Etica fotografului creștin (5 sfaturi practice)

La Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries Eurasia am discutat multe subiecte importante și aspecte ale jurnalismului creștin. În acest articol voi scrie câteva sfaturi pentru fotoreporterii creștini, dar care sunt sigur că vor fi utile tuturor celor care fotografiază la serviciile divine ale bisericii sau la diverse evenimente creștine.

fotografi crestini

1. Caută să faci pozele în așa fel ca să nu deranjezi pe nimeni sau să deranjezi cât se poate de puțin. Vezi dacă se poate să nu ieși în față, ci alege un unghi și un loc de unde nu deranjezi pe restul oamenilor.

2. Dacă nu este posibil aceasta și dacă chiar trebuie să ieși în față sau într-un loc de unde ești văzut de toată biserica, caută să faci aceasta cât mai repede și fără să atragi atenția altor oameni.

3. Limitează-te la numărul de poze. Înainte să te pornești de acasă, fă un plan și gândește-te bine ce va trebui să întipărești în poze. Apoi, ajuns la fața locului, studiază încăperea și alege locul și unghiul cel mai potrivit de unde nu vei deranja pe ascultători. Dacă vei face un număr mic de poze, nu va fi prea deranjant pentru restul oamenilor. Îmi amintesc o dată fiind în Brazilia, la o graduare, unul din vorbitori a tot așteptat după fotografi să se așeze și dacă a văzut că ei tot nu încetau și deranjau teribil publicul, vorbitorul din față i-a rugat pe fotografi să se așeze și să nu-i încurce pe oameni să asculte mesajul lui și nici pe el să nu-l încurce să-l predice. Presupun că fotografii nu s-au simțit bine, dar ei au creat aceasă situație la care se pare că observația făcută în public era unica soluție. Am fost și eu ispitit de multe ori să fac observații în public fotografilor, mai ales când ei sunt mulți la număr, toți fac poze la nesfârșit și se creează impresia că au un program al lor aparte fără să le pese de evenimentul la care au venit să fotografieze.

4. Îmbracă-te cuviincios, având în vedere că vei avea să ieși în fața oamenilor. Cuviincios înseamnă nu doar ca să nu fie provocator din punct de vedere sexual, dar nici așa încât să nu creeze un contrast total între vestimentațila fotografului și a celorlalți oameni, căci contrastul acesta tocmai te va scoate mult în evidență. Este suficient că le atragi atenția oamenilor când ieși în fața lor să faci poze, nu mai fă abuz de atenția lor și prin vestimentația ta.

5. Planifică ce vei fotografia. Înainte, când erau folosite pelicule fotografice, faptul că erau un număr limitat de cadre care trebuiau economisite, îi făcea pe fotografi să-și planifice bine ce vor fotografia și ce nu este necesar să întipărească în poze. Azi, din moment ce dispozitivele digitale au spațiu enorm de mult, fotografii nu mai planifică și aceasta îi face să rateze momentele cu adevărat importante, să facă abuz de răbdarea și atenția oamenilor și să-și creeze singuri confuzie, căci după eveniment singuri nu știu ce poze să păstreze și pe care să le șteargă. Ca să nu fie aceasta, planifică bine dinainte ce vei fotografia și ce nu este necesar să fotografiezi.

Dumnezeu să ne ajute să folosim toate tehnologiile moderne pentru lărgirea Împărăției Lui și să facem aceasta cu toată înțelepciunea care vine de la El.