Este păcat închinarea la poza fondatorului artei marţiale?

Luptătorii se închină fondatorului Aikido Morihei Ueshiba

Întrebare:

Părinte, am o întrebare la care n-am găsit răspuns şi tare mult aşi vrea să ştiu dacă ce fac este potrivit cu învăţăturile Domnului nostru Isus Hristos. De mic copil, bunica mea, Dumnezeu s-o odihnească, m-a învăţat să mă rog la Dumnezeu, lucru pentru care îi sunt recunoscător şi îi vor rămână până voi închide şi eu ochii. Prin rugăciunile învăţate de la ea, Domnul nostru Isus Hristos şi Dumnezeu m-au ajutat să vin acasă sănătos de la revoluţia din 89 de la Bucureşti (unde eram militar în termen) şi am primit ajutor când nu mai aveam nădejde decât la Cel de Sus. Eu sunt instructor de Aikido, o artă de luptă sau cum se spune mai modern o artă marţială japoneză. Luptăm de fapt fără să distrugem sau să accidentăm partenerul. Dar, obiceiul în acest Aikido este să salutăm la începutul şi la sfârşitul antrenamentului locul unde este aşezată fotografia celui care este inventatorul acestei arte. Salutul acesta câtre maestrul Morihei Uieshiba î-l fac de multe ori cu strângere de inimă şi de cele mai multe ori maşinal. Îl respect, dar nu vreau să par că mă închin la cineva, adică la idoli. Vă rog mult de tot să mă luminaţi cu un sfat. Aici în România am mai întrebat pe cineva, dar nu mi-a putut răspunde decât atât: „Dacă spui că nu faci rău nimănui, atunci este bine!” Aştept un răspuns din partea Dvs.

Dumnezeu interzice categoric închinarea la idoli

Primele două din cele 10 porunci care alcătuiesc esenţa învăţăturii lui Dumnezeu spun:

Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine. Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii, până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele. (Exod 20:3-6)

Ar putea spune cineva însă că în cazul Dvs. nu este o închinare la idoli, pentru că nu vă închinaţi lui Morihei Ueshiba ca şi unui dumnezeu, ci doar din recunoştinţă pentru arta marţială pe care a lăsat-o după el. Totuşi, după părerea mea, porunca Domnului este foarte categorică şi nu lasă paranteze iar instructorii ar trebui să o ia în consideraţie.

Nu este aceasta un cult al morţilor?

Închinarea zilnică la această poză presupune mai mult decât respect. Ea s-a transformat într-un cult al morţilor, care este foarte răspândit în Japonia şi în alte ţări din Asia. Şi apoi, sunt curios, cine a instituit acest obicei sau element de etichetă în Aikido? Chiar a făcut-o singur Morihei Ueshiba?

Ce nu vine din încredinţare este păcat

Faptul că de fiecare dată faceţi această plecăciune cu strângere de inimă, este o dovadă că nu aveţi libertatea în conştiinţă şi însăşi faptul acesta este un păcat, aşa cum spune în Scripturi:

Tot ce nu vine din încredinţare e păcat. (Romani 14:23)

Din experienţa mea personală

Eu practic Taekwon-Do de 20 de ani, sunt deţinătorul centurii negre 5 Dan şi instructor de categorie internaţională. Şi în arta noastră unii obişnuiesc să facă plecăciune la poza fondatorului Choi Hong Hi şi la întrarea în sală. Din momentul când am crezut în Domnul Isus Hristos şi am cunoscut Sfintele Scripturi, am încetat aceste practici şi am învăţat pe ucenicii mei la fel. Ieri, doi din ei s-au întors prin mila şi ajutorul lui Dumnezeu învingători de la Campionatul Lumii din Malaezia.

Invit pe preoţi şi toţi care practică artele marţiale să se expună pe marginea acestui subiect la comentarii. Ce crezi tu? Este idolatrie sau nu închinarea la portretul fondatorului artei marţiale?