30% din doza de vitamina C necesară organismului și mai mult de 20% din aportul recomandat de mangan.

Păstîrnacul gătit mai conține și aproape 6 grame de fibre pentru 200 de grame, contribuind la menținerea senzației de sațietate mai mult timp și ameliorînd digestia.

Dovleacul

Dovleacul se remarcă prin conținutul său important de caroteni, vitamina B1, vitamina C, acid pantotenic, acid folic, potasiu și fibre. În general, soiurile de dovleac de iarnă sunt mai intens colorate și au o concentrație mai mare de nutrienți.

Este bine să introduceți în dietă dovleacul de iarnă, de vreme ce această legumă protejează organismul de bolile cardiace, cancer sau diabet. Aceste soiuri de dovleac pot fi consumate prin fierbere, coacere, fragezire la aburi sau chiar prăjire.

Rucola

Rucola este o legumă cu frunze verzi care aparține aceleiași familii de legume precum broccoliul, varza și conopida. Conține cantități importante de vitamina A, vitamina C, vitamina K, calciu și fier, ajutînd la prevenirea cancerului.

Vă doresc să fiți sănătoși!