Ce spune Biblia despre loterie?

Întrebare:

Ce zice Biblia despre Loterie? Este bună sau rea practicarea ei de către creştini?

Ce spune Biblia despre loterie?Loteriile sunt diferite începând de la o joacă în cadrul unei petreceri până la loterii naţionale, internaţionale sau Green Card Lottery prin care participanţii doresc ca să capete cetăţenie americană.

Nu găsim în Biblie cuvântul “loterie”, dar există adevăruri care se aplică la această practică. Biblia ne relatează despre “trasul la sorţi” şi iată un caz despre soldaţii care l-au răstignit pe Domnul Isus:

După ce L-au răstignit, I-au împărţit hainele între ei, trăgând la sorţi, pentru ca să se împlinească ce fusese vestit prin prorocul care zice: „Şi-au împărţit hainele Mele între ei, şi pentru cămaşa Mea au tras la sorţi.” (Matei 27:35)

Totuşi, cazul de mai sus este diferit de loteriile de azi, pentru că acolo, soldaţii împărţeau prin sorţi lucrurile care deja şi le asumau ca şi trofeu, pe când loteriile de azi sunt cu totul diferite şi oamenii apelează la ele în nădejde să câştige sume mari de bani fără să muncească pentru ele. Iată ce spune Biblia în acest sens.

Fugi de iubirea de bani

În cele mai dese cazuri, iubirea de bani este motivaţia oamenilor care practică sistematic jocul la loterie sperând într-o bună zi să se îmbogăţească astfel. Dumnezeu spune în Biblie:

Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig. Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea. Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns. Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri. Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţea. (1 Timotei 6:6-11)

Atrag atenţie la ultimul verset care spune că omul lui Dumnezeu este chemat să fugă de iubirea de bani şi lucrurile prin care aceasta îşi găseşte exprimarea şi să dea prioritate lucrurilor sfinte căutând neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea şi blândeţea.

Bogăţia câştigată fără muncă nu aduce propăşire

Înţeleptul Solomon a scris astfel:

Bogăţia câştigată fără trudă scade, dar ce se strânge încetul cu încetul, creşte. – (Proverbe 13:11)

Recent am citit despre Callie Rogers care la vârsta de 16 a câştigat 3 milioane de dolari SUA la loterie. Cu şase ani mai târziu ea a spus că a cheltuit totul pe droguri, petreceri, maşini exotice şi operaţii plastice la sâni. Numai designer-ului de haine i-a plătit  $730000. Într-un interviu publicat de AOL  Callie Rogers spune: “Cinstită să fiu, îmi doresc să nu fi câştigat nici odată această loterie şi dacă aveam să ştiu atunci ceea ce cunosc acum, aveam să le întorc banii pe loc.”  După 6 ani de la câştigarea sumei fantastice de 3.000.000$, Callie a rămas cu doar  $32,000. Dacă ar fi lucrat nu risipea banii atât de repede.

La încheiere vreau să atrag atenţia cititorului că nu este cazul să facem discuţii şi “exces de neprihănire” şi să venim cu acuzaţii de tot felul când se organizează un joc de loterie la o sărbătoare cum am văzut că se face la întrunirile creştine de tineret. Sunt lucruri cu totul diferite şi nimeni nu organizează sau participă la aceste loterii cu scopurile menţionate mai sus.