Familia – valoarea care crează valori

Milenii de-a rândul familia a însemnat totul, a fost rezervorul uman al istoriei și primul nucleu al civilizației. A însemnat stabilitatea în timp și speranțe pentru viitor. Prima formă de organizare a societății a fost aceea bazată pe familie. Nimeni să nu creadă că familia este o invenție omenească pe care poți să o folosești cum vrei tu. Dimpotrivă, familia este creația lui Dumnezeu, și dacă omenirea a ajuns până în acest moment, este datorită familiilor.

Cineva spunea că o țară poate prospera doar atunci când sunt familii puternice. Un adevăr atât de puternic dar atât de ignorat în zilele noastre. Ceea ce vedem în jur este o jalnică imagine la tot ce a ajuns familia. Ignorată, abandonată, blamată și zilnic atacată de cei care se opun căsătoriei așa cum a lăsat Dumnezeu, un barbat și femeie. Familia este o temă binecunoscută a tuturor timpurilor. Ea defineşte o societate într-un anumit stadiu de civilizaţie, dar marchează profund destinul fiecărui individ.

Societatea tradiţională impune individului, ca o cale de integrare în comunitate, dar şi de împlinire individuală, întemeierea unei familii. Cea dintâi familie s-a întemeiat în rai, având ca preot și martor pe însuși Dumnezeu. „Și a făcut Dumnezeu pe om, după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie. Și Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul” (Gen. 1: 27-28). Dumnezeu dorește ca omul să fie împlinit în familie.

Din păcate, vremurile în care trăim familia a devenit ținta constantă a multor atacuri. Iar aceste atacuri împotriva familiei le simțim în fiecare zi. Tânăra generație nu mai dorește să se căsătorească tocmai pentru că se tem de responsabilități, dar oare aceste responsabilități nu se învață în familiei? Anume familia este mediul perfect ca viitoarea generație să învețe respect, atitudine și dragoste față de aproapele său. În lipsa unor familii sănătoase aceste valori vor fi treptat uitate și în consecință vom culege roade amare, dacă deja nu le și culegem.

Acum ne mirăm că vine din urmă o generație rebelă și violentă. Cu tristețe trebuie să spun că din păcate culegem roadele acelor părinți care plecați peste hotare au crezut că banii trimiși vor educa copii. Nimic mai fals, copii au nevoie de modele, dar tocmai lipsa acestora au făcut ca acei care ne fac aceste probleme în zilele noastre să își caute refugiul în alcool, relații vicioase și alte lucruri rele care aduc multă durere societății noastre. Tot mai puțin auzim îndemnuri ca să ne investim timpul în zidirea unor familii puternice.

Nu știu de ce cred oamenii putem trăi bine având familii schilodite. Nu putem construi nici o societate sănătoasă dacă nu avem familii puternice. Un stat puternic va fi atunci când va avea familii fericite, iar pentru a avea familii fericite, cei care ne conduc trebuie să uite de intrigi, de lupte politice oarbe și să se axeze pe programe care ar face ca în țara noastră familia să fie protejată.

Politicienii ne tot spun că ei doresc să schimbe țara, dar aici mi-am amintit de îndemnul Maicii Tereza, care ne-a spus că “dacă vrei să schimbi lumea, du-te acasă și iubește-ți familia”. Indiferent dacă ești căsătorit sau nu, ai o familie care are nevoie de tine și de care ai nevoie și tu. De aceea, iubindu-ți familia vei da valoare acestei instituții, și să nu uităm că soarta oricărui stat depinde de starea familiei. De aceea fiecare dintre noi are obligația morală de a proteja ceea ce a instituit Dumnezeu pe pământ. Familia.