Cum să procedezi când ai văzut colegii furând la locul de muncă?

Întrebare:

De mult timp urmăresc ceea ce faceți și Dumnezeu să vă binecuvânteze în tot ceea ce faceți. Aici am aflat răspunsuri la unele întrebări care mă frământă. Am o problemă legată de serviciu. Eu văd cum în toată ziua două colege fură la locul de muncă și nu știu cum să procedez. Doresc să aflu o perspectivă a bibliei în această privință. Ce trebuie să facă un creștin când vede toate aceste lucruri? Pur și simplu să nu le prindă într-o zi și să-mi pierd și eu lucrul. Sunt persoane lingușitoare care spun una și fac alta. De când lucrăm nu am găsit limbă comună cu ele. Tot timpul încearcă să ne înjosească în fața conducerii. Aștept răspunsul. Domnul Să vă binecuvânteze!

Trebuie să aplicați și aici același principiu pe care l-a spus Domnul Isus, zicând să iubești pe aproapele ca pe tine însuți și ce dorești să-ți facă oamenii să le faci la fel. Dacă ați fi căzut în așa un păcat și ispită și v-ar fi văzut colegii, ce ați fi dorit să facă ei? Să meargă la șefi deodată? Nu cred. Să ignore? Tot nu cred că ați dori. Presupun că v-ar place să se apropie acea persoană și să vă vorbească în particular ca să vă opriți. Așa să faceți și acum.

1. Mustrați hoțul în parte

Chemați aceste persoane într-un loc separat și spuneți-le că le-ați văzut cum fură și apoi sfătuiți-le cum să procedeze ele și anume să întoarcă înapoi lucrurile pe care le-au furat și să meargă să-și ceară iertare de la conducere. Domnul Isus a învățat astfel:

Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te şi mustră-l între tine şi el singur. Dacă te ascultă, ai câştigat pe fratele tău. (Matei 18:15)

Este adevărat că cuvintele acestea ale Domnului Isus se aplică în primul rând în contextul bisericii, dar având în vedere că acum lucrați într-un colectiv și sunteți strâns legați unul de altul și toți purtați responsabilitate, mergeți și vorbiți cu această persoană. Dacă va primi mustrarea și va merge să rezolve situația și să-și ceară iertare, ați soluționat problema. Poate nu va îndrăzni să meargă să-și ceară iertare, dar cel puțin se va opri din faptele rele pe care le face. Și mai important este să le vorbiți din Sfintele Scripturi despre Domnul Isus Hristos și să le spuneți Evanghelia. Spuneți-le și despre aceea că la Domnul Isus pot primi iertare de aceste furturi și de toate păcatele comise până acum și pot fi eliberați de patima furatului care i-a robit și de orice altă patimă care-i robește.

2. Dacă nu va dori să se îndrepte

Atunci va trebui să adunați câteva dovezi și să mergeți la conducere să spuneți despre ceea ce se întâmplă, căci sunt sigur că nu doriți să fiți în locul conducătorilor și să fiți înșelați și furați în așa fel. Deci, dacă nu doriți, atunci trebuie să-i avertizați sau poate puteți să le dați de înțeles cumva că se fură lucrurile și ei să caute și să investigheze singuri. Așa a făcut și Mardoheu când a auzit cum niște dregători de-ai împăratului puneau la cale un complot. A mers și a dat de știre împăratului și complotul a fost oprit. Poate atunci când veți merge la conducere să nu dați nume, ci să spuneți că ați observat că dispar anumite lucruri așa ca ei să devină prudenți și să urmărească singuri pentru a preveni furturile pe viitor și așa poate vor înceta și cei ce fură.

Dumnezeu să vă dea înțelepciune ca să folosiți această situație pentru a propovădui pe Hristos și a câștiga pentru Împărăția Lui și pe hoți și pe cei care sunt înșelați și furați.