Familia îmi este cariera, copiii mei – comoara

Astfel își definește Vasile motto-ul vieții sale. „Familia este ceea ce mă face cel mai fericit. Pentru mine, este foarte important să vin acasă și să-i văd pe toți sănătoși, să știu că sunt în siguranță și sunt protejați. Când vin obosit de la serviciu și le privesc fețele zâmbitoare, uit de toată oboseala, iar asta îmi dă putere să merg mai departe”, spune Vasile inspirat de rolul unui soț și al unui tată, indiferent de dificultățile vieții.

Un bun venit călduros

Intru în casă și văd două fetițe venind în grabă spre mine. Zâmbesc larg, având fața luminoasă și ochii curioși. În cameră, mă așteaptă toți ceilalți membri ai familiei, iar eu abia aștept să le ascult istoria. Au o familie mare,  în care fiecare se simte comod. Vasile și Natalia cresc șase copii – fiul cel mai mare, Grigore, are 15 ani, Daniel, Uliana și Mihaela au 12, 8 și, respectiv, 6 ani, iar mezinele, Evelina și Adelina, au vârsta de 3 ani. Sunt impresionată să văd armonia în care trăiesc – amabili și blânzi, uniți și prietenoși, atenți și grijulii unii cu alții. Primirea lor călduroasă mă face să mă simt în largul meu, pe măsură ce încep să scriu istoria.

Ce se află în spatele unui zâmbet?

Să fie un soț iubitor și un tată bun, care trebuie să aibă grijă de o familie numeroasă, de hrană și de îmbrăcăminte, este o mare provocare în zilele noastre, când prețurile cresc zilnic, iar salariile sunt sub minimum de existență. Uneori, înseamnă să practici două sau mai multe servicii, pentru a putea satisface toate nevoile familiei.

Vasile a lucrat în colhoz, iar după desființarea lui, a plecat la muncă peste hotare. Acum, ambii soți practică munca de sezon într-o întreprindere individuală. Satul în care locuiesc nu are conecție la rețeaua de gaze naturale, iar sursa de încălzire pe perioada rece a anului sunt lemnele și cărbunii.

În pofida faptului că viața nu este ușoară pentru ei, rămâi plăcut surprins de  entuziasmul lor, atitudinea optimistă și pozitivă față de viață, talentele și aspirațiile pe care le au. Vezi unitate, dragoste unul pentru celălalt, disponibilitatea de a da o mână de ajutor și de a se apăra unul pe altul.

O nouă pagină cu Dorcas

Acum șapte ani, Vasile și Natalia au auzit despre misiunea pe care o desfășoară Fundația Dorcas în Moldova. Cei doi fii ai lor – Grigore și Daniel (care aveau 7 și, respectiv, 5 ani pe atunci), au fost înscriși în proiectul „Viitorul pentru copii”, desfășurat de Dorcas Moldova în parteneriat cu AO „Elim-Moldova”, or. Sângerei.

Astăzi, toți cei șase copii sunt înrolați în proiect și participă la toate activitățile organizate în cadrul lui – jocuri interactive, educaționale și de teambuilding și studiu biblic pentru copii. Acest lucru îi ajută să se socializeze, să dezvolte relații și valori individuale.

„Le place foarte mult și se simt bine alături de ceilalți copii. Profesorii sunt buni cu ei, organizează jocuri și activități interesante. Și-au făcut mulți prieteni”, spune încurajat Vasile.

Pe lângă aceasta, Fundația Dorcas a oferit familiei un motocultivator, pentru a facilita lucrările agricole, atât cele din gospodărie, cât și cele de la câmp. Acest fapt ușurează cu mult efortul fizic și generează familiei o sursă de venit.

Familia lui Vasile și a Nataliei este una dintre multele familii ale căror vieți au fost schimbate prin implementarea proiectelor Dorcas Moldova.

Cunoaștem Moldova împreună

În cadrul proiectului pentru copii, Dorcas organizează excursii prin țară. Viziunea din spatele acestei inițiative este că, odată ce copiii experimentează frumusețea și posibilitățile țării lor, este mai probabil să se mândrească cu ea, să prețuiască valorile naționale și culturale. Copiii mai mari ai lui Vasile mi-au povestit cu entuziasm despre călătoria lor la Zimbrăria din Rezervația „Pădurea Domnească”, care se află la nordul Moldovei, și despre vizita la cel mai mare parc de distracții din Moldova – OrheiLand.

„Am văzut zimbri uriași! Acesta a fost cel mai minunat loc în care am fost vreodată! La OrheiLand, am avut o zi plină de emoții pozitive și ne-am distrat de minune împreună cu ceilalți copii.”

Cu greu le țineam pasul – toți povesteau cu entuziasm în același timp. Au urmat și alte excursii prin țară. Fiecare din ele a creat amintiri plăcute și  i-a impresionat profund atât pe cei mari, cât și pe cei mici.

Talente, abilităţi şi aspiraţii înalte

Grigore și Daniel mi-au povestit despre abilitățile pe care le au și aspirațiile lor pentru viitor. Grigore cântă în ansamblul folcloric „Moștenitorii”, în care sunt atât copii, cât și persoane cu vârstă înaintată. Deja a hotărât pentru sine că își va continua studiile la un liceu cu profil muzical.

Atât lui Grigore, cât și lui Daniel le place sportul. Daniel urmează cursuri speciale de sport la școală. Este foarte pasionat de volei, baschet și handbal. Vrea să-și continue studiile la un liceu cu profil sportiv din Chișinău.

Privind cu speranţă la viitor

O altă parte a proiectului este dezvoltarea abilităților și a talentelor de viață. Un exemplu este modul în care copiii lui Vasile s-au schimbat după ce s-au alăturat activităților din cadrul proiectului „Viitorul pentru copii”. Vasile este recunoscător Fundației Dorcas Moldova pentru ajutorul și suportul acordat și atât de mândru de copiii lui:

„De când am făcut cunoștință cu Dorcas, viața noastră s-a schimbat. Am crescut spiritual, copiii și-au dezvoltat talentele și chiar au câștigat mai mulți prieteni.”

Fundația Dorcas Moldova împreună cu Dorcas Aid International şi partenerii locali susține familiile aflate în dificultate și în situație de risc, acordându-le asistență fizică, morală și spirituală, precum și ajutor material. Prin întâlnirile de socializare organizate atât pentru copii, cât și pentru părinți, se dorește o mai bună integrare a acestor familii în societate, creându-se astfel plase de siguranță comunitară.