EXCLUSIV! Pedofilul din satul Dobruja a fost condamnat la doar 5 ani închisoare, după ce a violat doi minori

Oleg Cojemeachin, în sala de judecată

Oleg Cojemeachin, pedofilul din satul Dobruja Veche din raionul Sângerei, fost profesor de limba română, care în urmă cu trei ani a violat doi băieţi minori, a fost condamnat la 5 ani închisoare. Declaraţia a fost făcută, în exclusivitate, pentru Asociaţia „Pentru Familie” de către unul din părinţii copiilor.

Sentinţa a fost făcută publică la data de 28 decembrie 2010, la un an după adresarea părinţilor la poliţie. Deşi infractorul se află după gratii, decizia judecătoriei n-a satisfăcut nici pe părinţi, nici pe copii, întrucît, susţin ei, sentinţa este prea uşoară.

„Pedofilul a fost condamnat  în baza art.175 Cod Penal (5 ani închisoare), şi nu în baza art.172 al. lit „a”, care prevede privaţiune de libertate de la 10 la 20 de ani, întrucît copiii aveau atunci vârsta sub 14 ani” spune unul din părinţi. Aceştia au declarat că nu vor ceda şi vor merge pînă la capăt pînă ce infractorul va incasa ani grei de puşcărie pentru faptele comise.

Potrivit părinţilor, Oleg Cojemeachin s-a angajat în calitate de profesor de limba română în şcoala dins.Dobruja în anul 2003, neavînd studii pedagogice, ci numai juridice. De atunci, mai mulţi copii, din motive necunoscute au început să se transfere în alte şcoli.  Pe parcursul la 7 ani de zile localnicii au început să observe că profesorul era mereu înconjurat, la şcoală şi acasă, de băieţi minori, care îl ajutau în grădină sau acasă în curte. Acest pedagog era interesat în mare parte de băieţi în vîrsta cuprinsă între 11-13 ani.

Oleg Cojemeachin, la libertate

El zidea relaţiile de prietenie cu băieţii prin diferite metode: le permitea să rămînă la antrenamentele de volei şi tenis pînă seara tîrziu în orice zi a săptămînii, le lăsa cheile de la casa lui. Le permitea copiilor să comunice cu el nu ca şi cu un profesor, dar ca şi cu unul de vîrsta lor, şi prin astfel de metode îşi alegea jertfa. Aşa s-a întîmplat şi în cazul celor doi elevi ai lui, părinţii cărora s-au adresat la poliţie. La sfîrşitul anului şcolar, în luna mai 2009, Cojemeachin i-a rugat pe părinţii unuia dintre copii să-l lase pe băiat să meargă la el să-l ajute să scoată media la notele anuale pentru întreaga clasă (către acel moment Cojemeachin era diriginte de clasă şi profesor de limba română). Părinţii, care pe departe nu bănuiau despre nimic, fiind în relaţii de prietenie cu Cojemeachin, i-au permis băiatului să meargă la el acasă. Profitînd de această ocazie, profesorul a încuiat uşa casei şi l-a violat pe băiat, ameninţîndu-l după aceea cu răfuială dacă va încerca să spună ceva părinţilor. După aceea copilul şi-a schimbat brusc atitudinea faţă de Cojemeachin. Nu mai erau acele relaţii de prietenie, ci numai mînie şi răutate. Schimbările le-au observat nu numai părinţii, dar şi profesorii şi elevii din şcoală. Astfel de copii nu erau puţini şi mulţi dintre ei se transferau tăcit în alte şcoli.Iar după ce a fost deschis dosar pe numele lui Cojemeachin, încă doi băieţi au mărturisit că au plecat de la şcoală, după ce au fost hărţuiţi de profesorul de română. Un alt elev le-a povestit părinţilor săi că a fost violat de către Cojemeachin la o tabără de vară, într-o amiază, cînd a rămas de unul singur în odaie. Elevii s-au destăinuit părinţilor lor în luna octombrie 2009, după care aceştia au depus o plîngere la comisariatul de poliţie din r-l Sîngerei. În aceeaşi zi, comisarul şi adjunctul său au mers acasă la Cojemeachin Oleg, care şi-a recunoscut verbal vina în faţa ofiţerilor. Tot în
aceeaşi zi Cojemeachin s-a destăinuit încă la două persoane, care au devenit ulterior martori la judecată. A doua zi, profesorul de română şi-a dat demisia şi a dispărut pentruun timp din sat. Întrucît poliţia acţiona foarte pasiv, părinţii s-au arătat nevoiţi să se adreseze

Oleg Cojemeachin, foto Facebook

Procuraturii şi Ministerului de Învăţămînt. Şi numai la 2 noiembrie 2009 pe numele lui Oleg Cojemeachin a fost intentat dosar penal pe articolele 172 şi 175 Cod Penal. În timp de jumătate de an, cît a durat ancheta, profesorul se afla la libertate şi cu zîmbetul pe buze intra în şcoală arătînd copiilor că este indiferent faţă de anchetă, promiţîndu-i că se va reîntoarce curînd la şcoală, exercitînd asupra lor presiuni psihologice. În primăvara anului 2010, cînd a fost invitat la Procuratură să depună depoziţii, Cojemeachin a simulat pe bolnavul, leşinînd în faţa ofiţerilor, motivînd cu durere de inimă. După 10 zile, însă, acesta s-a făcut dintr-odată sănătos, schimbîndu-şi avocatul. În luna mai 2010, prin decizia judecătoriei mun.Bălţi, Cojemeachin a fost arestat şi pus în izolator preventiv pînă la încheierea anchetei, iar la 28 decembrie 2010 a fost condamnat la 5 ani închisoare,  în baza art.175 Cod Penal. Judecătorii au dispus încetarea procesului penal pe baza art.172 al.3 lit „a” Cod Penal (ce prevede pedeapsă cu închisoare între 10 şi 20 de ani) în legătură cu faptul că „există circumstanţe care exclud tragerea la răspunderea penală pe acest capăt de învinuire”.