Este păcat să faci comerţ?

Femeie vinde haine la piaţa din Chişinău

Întrebare:

Este păcat să cumperi obiecte dintr-un loc şi să le vinzi în altul cu mult mai scump?

Nu este păcat dar poate fi. Ca să înţelegem, să vedem pentru început …

Care este esenţa comerţului ?

Să le luăm pe rând. Cel care vinde angro, vine la producător şi cumpără la un preţ, apoi, adaugă la preţul mărfii valoarea muncii lui, a cheltuielilor legate de transport şi depozitare. După aceasta, vin proprietarii de magazine şi cumpără de la el produsele cu noul preţ şi le duc în magazinele lor unde mai adaugă la preţ valoarea muncii lor, a transportului, a depozitării în magazin şi a muncii tuturor lucrătorilor. Fără munca tuturor acestor oameni şi a cheltuielilor pe care le fac ei n-ar putea ajunge marfa de la producător la consumatori. Iar dacă producătorul vrea singur să-şi vândă producţia, are toată libertatea să stabilească preţul pentru că nimeni altul nu poate cunoaşte mai bine ca el valoarea şi volumul muncii şi a cheltuielilor depuse pentru produsul respectiv.

Să nu faci abuz

Ca şi în orice altă activitate umană, şi comercianţii trebuie să urmărească binele oamenilor şi să nu facă abuz de libertatea pe care o au în stabilirea preţurilor, sau să intimideze pe alţii care vând acelaşi produs. Este cunoscut faptul că unii oameni având pârghii la conducerea ţării, plătesc mită unor funcţionari ca să le fie asigurate doar lor cu exclusivitate dreptul să vândă un anumit produs. Apoi, sunt persecutaţi oricine încearcă să mai vândă produsul respectiv şi deci, cumpărătorul nu are de ales, ci trebuie să cumpere doar de la un singur vânzător cu preţul care i-a fost impus. Apoi, uneori, aceşti vânzători care urmăresc doar profitul lor şi exploatează poporul, crează în mod artificial lipsa unui produs ca apoi să-l vândă la preţuri exagerate. De exemplu, unii pot ascunde grâul şi nu-l vând la oameni ca în felul acesta să creeze stare de foame. Apoi, când foamea este mare, vin să vândă grâul, o fac pe binefăcătorii şi îl vând la preţuri extrem de înalte. Dumnezeu spune în Sfintele Scripturi astfel despre aceşti comercianţi :

Cine opreşte grâul este blestemat de popor, dar pe capul celui ce-l vinde vine binecuvântarea. – Cine urmăreşte binele îşi câştigă bunăvoinţă, dar cine urmăreşte răul este atins de el. (Proverbe 11:26-27)

Nu invidia

După ce au fost expuşi ateismului şi îndoctrinării comuniste, sunt mulţi din poporul nostru care au devenit invidioşi şi răutăcioşi. Ei nu se bucură de succesul aproapelui şi nu se gândesc cum să-l ajute, ci cum să-i pună piedici şi să-l vorbească de rău. Mi s-a spus că atunci când un chinez care trăieşte în altă ţară deschide o afacere, să zicem un magazin, toţi chinezii din zonă vin să cumpere de la el, chiar dacă trebuie să facă un efort mai mare, numai să încurajeze pe fratele lor de neam. Ce bine ar fi să învăţăm şi noi, moldovenii, această atitudine frumoasă şi să simţim unii cu alţii, să ne încurajăm şi să ne ajutăm. Dacă deschide vecinul o gheretă ca să vândă pâine şi alte produse alimentare pe strada noastră, să ne bucurăm şi să mergem să cumpărăm de la el, dar să nu-l vorbim de rău zicând că este „farţoman” sau „speculant”. Să ne păzească Dumnezeu de o astfel de atitudine, pentru că nu este creştinească.