Beneficiile studierii epistolei către Evrei

1.Ce vei învăța

Pe măsură ce Evanghelia se răspîndea, creștea și persecuția. Cei mai persecutați erau creștinii din poporul evreu, deoarece ei erau neînțeleși de popoarele din jur și judecați de cei din poporul său. Atacurile dușmanilor erau permanente, deoarece epistola către Evrei vorbește de „o mare luptă de suferință’’, ”de ocări, de răpirea averilor’’. Diavolul încerca să le atace mintea și inima: dacă se înșală cu privire la Hristos, dacă El nu este Mesia, dacă totuși noul legămînt nu-l înlocuia pe cel vechi, dacă sîngele lui Hristos nu făcea spălarea de păcate și erau necesare jertfele de la Templu? Toate aceste întrebări și le puneau evreii creștini.

Dar oare nu suntem și noi zilnic încolțiți de aceleași greutăți? Imaginați-vă în ce stare erau ei. Astfel autorul încearcă să-i încurajeze pe acesti creștini evrei. Nici o altă carte din Noul Testament nu oferă atîta siguranță credinței noastre! Astfel, studiind Epistola către Evrei vei învăța despre:

  • Preoția Domnului Isus, despre supremația preoției Lui. Te-ai gîndit vreodată cine este un preot, care este rolul lui? Dar de ce Domnul Isus este Marele nostru Preot?
  • Poziția Domnului Isus. Unii zic că El a fost un om al lui Dumnezeu, care a trăit sfînt, alții zic că El a fost un alt prooroc, alții afirmă că El este Fiul lui Dumnezeu, alții că El este chiar Dumnezeu. Poți afla adevărul aici, în această carte deosebită!
  • Legămîntul vechi și cel nou. De ce este așa de important legămîntul nou, de ce se fac atîtea discuții cu privire la el și de fapt care e diferența între cele două? Ce ne oferă unul și ce ne oferă celălalt? Cum trăiesc cei care sunt sub vechiul Legămînt și cum trăiesc cei sub Noul Legămînt?

2. Cum se va schimba viața ta

Acum imaginează-ți cum se va schimba viața ta, obiceiurile tale, întreaga ta trăire după ce vei cunoaște și vei aplica toate aceste adevăruri!

Întreaga epistolă se împarte în două: partea doctrinară și cea practică. Astfel ea ascunde niște sfaturi practice care, dacă le vei aplica, te vor ajuta zilnic să ieși învingător. De exemplu:

  • Odată ce vei afla cine este Domnul Isus, te vei maturiza în credință, vei învăța și cum permanent să-ți întărești credința, așa ca să nu mai cazi pradă învățăturilor greșite.
  • Cînd vei înțelege că a existat cineva care a trecut prin aceleași greutăți, nedumeriri, suferințe ca și tine, a avut aceleași slăbiciuni ca și tine, și plus la toate El îți oferă și soluțiile ca să dai la o parte orice piedică și să alergi cu stăruință pe calea credinței. Zi de zi vei primi ajutor de la Cel ce șade la dreapta puterii pentru tine!
  • Suntem pîndiți și asaltați de tot felul de gînduri murdare și ne este așa de greu să ne eliberăm de ele, totuși în mijlocul disperării și neputinței noastre este cineva care ne oferă o speranță, doar să ne ațintim privirea la El! Vei înțelege cum îți poți proteja mintea de păcat.

Astfel întreaga ta ființă va fi schimbată și încurajată.

3. Cum te va ajuta în lucrare

Indiferent de ce poziție ai avea sau în ce context locuiești (social sau religios), adevărurile învățate în această epistolă te vor ajuta în lucrare, cu prietenii, la serviciu, etc.

Păstor, preot, învățător – în calitate de preot trebuie să zidiți poporul lui Dumnezeu în învățătura corectă și adevărată și această epistolă vă va ajuta să explicați doctrinele importante legate de dumnezeirea Domnului Isus, de preoția Lui, de trăirea sub har sau Noul Legămînt. Plus că vă va ajuta să consiliați enoriașii cînd aceștia se confruntă cu probleme familiale

Misionar – indiferent în ce țară sunteți: creștină, musulmană, iudaică, hindusă, etc, această carte vă va ajuta demonstrați celorlalți cine este Domnul Isus, de ce a fost necesar să vină El pe pămînt, de ce sângele Lui este unicul ce ne spală cugetul de faptele noastre moarte. Această Epistolă vă ajută să explicați mesajul Evanghelic într-un mod profund și accesibil pentru orice context.

Enoriaș – vă poate ajuta să explicați prietenilor, rudelor, colegilor dumnevoastră importanța încheierii unui Legămînt cu Dumnezeu, ce înseamnă legămînt, care este diferența dintre cele două și de ce cel de-al doilea e mai bun decît primul.