Fertilizarea in vitro ar putea fi finanțată din polița de asigurare medicală obligatorie. Protestez!

fertilizarea in vitroGuvernul a aprobat, la 27 octombrie, un proiect de lege care ar permite cuplurilor să beneficieze de procedura de fertilizare in vitro în baza poliței de asigurare medicală obligatorie, transmite portalul de știri Sputnik.md. Potrivit Guvernului, proiectul presupune sporirea atractivităţii  asigurării obligatorii de asistență medicală și respectarea drepturilor contribuabililor privind accesul la serviciul de fertilizare in vitro.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt aproximativ 140 000 de cupluri (20%) care suferă de o formă sau altă de infertilitate, iar pe parcursul ultimilor ani se înregistrează o tendință de reducere continuă a ratei fertilității totale a populației. Prevederile noi vor intra în vigoare doar după aprobarea lor în Parlament.

Consider că este greșit să punem pe seama contribuabililor acest tip de serviciu. Dincolo de costurile înalte, există motiv de ordin moral. În cadrul procedurii fertilizării in vitro se pune întrebarea: în cazul în care cuplul care a solicitat serviciul nu mai vrea adăugător copii, cum rămâne cu embrionii neutilizați? Acești embrioni sunt distruși, adică sunt distruse vieți omenești. Aceasta e problema. E simplu. De ce contribuabilii, care nu sunt de acord cu acest serviciu, ar trebui să-l finanțeze indirect? Protestez!

Cu părere de rău, la noi cele mai multe legi sting focurile și nu rezolvă problemele în fond. De ce nu s-ar investi mai degrabă acești bani, pe care vor să-i  investească în finanțarea serviciului de fertilizare in vitro, în programe de educație? Scăderea ratei fertilității populației de la an la an se datorează infecțiilor care se transmit pe cale sexuală, poluării mediului înconjurător și altor factori. Aici trebuie de lucrat, dacă vrem o societate sănătoasă și fertilă, dar nu să sprijinim așa-numitele tehnologii avansate, care distrug vieți omenești.