Cum să procedeze o mamă a cărei fiu matur parazitează?

Am primit acest mesaj de la o mamă a cărei fiu matur parazitează:

Doamne ajuta! Ma bucur sa va descopar! E chiar intr-un moment de mare cumpana in viata mea. Locuiesc cu fiul meu, in varsta de 25 de ani, intr-un apartament de doua camere, in Bucuresti. Mai am doua fiice din care una este căsătorită şi alta este plecată să lucreze peste hotarele ţării. Problema mea cea mai mare este acest fiu, cu care nu pot comunica. Este deja recalcitrant,are un comportament care lasa mult de dorit. Nu lucreaza, nu ajuta decat la paguba, si mai mult de atat, are si o iubita care participa la asta. Am crescut singura acesti trei copii de la varste fragede,cu mari eforturi si renuntari iar acum constat ca nici macar de respect nu ma pot bucura. Nu mai i-mi doresc decat sa fiu undeva singura, sa nu mai vad cum doarme toata ziua nepasator, cum vin prieteni la el tot timpul si multe altele, iar eu nu pot sa zic nimic fiindca ma jigneste, sare la mine. Nu are cine sa ma apere, fetele nu au ce sa-i faca. Ce sa fac, cum o fi mai bine, sa vand si sa cumpar doua garsoniere,sa ma separ? Credeti-ma ca nu mai stiu ce sa fac, nu vreau sa ajunga rau, nu vreau sa-i facilitez eu distrugerea. Sau poate ca daca se va vedea singur o sa se trezeasca? Ce ma sfatuiti sa fac? Astept cu mare nerabdare raspunsul dvs.Va multumesc din tot sufletul!

Una din cele 10 porunci spune:

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău. (Exodul 20:12)

Dumnezeu a mai dat poporului său o poruncă prin care aveau să fie administrate astfel de cazuri şi porunca spunea astfel:

Dacă un om are un fiu neascultător şi îndărătnic, care n-ascultă nici de glasul tatălui său, nici de glasul mamei lui, şi nu-i ascultă nici chiar după ce l-au pedepsit, tatăl şi mama să-l ia şi să-l ducă la bătrânii cetăţii lui şi la poarta locului în care locuieşte. Să spună bătrânilor cetăţii lui: „Iată, fiul nostru este neascultător şi îndărătnic, n-ascultă de glasul nostru şi este lacom şi beţiv.” Şi toţi oamenii din cetatea lui să-l ucidă cu pietre şi să moară. Astfel să cureţi răul din mijlocul tău, pentru ca tot Israelul s-audă şi să se teamă. (Deuteronomul 21:18-21)

Poate că vi se pare prea strictă sau prea crudă legea, dar acest fiu matur parazitează și felul cum el sau alţi copiii ca el se poartă este foarte grav şi dacă nu este penalizat, ajunge să fie un rău care se răspândeşte foarte mult şi afectează părinţii, familii şi societatea întreagă. Societatea în care trăim noi s-a îndepărtat de valorile lui Dumnezeu şi este foarte tolerantă faţă de un astfel de comportament din partea copiilor.

Un fiu care parazitează aduce rușine pentru întreaga societate

Dacă un fiu matur parazitează, el aduce rușine întregii societăți

Totuşi, vă recomand să faceţi acum următorii paşi.

  1. Rugaţi-vă să vă dea Dumnezeu îndrăzneală şi ca să lucreze El pocăinţă în inima fiului.
  2. Să-i cereţi fiului să se angajeze la servici, să câştige ca să vă contribuie la nevoile familiei, să nu mai aducă pe nimeni din prietenii lui de petreceri în casă şi să vă trateze cu tot respectul de mamă care vi-l datorează, iar dacă nu, atunci să iasă din casa şi să-şi caute un alt loc unde să locuiască pentru că este matur şi trebuie să se poată îngriji singur de el şi să se îngrijească şi de alţii.
  3. Daţi-i un termen scurt  de 2-4 săptămâni şi dacă nu îndeplineşte vreo una din aceste condiţii cereţi-i să plece.
  4. Mergeţi la preotul sau pastorul bisericii din care faceţi parte şi invitaţi-l să discute cu fiul şi să-l mustre pentru comportamentul lui urât.
  5. Dacă nu vrea să plece, mergeţi la primarul localităţii în care vă aflaţi şi cereţi-i să intervină. Bătrânii de la poarta cetăţii în acele vremuri tocmai erau consiliul local, sau puterea locală care luau deciziile în acea cetate. Deci, să mergeţi la primarul localităţii în care locuiţi şi să-i cereţi intervenţia autorităţilor ca să vă apere de fiul care vă maltratează.

Nu trebuie să vindeţi apartamentul şi să cumpăraţi două garsoniere pentru că dacă atitudinea fiului nu se schimbă, va vinde garsoniera lui, va bea banii şi va veni să stea iar pe umerii mamei făcându-vă viaţa şi mai grea.

Dumnezeu să vă dea înţelepciune, credinţă şi tărie în acţiunile pe care trebuie să le faceţi.