Care este perspectiva creştină asupra poveştilor despre Harry Potter?

Întrebare:

Atât de mult îmi plac răspunsurile dumneavoastră pline de înțelepciunea care vine de sus, încât vă rog să mai răspundeți la o întrebare: ”Este bine pentru copiii noștri să citească poveștile despre Harry Potter?” La urma urmei sunt doar povești. Însă, cât de inofensive sunt poveștile?

Harry Potter şi Biblia Wikipedia scria următoarele despre Harry Potter:

Volumele Harry Potter formează o serie foarte populară în întreaga lume; ele aparțin genului fantastic și au fost scrise de către autoarea britanică J. K. Rowling. Cărțile tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind un tânăr vrăjitor numit Harry Potter, alături de prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger. Povestea se desfășoară în cea mai mare parte la Hogwarts, Școala de Magie și Vrăjitorie, o școală pentru tinerii vrăjitori și magicieni. Punctul central al poveștii îl reprezintă conflictul dintre Harry și întunecatul vrăjitor Cap-de-Mort, care i-a ucis pe părinții lui Harry în misiunea sa de a cuceri lumea vrăjitoriei.

De la lansarea primului volum, Harry Potter și piatra filozofală, în 1997, cărțile au câștigat o imensă popularitate și un succes comercial în întreaga lume. Toate cele șapte volume s-au vândut în peste 450 milioane de exemplare și fiind traduse în peste 63 de limbi. A șaptea și ultima carte din seria Harry Potter, Harry Potter și Talismanele Morții, a fost lansată pe data de 21 iulie 2007. Editorii au anunțat un record de 12 milioane de exemplare vândute în Statele Unite ale Americii, pentru prima ediție.

Succesul romanelor sale a făcut-o pe Rowling cea mai bogată scriitoare din istorie.

Majoritatea teologilor şi creştinilor din lumea întreagă au condamnat mesajul adus de aceste cărţi şi sunt alarmaţi de efectul lor asupra copiilor. Dar au fost şi unii care au avut îndrăzneală să spună că aceste cărţi ar putea fi acceptabile pentru creştini.

Un lucru este absolut clar că Dumnezeu condamnă orice vrăjitoria şi magia creştinii fiind îndemnaţi să stea cât mai departe de aceste practici:

Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului; şi din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul Dumnezeul tău pe aceste neamuri dinaintea ta. Tu să te ţii în totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tău. Căci neamurile acelea pe care le vei izgoni, ascultă de cei ce citesc în stele şi de ghicitori; dar ţie, Domnul Dumnezeul tău nu-ţi îngăduie lucrul acesta. (Deuteronomul 18:10-14)

Orice fel de vrăjitorie este condamnată de Dumnezeu, iar autoarea cărţilor despre Harry Potter încearcă să ne convingă că este magie bună (albă) şi magie rea (neagră). Orice fel de magie este vrăjitorie şi mesajul lui Dumnezeu repetat des în Biblie  este foarte clar cu privire la cei ce practică vrăjitoria:

Ferice de cei ce îşi spală hainele, ca să aibă drept la pomul vieţii şi să intre pe porţi în cetate! Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigaşii, închinătorii la idoli şi oricine iubeşte minciuna şi trăieşte în minciună! (Apocalipsa 22:14-15)

Cărţile despre Harry Potter sunt cărţi de vrăjitorie pentru îi fac pe copiii să accepte vrăjitoria ca şi un lucru normal. Creştinii din Efes, când s-au întors la Dumnezeu au ars multe cărţi de vrăjitorie pentru că ai au vrut să nu mai fie transmis nimănui mesajul distructiv al acelor cărţi:

Mulţi din cei ce crezuseră, veneau să mărturisească şi să spună ce făcuseră. Şi unii din cei ce făcuseră vrăjitorii şi-au adus cărţile şi le-au ars înaintea tuturor: preţul lor s-a socotit la cincizeci de mii de arginţi. Cu atâta putere se răspândea şi se întărea Cuvântul Domnului. (Faptele apostolilor 19:18-20)

Dumnezeu să ne dea înţelepciune ca să ne protejăm copiii de orice fel de influenţe rele şi să le explicăm că este dăunător pentru ei să citească cărţi sau să privească filme prin care vrăjitoria este promovată şi învăţată.