Homeschooling și în Moldova

Săptămîna trecută am cunoscut o familie din satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă. Este vorba despre familia Bugaian, ea fiind și prima familie care face homeschooling în Republica Moldova. 

Fiind la sesiunea de iarnă de la Vadul-lui-Vodă, Vitalie Bugaian a făcut o prezentare despre ce prezintă homeschooling-ul și care sunt beneficiile lui. Unul din beneficiile homeschooling-ului este că părinții sunt siguri de faptul că copiii sunt în siguranță acasă lîngă ei. Este interesant că părinții pot alege cîteva obiecte pe care să le predea copiilor săi în condiții casnice. Nu este necesar ca părinții să aibă cunoștințe în pedagogie, pentru că special pentru ei au fost create ghiduri de predare a materialului pe care îl trece copilul. După ce termină copilul clasa a XII-a, el susține un examenul IPT oferit de statul american. Pentru a beneficia de homeschooling, copiii trebuie înscriși într-o școală americană sau britanică, pe care o poți face prin intermediul internetului.

Am rămas și eu foarte impresionată de homeschooling, pentru că nu știam ce este cu adevărat aceasta. Îmi făceam impresii greșite, iar după o analiză profundă am înțeles că homeschooling-ul oferă multe posibilități pentru copil și pentru părinții lui. Republica Moldova are lege adoptată care permite învățătură acasă. Dacă știam de această oportunitate mai devreme, poate treceam și eu la homeschooling.