FOTO Seminar de pregătire pentru antrenorii refugiați din Sudanul de Sud

De multe ori am avut privilegiul să slujesc oamenilor din Sudanul de Sud în cadrul Misiunii Precept. Și de data această am venit în tabăra de refugiați Boroli situată la granița cu Sudanul de Sud, unde timp de 4 zile am organizat un seminar de pregătire a antrenorilor creștini. Au venit 31 de tineri care doresc să aducă mai multă speranță copiilor din taberele de refugiați prin sport. Se știe bine că fotbalul este unul din sporturile mult preferate pe continentul african, ceea ce face că mulți copii doresc să se antreneze la antrenori calificați. Din păcate situația tragică în care se află cei peste 2 milioane de refugiați, unde cele mai elementare condiții efectiv lipsesc oamenii de lucruri atât de obișnuite pentru noi. În timpul celor patru zile participanții la prima sesiune pentru antrenorii de fotbal din taberele de refugiați au studiat cum să lucreze cu copii de până la 8 ani.

De asemenea, am studiat cu ei în fiecare zi cursul de studiu biblic inductiv pentru copii “Iosif un om extraordinar a lui Dumnezeu”. Se știe bine că lipsa educației îi afectează mult pe cei circa 2 milioane de refugiați. Fiind în taberele de refugiați din Uganda, toți ei au fost nevoiți să înfrunte restricții grave. Această țară africană a avut parte de cele mai dure restricții în ce privește școlarizarea copiilor. Tocmai de aceea seminarul de studiu biblic și sport a fost ca o gură de aer pentru acești antrenori. Fiind învățați cum să predea înainte de anternamente studiu biblic după care să îi învețe pe copii cum să joace fotbal, toți acești antrenori au mărturisit că după acest seminar au devenit alți oameni. Cunoștințele acumulate îi vor ajuta să fie mult mai eficienți în comunitățile din care au venit.

În timp ce studiam cursul “Iosif”, unul din antrenori pe nume David Ananias, a spus că el se identifică cu viața personajului biblic Iosif. Pentru că Iosif în anii adolescenței a fost urât de frații lui când nimeni nu putea să îi spună un cuvânt prietenos. Unde mai pui că tot în acești ani i-a murit probabil singura mângâiere, mama. David a spus că el a trecut prin aceeași situație, unde în taberele de refugiați cei mai mulți dintre copii rar când au un părinte.

Cei mai mulți nu au nici un părinte, și atunci copii sud sudanezi devin victime ale multor influențe rele. Dumnezeu a avut milă de antrenorul David Ananias, care a spus că studiu biblic este cea mai bună mângâiere și că va predea la toți cei 200 de copii pe care îi antrenează.Toți antrenorii au primit câte un certificat de participare, manuale de studiu biblic și mingi pentru a putea sluji comunităților din care au venit. Următoarea sesiune pentru antrenorii de fotbal va avea loc în perioada 5-11 iunie a anului curent.