Ghenadie Bitco- sportivul căruia Dumnezeu i-a schimbat viața

GHENA SI eleviiGhenadie Bitco este un tânăr care practică sportul de mai mulți ani. Motivația pentru care practică și antrenează taekwon-do este total diferită de ceea ce oferă luma sportului în prezent. Vă propun să citiți un interviu realizat de portalul nostru cu sportivul, antrenorul și misionarul Ghenadie Bitco.

M.C. Ghenadie, când ai început a practica sportul și cine te-a motivat?

G.B. Am început să fac sport, adică taekwon-do pe când aveam 15 ani, după ce mă uitasem la multe filme de acțiune, și astfel  îmi doream să fiu și eu un bun luptător și să ma bat foarte bine. Când am auzit că la noi în Telenești s-a deschis o grupă de taekwon-do, am plecat cu bucurie că să mă învăț și eu a lupta. Dar înainte de antrenamente m-am ciocnit cu ceva ieșit din comun pentru lumea sportului. Antrenorul Alexei Tentiuc ne-a adus cărți de studiu biblic inductiv și a spus că înainte de fiecare antrenament vom studia Sfintele Scripturi. Nu am înțeles de ce, și pentru ce, dar faptul că eram foarte tare pasionat de această artă marțială m-a făcut să rămân și să ma antrenez mai  departe. Nu peste mult timp am început a înțelege esența studiului biblic și am înțeles deasemenea că există Dumnezeu și că trebuie să îmi cer iertare de la El pentru păcatele mele și chiar în anul acela m-am pocăit. Iar la data de 19 septembrie în anul 2004 am primit și botezul, dorind astfel să împlinesc într-u totul porunca Domnului Isus. Sfintele Scripturi am început să le studiez cu o pasiune și mai mare, și pentru a fi mai eficient în misiunea prin sport și a putea preda mai bine Biblia am mers să o studiez la Institul Biblic Inductiv Precept Ministries. Vreau să îi mulțumesc foarte mult învățătorului și antrenorului meu Alexei Tentiuc că m-a motivat foarte mult să învăț la acest institut și să trec toate sesiunile.

În urma trecerii unei sesiuni am deschis și eu o  grupă de taekwon-do, în raionul Telenești, unde plecam fără să am vre-un ajutor material. Ne antrenam în frig, înghețuri și alte lipsuri. Atunci aveam 4 elevi și cu aceștia am trecut programul timp de un an de zile. A fost foarte greu, dat fiind faptul că directorul școlii ne-a interzis să facem studiu biblic ne-a privat și de sala sportivă. Astfel că antrenamentele le făceam mai mult afară decât în sală. Dar după o perioadă de timp lucrurile s-au schimbat. După ce am devenit campion de la un campionat Euroasiatic de taekwon-do, directorul școlii văzând rezultatul mi-a dat permisiunea sa antrenez în sala sportivă. Au început a venit mult mai mulți copii la antrenamentele noastre. Vreau să vă spun că din cei primii patru elevi ai mei  toți au rămas credincioși antrenamentelor, iar unul din  Ionică Iliescu s-a pocăit și a început a preda și el taekwon-do și studiu biblic  în satul Crasnoșeni unde are 12 elevi. El pleacă de două ori pe săptămână pe jos unde parcurge o distanță de 16 kilometri  pentru că nu  este nici un mijloc de transport. O altă mare bucurie pentru mine este că anul trecut alți doi tineri l-au acceptat pe Domnul Isus și s-au botezat și ei sunt o lumină în orașul Telenești.

M.C. Câte grupe antrenezi în prezent și în ce localități?

G.B.  În prezent am trei grupe unde se antrenează în jur de 60 de elevi. Am și o grupă de copii mici unde se antrenează și studiază Sfintele Scripturi 22 de elevi.  În prezent îl înlocuiesc pe Sergiu Filat și conduc grupul lui de taekwon-do pe durata aflării sale în misiune în altă țară.

M.C. Și ce te motivează să faci taekwon-do în continuare având în vedere că activitățile sportive nu  se bucură de o sponsorizare pe măsură?

G.B.  Motivația principală pentru mine nu sunt banii, ci doar de a vesti Evanghelia tinerii generații. Începând de la cei mici și terminând cu cei mari, cu toții au nevoie de mesajul Domnului Isus. Iar prin sport pot ajunge mai ușur la inimile tinerilor din ziua de azi.  O altă motivație pur și simplu nu am. Sunt  de fiecare motivat când văd cum Cuvântul lui Dumnezeu schimbă viețile tinerilor, care din niște copii ai străzii, prin Domnul Isus au devenit copii  și tineri care învață bine și se implică în societate.

M.C. Care sunt rezultatele tale pe plan sportiv?

G.B. În prezent sunt multiplu campion național la taekown-do sunt candidat pentru titlu de maestru în sport, campion Euroasiatic. Am participat la mai multe campionate și turneie internaționale.  Am participat la un campionat foarte puternic în Kazahstan de unde m-am întors cu 7 medalii dintre care trei de aur și patru de argint. Apoi  am fost la un campionat  desfășurat în Cipru de Nord de unde am adus  3 medalii de aur. Anul trecut Dumnezeu ne-a ajutat să ajungem cu echipa Stolas Leukas din care fac și eu parte la Campionatul Mondial din Coreea de Nord.  Pentru mine a fost o experiență unică, dat fiind faptul că au venit sportivii din 120 de țări ale lumii.

M.C. Recent te-ai intors din România, povestește-ne  de ce ai plecat și ce ai făcut acolo?

G.B. M-am întors recent din România unde am predat un seminar de taekwon-do fiind trimis de antrenorul și președintele clubului Stolas Leukas, Vasile Filat. Anul trecut în Moldova la unul din cantonamentele noastre a venit și doi sportivi din România, Laurențiu și Gabriel. Ei au dorit că să implimenteze metoda noastră de a preda taekwon–do împreuna cu studiu biblic. Astfel  antrenorul nostru Vasile Filat m-a instruit ce și cum trebuie să predau ca astfel să avem un rezulatat bun.  Am făcut un seminar de 2 săptămâni. Acolo făceam câte 3 antrenamente pe zi. Începeam de la ora 7 dimineață și se terminau la ora 9 seara. Iar de la orele 14 până la 15 făceam studiu biblic cu sportivii.

Am reușit  să  îi învăț pe sportivi programul de la 7 și 8 CUP, am studiat cu ei  Epistola lui Iacov, după care la final toți au dat cu succes examenele. În afară de aceasta mai aveam două grupe în două  localități de lângă Cluj, la Țaga și Gherla. Vreau să spun că cea mai mare opoziție am avut-o când am început a studia biblia cu ei. Pentru că ei nu știau cum se face studiu biblic după metoda inductivă. Dar după ce le-am explicat ei au înțeles și cu bucurie am dus studiu cu ei. În localitatea Țaga unde erau 50 de copii după primul antrenament le-am dat la toți copii carți de studiu biblic inductiv. S-a început  o mare discuție prin sat precum că au venit sectanții să ne schimbe religia. La al doilea antrenament mă așteptam la probleme și de dimineață în sala sportivă m-am întâlnit chiar cu unul din slujitorii biserici ortodoxe. După ce a luat un manual și s-a uitat peste el. Atunci eu le-am explicat  de ce este important să studiem Cuvântul lui Dumnezeu și acel slujitor le-a spus copiilor că România nu are prosperitate  pentru  că oamenii  nu studiază Cuvântul lui Dumnezeu, și i-a îndemnat pe toți să studieze Biblia după aceste manuale.

Am fost prin biserici unde  am spus creștinilor mărturia mea. Am motivat bisericile să trimită tineri la școala de misiune prin sport care va avea loc în această vară pentru prima dată în Moldova. Cu această ocazie vreau să mulțumesc domnului Vasile Filat pentru tot ce mă învață și pentru încrederea acordată.

M.C. Mulțumesc pentru interviu