Să-l păstrăm pe Dumnezeu în conștiința noastră

Caz cutremător în orașul Kazan din Federația Rusă. Un individ a pătruns într-o școală publică în timpul orelor și a împușcat mortal 9 persoane, majoritatea fiind copii. 32 de persoane au fost rănite. Potrivit presei ruse, atacatorul se numește Ilnaz Renatovich Galyaviev, în vârstă de 19 ani. În urmă cu 4 ani el a absolvit acel gimnaziu. Canalul Telegram 112 a scris că înainte de a ataca școala, Galyaviev și-ar fi deschis un cont Telegram, unde ar fi avertizat despre ce avea să facă. Acesta își publicase un selfie în mască cu inscripția în limba rusă pe ea – “БОГ” (Dumnezeu) iar poza era urmată de inscripția: ‘Astăzi voi omorî un număr mare de gunoi biologic“.

Cei care și-au pierdut viața au fost 7 elevi din clasa a VIII-a, 4 băieți și trei fete, profesoara acestora și un alt adult. Totul s-a întâmplat în dimineața zilei, în jurul orelor 9.30. Pe video care circulă pe internet, se vede cum atacatorul mergea nestingherit pe stradă cu arma în mână, fără să fi fost oprit de cineva. Când a pătruns în interiorul școlii Nr.175, el ar fi fost împiedicat de paznicul școlii, o doamnă în vârstă, pe care acesta o rănise grav, după care a urcat la etajul 3, a detonat câteva explozii și a început a împușca în elevi. Mulți elevi, pentru a-și scăpa viața, au sărit în gol de la etajul 3, alegându-se cu leziuni corporale grave iar unii fatale chiar.

Potrivit organelor de drept, numărul de victime ar fi fost mult mai mare, dacă paznicul școlii n-ar fi reușit să apese butonul de alarmă. Grupul operativ l-a imobilizat și l-a reținut la scurt timp pe Galyaviev. Centrul informațional al Comitetului Național Antitero din Rusia a anunțat că atacatorul a cumpărat legal arma de foc, iar un deputat din Duma de Stat, Alexandr Hinștein, a scris pe Telegram că atacatorul ar fi primit permisul de port armă în urmă cu doar două săptămâni, pe 28 aprilie.

Este strigător la cer acest fapt. Există o serie de factori, care trebuie analizate, pentru a înțelege motivele care l-au determinat pe acest tânăr să ia arma în mână și să omoare nemilos oamenii. Cine a avut asupra lui așa o influență mare și unde și-a alimentat atâta ură față de copii, numindu-i “gunoi biologic”? Să fi fost oare influențat de jocurile virtuale cu împușcături? Să fi fost bolnav mintal? Oare ce rol au jucat părinții în viața lui și ce au făcut sau nu au făcut aceștia pentru a preveni acest caz? De ce agresorii pot deschis să declare despre intențiile lor de omoruri în masă pe rețele de socializare și de ce administrația Telegram și forțele de ordine nu au reacționat prompt la astfel de mesaje?

Sunt multe întrebări fără răspuns. Cert este că omul fără Dumnezeu în minte, ba chiar acela care se pretinde că este Dumnezeu, n-are bariere morale și de la el te poți aștepta la orice. Iată ce spune apostolul Pavel la Romani capitolul 1:

“Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoștința lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minții lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite. Astfel au ajuns plini de ori ce fel de nelegiuire…plini de pizmă, de ucidere ,de ceartă, de înșelăciune, de porniri răutăcioase; fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecați, fără milă.” (Romani 1:28-31)

Dumnezeu să mângâie și să se îndure de familiile îndurerate care și-au pierdut copiii în acest masacru. Să ne grăbim să-l păstrăm pe Dumnezeu în conștiința noastră, studiind Cuvântul Lui și ascultând de poruncile Lui care sunt bune și care ne învață să relaționăm frumos cu toți oamenii.