EVERNOTE: Un serviciu util pentru slujitorii Evangheliei

Evernote este un serviciu oferit pe Internet care poate fi de un foarte mare folos oricărui pastor, predicator, învățător al Cuvântului lui Dumnezeu sau lider de tineret. Dar înainte ca să vă prezint și să vă recomand acest serviciu, vreau să citez mărturia marelui evanghelist Dwitht L. Moody despre felul cum își pregătea el predicile:

Când aleg un subiect, îi dau întâi un titlu pe care îl scriu pe un plic mare. Am multe astfel de plicuri. Dacă, atunci când citesc, dau peste ceva care are legătură cu un anumit discurs, transcriu ideea pe o foaie de hârtie pe care o strecor în plic și o las acolo. Întotdeauna am un carnețel la mine. Iar dacă aud la o slujbă ceva care ar putea să îmi clarifice un anumit subiect, notez ideea și introduc nota în plic. E posibil s-o las acolo și un an, poate chiar mai mult. Când vreau să concep o predică nouă, apelez la ideile pe care le-am adunat în plicuri. Cu ceea ce găsesc acolo și cu rezultatele propriului studiu, fac rost de material suficient. Apoi, de câte ori mă aplec asupra unei predici mai scot câte ceva și adaug altceva. Astfel, acestea nu sunt niciodată depășite, nu se perimează vreodată. (Dale Carnegie, Cum să vorbim în public, București 2007, pag.25)

Care este metoda ta de pregătire a predicii sau a lecțiunii biblice pe care urmează să o predai? Oricare ar fi aceasta, trebuie să implice colectarea ideilor, informațiilor și organizarea acestora pentru o ulterioară utilizare în mesaje. Eu obișnuiam până acum să o fac în caiete și carnete de notițe și dezavantajul este că nu pot totdeauna să port cu mine aceste caiete, iar pentru că o mare parte din slujirea mea trebuie să o fac departe de casă și de țară, nu am posibilitatea să-mi port cu minte totdeauna notiţele ca să le am la îndemână. Dar, chiar și atunci când sunt acasă, tot nu am suficient timp totdeauna să caut prin multele mele caiete ca să găsesc notițele care le-am făcut cândva la un anumit subiect.

Am auzit mai înainte despre existența unei astfel de opțiuni pe Internet, dar nu m-am grăbit să investesc mai mult în explorarea ei cu toate că mi-am deschis un cont atunci. Însă, zilele acestea, am nimerit în situația când am pierdut unele informații prețioase și acestea mi-au complicat lucrul și luarea deciziilor pe moment. Am hotărât atunci să mă informez mai mult cu privire la Evernote, serviciul despre care am menționat și am aflat că oferă următoarele avantaje:

  • crearea notiţelor şi salvarea lor pe serverul online
  • sincronizare automat când computerul este conectat la Internet
  • crearea notiţelor online
  • crearea notiţelor pe telefonul mobil sau pe iPad
  • toate aceste notiţe, indiferent pe ce dispozitiv au fost create, se vor sincroniza si vor putea fi preluate pe fiecare din dispozitive (deci, aceasta devine o bibliotecă digitală personală în care poţi păstra orice notiţă)
  • poţi păstra notiţe, imagini şi înregistrări audio
  • toate informaţiile sunt indexate şi pot fi găsite uşor oricând
  • textul din imagini este scanat ca şi text obişnuit şi indexat ca să fie găsit uşor
  • serviciul oferă 66MB gratuit pe lună pentru încărcare şi pentru un preţ convenabil spaţiul virtual poate fi ridicat până la 1GB/lună

Am deja câteva zile de când folosesc Evernote şi sunt încântat de capacităţile oferite. Astfel, acum îmi păstrez acolo toate adresele. Când am făcut cunoştinţă cu cineva şi am primit cartea de vizită a persoanei, am făcut o poză cu aparatul de fotografiat şi am trimis informaţia la Evernote. Când studiez Sfintele Scripturi, mi-am pus ideile pentru predicile şi lecţiunile următoare în Evernote. În timp ce citesc, am fotografiat informaţiile importante care îmi trebuie să le am şi să le găsesc uşor în viitor şi le-am plasat pe Evernote. Chiar şi actele pot fi scanate şi plasate acolo. Lucrul cel mai bun este că Evernote oferă acest spaţiu şi toate informaţiile plasate acolo vor fi păstrate şi încă mai oferă şi posibilitate să fie descărcate pe computer şi stocate local.

Sunt convins că oricine va realiza efectul acestui serviciu va beneficia de el şi de aceea m-am grăbit să împărtăşesc această informaţie utilă cu colegii mei slujitori în Evanghelie.

În acelaşi timp sunt curios, cine din cititorii acestui portal folosesc Evernote şi în ce fel? Vă invit să împărtăşiţi experienţa voastră în comentarii.