Eutanasia – soluție pentru săraci?

Aceasta este afirmația Ministrului lituanian al Sănătății. Doamna Ministru Rimantė Šalaševičiūtė a afirmat:

„Lituania nu a fost un stat cu un sistem de ajutor social gratuit în care îngrijirea paliativă să fie disponibilă pentru toți cetățenii săi, astfel încât eutanasia ar putea fi o opțiune viabilă pentru bolnavii care nu doresc să-i chinuie pe cei apropiați cu suferința lor.” (vezi sursa)

Biblia învață că bogăția nu este o valoare constantă a vieții și nici sărăcia.

Nu te chinui ca să te îmbogăţeşti, nu-ţi pune priceperea în aceasta. Abia ţi-ai aruncat ochii spre ea şi nu mai este; căci bogăţia îşi face aripi şi, ca vulturul, îşi ia zborul spre ceruri. (Proverbe 23:4-5)”

Din cele spuse de Doamna Ministru pot să concluzionez următoarele:
– cei săraci nu sunt o prioritate pentru ea, deși orice funcționar trebuie să caute binele poporului;
– omul valorează doat atât timp cât achită impozitele și nu este o povară pentru stat;

Dacă ar fi să vedem ce spune Biblia despre eutanasie, o vom găsi foarte nesănătoasă unei societăți. Doamna Ministru ia drept exemplu Belgia care a dorit să eutanasieze și copii (un fel de avort post natal).

Aceste inițiative nu sunt un fenomen spontan și izolat. Inițial a apărut initiativa de a eutanasia persoanele în faze terminale a unor boli grave (precum cancerul), chiar era numită și „moarte nobilă”. Următorul pas a fost propunerea de a eutanasia orice bătrân care are depresie, dacă singur dorește acest lucru. Al treilea pas a fost eutanasierea la domiciliu. Unul din ultimii pași a fost eutanasierea oricărei persoane care dorește aceasta, dacă a atins majoratul.
La prima vedere parcă totul pare normal, însă în promovarea eutanasiei sunt folosite doar argumente emoționale și economice. Emoționale – pentru a manipula, iar economice – pentru a nu întreține viața unor cetățeni, deoarece nu mai aduc profit.
Eutanasia încearcă să definească noțiunea postmodernistă a omului – aceea ce introduce termenul de „profit” și „investiție”, lucruri care nu erau la început.
   La început Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea Sa. I-a dat un preț mare în ochii Săi, astfel încât omul s-a obișnuit cu prețul dat de Dumnezeu. Dumnezeu a spus că viața omului nu poate fi numită profitabilă, deoarece nu se poate echivala cu bani, ci doar cu viața altui om.
  Acum unele societăți redefinesc în mod egoist ființa umană fără să investească în viitorul acesteia și reducându-i existența la prezent.
Dacă nu poți să faci față acum nu valorezi nimic.
Dacă nu te poți întreține acum nu merită să trăiești.
Dacă ești bolnav acum, nu trăi cu demnitate, ci mori cu demnitate, ca să nu superi rudele și statul.
Dacă acum ți-e trist, ar fi o soluție să nu deranjezi pe nimeni.

Omul are nevoie de ajutor și nu de izolare. Cei ce promovează eutanasia sunt vânzători de liniște și pace, însă produsul lor este demult expirat.
Să punem întrebările corect.

Dacă nu poți face față lucrurilor, trebuie  să știi că mulți nu au putut, însă nu au renunțat, ei au știut că Dumnezeu nu permite să fii încercat peste măsură. El știe măsura noastră, nu noi.

Dacă nu te poți întreține, trebuie fie să știi că scopul vieții nu e dictat de cât ai, ci de cine ești.

Dacă ești bolnav, vino la Dumnezeu, Cel care vindecă și care dă boală, propășirea și restriștea.

Dacă ești trist, amintește-ți că întristarea îți poate face inima mai înțeleaptă.

Nu schimba gândurile lumii cu cele ale lui Dumnezeu. Căci lumea vinde vise mai mult decât crezi.

„Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume.”