Bărbatul sau femeia – cine pe cine alege în căsătorie?

Întrebare:

O prietenă a mea s-a apropiat la catedrală de un preot şi a întrebat ce rugăciuni trebuie să citească şi ce trebuie să facă ca să aibă noroc în căsătorie? Preotul i-a spus: “Noi, bărbaţii, credem că noi alegem femeia, dar, de fapt, femeile ne aleg pe noi. Eu nu sunt de acord, de parcă l-ar fi exclus pe Dumnezeu din unirea a doi oameni în căsătorie. Ce spune Biblia despre această alegere?

Nu ştiu în ce context a spus preotul fraza respectivă şi nu mă pot pronunţa pe marginea ei neştiind contextul, dar voi da un răspuns din Biblie despre cine pe cine alege. Ca să înţelegem mai bine, să vedem…

Cum a fost la început?

Biblia ne relatează următoarele:

Domnul Dumnezeu a zis: „Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” Domnul Dumnezeu a făcut din pământ toate fiarele câmpului şi toate păsările cerului; şi le-a adus la om, ca să vadă cum are să le numească; şi orice nume pe care-l dădea omul fiecărei vieţuitoare, acela-i era numele. Şi omul a pus nume tuturor vitelor, păsărilor cerului şi tuturor fiarelor câmpului; dar pentru om nu s-a găsit niciun ajutor care să i se potrivească. Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adânc peste om, şi omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui şi a închis carnea la locul ei. Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie şi a adus-o la om. Şi omul a zis: „Iată în sfârşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi „femeie”, pentru că a fost luată din om.” (Geneza 2:18-23)

Textul ne arată că nu era bine pentru bărbat să fie singur, că avea nevoie de un ajutor potrivit, dar nici el singur nu ştia până la urmă de nevoia lui şi ce putea să împlinească această nevoie. Dumnezeu a privit la nevoia lui şi i-a împlinit-o. Nici bărbatul, nici femeia nu s-au căutat unul pe altul şi nu a lor a fost ideea căsătoriei. Dumnezeu i-a adus unul la altul şi i-a unit în căsătorie, iar ei au fost fericiţi. Vezi cum a exclamat bărbatul când Dumnezeu a adus femeia la el? A zis: “Iată în sfârşit!”. Aşa zice cel care este fericit şi împlinit.

Apoi, Domnul Isus a mai accentuat odată că Dumnezeu este cel care îi uneşte pe bărbat şi femeie în căsătorie, când a răspuns fariseilor veniţi să-L ispitească:

Drept răspuns, El le-a zis: „Oare n-aţi citit că Ziditorul, de la început i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască şi a zis: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va lipi de nevasta sa, şi cei doi vor fi un singur trup”? Aşa că nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci, ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă.” (Matei 19:4-6)

Dumnezeu uneşte bărbatul şi femeia în căsătorie, dar…

Dumnezeu a lăsat bărbaţilor şi femeilor libertatea alegerii cu cine să se căsătorească

Când a abordat subiectul căsătoriei, Apostolul Pavel a scris:

O femeie măritată este legată de lege câtă vreme îi trăieşte bărbatul; dar, dacă-i moare bărbatul, este slobodă să se mărite cu cine vrea; numai în Domnul. (1 Corinteni 7:39)

Deci, dacă are libertatea o femeie văduvă, cu atât mai mult are libertatea şi o fată necăsătorită şi lucrul acesta se vede bine când a venit Eleazar, robul lui Avraam, să o ia de nevastă pentru Isac pe Rebeca. După ce familia Rebecăi şi-a dat acordul:

Au chemat, dar, pe Rebeca şi i-au zis: „Vrei să te duci cu omul acesta?” „Da, vreau”, a răspuns ea. (Geneza 24:58)

Vedeţi, alegerea i-a aparţinut. Astfel, fiecare, fie bărbat fie femeie, are toată libertatea de la Dumnezeu să aleagă cu cine să se căsătorească.

Unele persoane, mai ales fete, fiind disperate după căsătorie, dau acordul la prima ofertă fără să aibă dragoste sau convingere deplină în inimă că este o alegere bună. În acest caz, să nu învinuiască pe nimeni, căci lor le aparţine alegerea.

Este adevărat şi faptul că la unele popoare şi religii, părinţii hotărăsc definitiv asupra căsătoriei copiilor fără să le ceară părerea. În aşa caz, părinţii îi lipsesc de dreptul să aleagă.

Dar, aţi spus că prietena care a mers la categrală dorea să ştie…

Cum să ai noroc în căsătorie?

Cu insistenţă o sfătuiesc să caute de urgenţă cursul “Căsătorie fără regrete” de Kay Arthur şi să-l studieze bine pentru că este un studiu profund al Bibliei care acoperă cele mai importante subiecte şi învăţături ale vieţii de familie şi care vor face fericit în căsătorie pe cel ce le cunoaşte şi le aplică.