Evanghelie – cuvântul zilei pe DEXonline.ro

Când am vrut să caut înțelesul unui cuvânt pe http://www.dexonline.ro, am văzut că cuvântul zilei pentru azi, 25 martie, este “Evanghelie” și am fost curios să văd semnificația pe care o dă dicționarul. Mi s-a părut una cam limitată. Citez.

EVANGHÉLIE, evanghelii, s. f. Parte a Bibliei, recunoscută numai de creștini, care cuprinde viața și învățătura lui Cristos. ♦ Evangheliar. ◊Expr. Literă (sau cuvântde evanghelie = lucru absolut sigur, mai presus de îndoială. A-și băga (sau vârî) capul (sănătos sau teafăr, zdravănetc.) sub evanghelie = a-și cauza singur neplăceri, încurcături. ♦ Fiecare dintre capitolele din acestă carte, care se citesc în timpul serviciului religios creștin. [Var.: (pop.vanghélie s. f.] – Din sl. evangelije.

Este adevărat că este parte a Bibliei, dar cere mai multe explicații. În Biblie sunt 66 de cărți din care 39 alcătuiesc Vechiul Testament și 27 – Noul Testament. Din cele 27 cărți ale Noului Testament primele 4 poartă numele de Evanghelie și sunt numite după numele celor ce le-au scris:

  1. Evanghelia după Matei
  2. Evanghelia după Marcu
  3. Evanghelia după Luca
  4. Evanghelia după Ioan

Denumirea de “evanghelie” le-a fost dată acestor prime 4 cărți din Noul Testament după cuvântul grecesc (limba în care a fost scris Noul Testament) “εὐαγγέλιον” care înseamnă “veste bună”, “mesaj bun”. De altfel, cu acesta este înrudit și cuvântul înger (anghelos) care înseamnă mesager. Acesta este primul și principalul sens al cuvântului “evanghelie” – vestea bun despre iertarea și viața veșnică pe care o oferă Dumnezeu tuturor oamenilor prin credință în Domnul Isus Hristos. Fiecare din cele patru Evanghelii prezintă această veste bună, acest mesaj bun și tot Noul Testament mai este numit “Evanghelie” pentru că prezintă pe larg și deplin vestea bună a lui Dumnezeu pentru mântuirea tuturor oamenilor prin credință în Isus Hristos.

Cred că mai trebuie de adăugat la definiția din DEX că nu doar la creștini aceasta este considerată carte sfântă. Și musulmanii teoretic acceptă Evanghelia ca și carte sfântă și o numesc “Incijil”, dar, foarte puțini din ei o citesc. Cel puțin eu, foarte rar am întâlnit musulmani care ar fi citit Noul Testament și cei mai mulți din ei au recunoscut că trebuie să citească.

Nicicum nu pot înțelege de unde își are originea  zicala “ați pune capul sub Evanghelie” cu sensul de ați produce singur neplăceri?

Dar tu, dragă cititor, ai crezut mesajul Evangheliei. Ai primit tu această veste bună trimisă de Dumnezeu întregii omeniri pentru mântuirea fiecăruia. Uite ce definiție a Evangheliei a fost lăsată în Biblie prin Apostolul Pavel:

 Căci mie nu mi-e ruşine de Evanghelia lui Hristos; fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede: întâi a iudeului, apoi a grecului,  deoarece în ea este descoperită o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă şi care duce la credinţă, după cum este scris: „Cel neprihănit va trăi prin credinţă.” (Romani 1:16-17)

Conform Cuvântului lui Dumnezeu:

  • Evanghelia este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede, indiferent de națiunea lui.
  • Prin Evanghelie a fost și este descoperită o neprihănire pe care o dă Dumnezeu, prin credință.

Crede din toată inima în Domnul Isus Hristos ca să experimentezi puterea Evangheliei în viața ta, să fii mântuit și să primești neprihănirea lui Dumnezeu.