Puternică prin demnitate, generozitate și respect

Puterea ei stă în înțelepciune, sensibilitatea – în abilitatea de a vedea inimile oamenilor, dragostea ei se arată în dorința de a face parte din istoria acestora și de a aduce o schimbare în viețile lor. Ea este întotdeauna alături de cei care au nevoie de ea.
Este vorba de Raisa Donțu – profesoara care a scris fiecare cuvânt cu dragoste în inima celor pe care i-a învățat, a contribuit la formarea gândirii și a modelat caractere.
Locuiește în satul Saharna, unul din cele mai pitorești locuri din Moldova. Are două fiice – Nelea (50 ani) și Tatiana (45 ani), care se află departe de ea. Acum câțiva ani, i-a decedat soțul și de atunci, locuiește singură.
A lucrat în domeniul educației toată viața, iar acum face voluntariat în cadrul unui proiect cu persoanele în etate, desfășurat de Fundația Dorcas Moldova. La cei 76 de ani trecuți în cartea vieții, Raisa Donțu este la fel de plină de viață, de putere și cu o dorință vie de a se implica în viețile oamenilor care trăiesc în dificultăți.

„M-am străduit să cultiv în copii dragostea pentru carte, pentru oameni și pentru viață”

Răbdarea, dragostea necondiționată și generozitatea sunt calitățile de bază care definesc personalitatea Raisei Donțu.
A lucrat ca profesoară de limba română timp de 35 de ani la școala din sat, 17 din ei – în calitate de director. Cei mai frumoși ani din viața ei au fost dedicați cunoștințelor, cărților și copiilor.

„De-a lungul anilor, m-am străduit să cultiv în copii dragostea pentru carte, dragostea pentru oameni şi pentru viaţă. Deviza mea a fost „conoștințe, nu note”, iată de ce elevii mei au fost întotdeauna la înălțime.”

Vorbea cu mândrie și bucurie despre elevii ei, retrăind amintiri și emoțiile de altădată, de parcă ar fi fost acolo din nou cu ei.
Am făcut o vizită la școala veche din sat, în care și pereții, și geamurile mai păstrează amintirile de altădată, iar pășindu-i pragul, am simțit nostalgia anilor de școală.

„Mă simt puternică atunci când oamenii au nevoie de mine”

Se consideră o femeie puternică, iar puterea ei se exprimă prin dragostea și grija pe care o arată față de oameni. Îi iubește pe toți oamenii la fel și îi tratează în mod egal pe fiecare.

„Sunt în jur de 300 de locuitori în acest sat mic și fiecare din ei are un loc special în inima mea. Toți sunt prețioși pentru mine și mă străduiesc să investesc în viața fiecăruia atât timp cât îmi permit anii. Obișnuiesc să-i sun și să-i întreb de sănătate și despre nevoile pe care aș putea să le împlinesc. Uneori organizăm ieșiri în parc, unde avem un timp frumos împreună.
Mă simt puternică atunci când sunt utilă și știu că este cineva care are nevoie de mine – are nevoie de ajutorul meu, de sfatul meu, de prezența mea. Cu puțin timp în urmă, am făcut voluntariat într-o tabără pentru persoane în etate și a fost o mare încurajare pentru mine să văd recunoștința din ochii lor, cuvintele de mulțumire și lacrimile de bucurie. Sunt împlinită pentru că am avut ocazia să împlinesc nevoile acestor persoane.”

Să fii femeie este o chemare

„Unii ar spune slabă, alții – firavă, o altă parte o văd puternică, fermă, determinată și încrezută în forțele proprii. Chemarea supremă a unei femei este însă de a fi soția perfectă pentru soțul ei și un ajutor potrivit la nevoie, o mamă înțeleaptă pentru copii și un bun exemplu de urmat pentru femeile mai tinere. O femeie întotdeauna trebuie să ofere învățătură sănătoasă, să dea sfaturi bune și să spună cuvinte care aduc mângâiere și zidire.”

Femeia are câteva roluri care țin de relațiile familiale – ea se regăsește în rolul de bunică, mamă și fiică. „O bunică trebuie să fie un ghid cu îndrumări pentru nepoțiii ei și să contribuie la formarea caracterului lor. O mamă trebuie să fie o bună administratoare a lucrurilor din casa ei și să le țină pe toate sub control, trebuie să se îngrijească de condiția fizică a copiilor, să le ofere susținere morală și spirituală. Rolul unei fiice este, prin definiție, să asculte și să ofere respect.”
Atunci când spunem „femeie” ne gândim la „feminitate și frumusețe”. Feminitatea în sine definește o femeie. Frumusețea ei vine din interior, din bunătatea inimii și din puterea minții.

„Cea mai mare dorință a mea, la moment, este să mă implic cât mai mult posibil în viața oamenilor din satul meu”, își încheie istoria Raisa Donțu.

De la profesoară de limbă română la consilier, sfătuitor și prieten pentru toți oamenii din sat, Raisa Donțu și-a împlinit chemarea cu demnitate, dăruindu-se pe sine altora. Fiind întrebată despre anii de școală, ea a concluzionat: „Acum aș lua-o din nou de la început.”

 

Această istorie a fost realizată în cadrul campaniei social-culturale ”Portretele Femeilor Puternice”, desfășurată de Fundația Dorcas la nivel internațional în șase țări – Siria, Egipt, Tanzania, Libia, Moldova și România.
Dorcas Moldova este o organizație non-guvernamentală, afiliată organizației internaționale Dorcas, cu sediul în Olanda, care activează în R. Moldova începând cu anul 2003, având prezență în 70 de localități din 15 raioane ale țării. Promovăm valoarea și demnitatea omului. Credem că fiecare persoană este unică și are abilități care pot fi puse în valoare. Luptăm pentru o schimbare durabilă în viețile celor aflați în sărăcie sau dificultăți.