Întrebarea primită azi este următoarea:
Am 20 de ani, învăţ la facultate, prietenesc cu o fată de 2 ani şi dorim să ne căsătorim. Poate fi o piedică pe viitor, adică mă poate aceasta împiedica să termin facultatea?
Trebuie să-ţi faci bine socotelile
Când Domnul Isus le vorbea oamenilor despre preţul pe care trebuie să plătească cei ce doresc să-I devină ucenici, Mântuitorul a spus:
Şi oricine nu-şi poartă crucea, şi nu vine după Mine, nu poate fi ucenicul Meu. Căci, cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească? Pentru ca nu cumva, după ce i-a pus temelia, să nu-l poată sfârşi, şi toţi cei ce-l vor vedea, să înceapă să râdă de el, şi să zică: „Omul acesta a început să zidească, şi n-a putut isprăvi” Sau care împărat, când merge să se bată în război cu un alt împărat, nu stă mai întâi să se sfătuiască dacă va putea merge cu zece mii de oameni înaintea celui ce vine împotriva lui cu douăzeci de mii? Astfel, pe când celălalt împărat este încă departe, îi trimite o solie să ceară pace. Tot aşa, oricine dintre voi, care nu se leapădă de tot ce are, nu poate fi ucenicul Meu. (Evanghelia după Luca 14:27-33)
Tot aşa dacă doreşti să te căsătoreşti, trebuie să-ţi faci bine socotelile cum vei purta grijă soţiei şi copiilor pe care o să-i aveţi de la Dumnezeu. Fă-ţi bine socoteala şi vezi dacă acum, fiind student, vei putea să întreţii soţia şi copii. Eu am reuşit să fac aceasta, chiar dacă ne-a fost greu. Pe de altă parte, am observat că în ultima vreme, băieţii se tem să se căsătorească şi, într-un fel, parcă ar dori să aibă toate lucrurile atunci când se vor căsători, ceea ce este foarte greu. Şi nu aşa a fost la părinţii noştri. Ei s-au căsătorit şi împreună şi-au zidit familia şi au făcut şi gospodărie. Apoi, mai ştiu şi cazuri când cineva a fost îndrăgostit de o fată şi a avut toată convingerea că trebuie să o ceară în căsătorie, dar nu a făcut-o un timp îndelungat, crezând că trebuie să agonisească, să se facă cu casă, cu maşină, cu tot şi doar atunci să o ceară în căsătorie. Într-o zi s-a trezit că fata a fost cerută în căsătorie de altul şi că a acceptat cererea. Băiatul a rămas cu visele spulberate.
Nu te poţi căsători dacă nu ai capacitatea să întreţii o familie
Când spun aceasta, nu mă refer la sume de bani, sau să ai neapărat casă, sau altă avere. Mă refer în primul rând la a stăpâni o specialitate, oricare nu ar fi ea şi a şti să lucrezi ca să câştigi pentru tine şi pentru alţii. Cum am spus, când m-am căsătorit eram student, dar deja pe atunci de doi ani lucram în calitate de antrenor şi apoi, a fost un timp când am mers şi la şcoală să lucrez în calitate de profesor de istorie, ca să pot face faţă nevoilor. Este trist să priveşti cum unii tineri azi sunt preocupaţi de a face bani, dar nu se gândesc să-şi dezvolte capacitatea lor să întreţină. Sunt mulţi care fac facultate doar ca să fie „în rând cu lumea” şi să „nu le fie ruşine că nu au studii superioare”. După mine, ruşine să le fie cu aşa studii superioare când nu pot şi nu doresc să lucreze ca să se întreţină nici pe ei şi cu atât mai mult pe alţii.
Azi, am avut de mers undeva cu un taxi şi şoferul s-a nimerit a fi tânăr care este student în ultimul an la Universitatea Tehnică. Mi-a spus că merge la lecţii, şi apoi vine să lucreze şi aşa îşi câştigă pâinea ca să nu stea pe capul părinţilor, ci invers, să-i poată el ajuta. Iată un tânăr care are o atitudine corectă şi care îşi dezvoltă capacitatea lui de a întreţine. După mine, un astfel de tânăr se poate căsători şi acum, fiind student, dacă Dumnezeu îi va aduce în cale femeia pe care a pregătit-o pentru el.
De ce faci facultate?
Cum am mai scris, unii fac facultate doar ca să fie „în rând cu lumea” adică, pentru că este la modă în zilele noastre să aibă diplomă de studii superioare. De ce faci tu facultate? Dacă o faci pentru că vrei să înveţi o meserie ca să le poţi fi folositor altora, să contribui la binele ţării şi să-ţi poţi întreţine soţia şi copii, trebuie să termini facultatea. Dacă însă ai mers doar „ca să fii în rând cu lumea” şi stai la întreţinerea părinţilor, fără să te gândeşti cum poţi contribui şi tu cu ceva, opreşte-te şi nu te mai înşela. Mai sunt unii care nu învaţă nimic, ci doar se distrează, fără ruşine, şi când ajunge sesiunea vin şi mai cer de la părinţi bani ca să plătească mită şi să poată lua note de trecere? Aceasta este o neruşinare. Unii din oraşul Tesalonic, se pretindeau a fi şi buni credincioşi după ce aveau un astfel de trai. Apostolul Pavel le-a scris astfel:
Căci, când eram la voi, vă spuneam lămurit: „Cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce.” Auzim însă că unii dintre voi trăiesc în neorânduială, nu lucrează nimic, ci se ţin de nimicuri. Îndemnăm pe oamenii aceştia, şi-i sfătuim, în Domnul nostru Isus Hristos, să-şi mănânce pâinea lucrând în linişte. (Epistola a II a lui Pavel către Tesaloniceni 3:11-12)
Indiferent dacă înveţi sau nu la facultate, dacă nu ai capacitatea să câştigi ca să poţi întreţine familia, nu te poţi căsători acum. Dacă poţi face faţă facultăţii şi în acelaşi timp să întreţii familia, poţi să te căsătoreşti. Sau, poate părinţii sunt gata să vă ajute financiar până termini facultatea şi vei începe a lucra. Dar şi aşa, caută un serviciu şi nu sta fără griji din moment ce părinţii doresc să te ajute. Dezvoltă-ţi capacitatea să întreţii familia, pentru că vine timpul când va trebui să vă faceţi datoria faţă de părinţii voştri şi să-i întreţineţi la bătrâneţe.
Mai grav decât abandonarea facultăţii este să nu poţi întreţine familia pe care o întemeiezi. Aceasta poate aduce consecinţe grave şi multe neînţelegeri în familie.