Este păcat să te ocupi cu culturismul şi să foloseşti proteine în alimentaţie?

Întrebare:

As dori sa ştiu daca este păcat să tragi de fiare sau daca este păcat sa iei proteine?

Presupun că autorul se referă la antrenamentele de culturism sau body-building, cum mai este numit acest sport. Nu, nu scrie în Biblie că este păcat să practici acest sport sau să primeşti proteine care grăbesc creşterea volumului muşchilor. Dar, acest subiect totuşi necesită o abordare.

Sunt instructor de Taekwon-Do de categorie internaţională şi cred că este binevenit să-mi spun punctul de vedere ca şi antrenor.

În baza celor observate, am ajuns la concluzia că cei mai mulţi recurg la practicarea culturismului(body-building) fiind preocupaţi de felul cum arată la exterior. Preocuparea aceasta îi face să se intereseze mai mult de volumul muşchilor decât de sănătatea acelor muşchi şi a corpului în ansamblu. De aceea, încep să folosească în alimentaţie proteine şi diferiţi componenţi chimici tocmai cu scopul măririi volumului muşchilor. Nu-i interesează care pot fi alte efecte ale acestor produse cu toate că sunt multe cazurile când aceste produse au provocat probleme de sănătate pentru că ele într-o măsură mai mare sau mai mică afectează metabolismul.

Şi apoi, orice exagerare este dăunătoare pentru organism. Când eşti bolnav şi nu ajung anumite elemente în organism vei apela la medicamente. Fiind însă sănătos, dacă primeşte acele medicamente într-o anumită doză, ele îţi vor provoca boala. Cred că acelaşi lucru este şi în privinţa acestui surplus exagerat de proteine.

Şi apoi, în general, nu este bine când oameni devin preocupaţi de exteriorul lor mai mult decât de starea interioară. Când se adresează femeilor, în legătură cu acest subiect, Biblia spune:

Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. (1 Petru 3:3-4)

Dacă femeilor nu le stă bine când pun mai mare preţ pe podoaba exterioară decât pe cea interioară, cu atât mai mult nu le stă bine bărbaţilor care sunt preocupaţi excesiv (ca să nu zic obsedaţi) de aspectul lor exterior.