Drumul spre Europa plini de spini

Politicul atât de mult a dezbinat societatea noastră că este foarte greu acum să ne mai unim ca și națiune pentru o cauză națională. Am înțeles acest lucru după ce am văzut mitingul din 3 noiembrie în care zeci de mii de oameni au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale pentru a susține integrarea europeană a Moldovei și imediat a curs multă cerneală cu critică la adresa acestei acțiuni a guvernării actuale.

Evident, guvernarea actuală a făcut tot posibilul ca să se discrediteze în fața oamenilor. Au greșit prea mult în comparație cu așteptările noastre de la ei. De atâtea ori numai principii și valori nu am văzut în acțiunile lor. Ba mai mult, s-au jucat cu așteptările noastre de atâtea și atâtea ori. După ce am văzut cât de murdară poate fi politica chiar de la ei, politicienii par să își fi dat seama că mai departe nu se poate merge doar dacă se vor uni în jurul unei idei. Anume o idee națională poate face ca oamenii din țara noastră să fie un gând și un suflet. Și această idee este integrarea în Uniunea Europeană.

Evident, nici în această structură geopolitică nu curg râuri de lapte și miere, dar comparând Uniunea Euroasiatică, care este formată după chipul și asemănarea liderilor de la Kremlin, pare a fi mai bună, pentru că ceea ce înseamnă Uniunea Sovietică și predecesoarea ei, Uniunea Euroasiatică am văzut deja. Am fost vizitați de emisarii ei nu de multe ori, ba mai mult, am fost amenințați în cel mai obraznic mod posibil chiar la noi acasă, spre deosebire de cei europeni care au dat dovadă de un comportament prietenos și afectuos față de poporul nostru. Evident că Uniunea Europeană nu mai este demult ceea ce ar fi dorit să fie de către fondatorii ei Robert Shuman și Konrad Adenauer, când cooperarea dintre cele 6 țări europene fondatoare Belgia, Germania, Italia, Franța, Olanda și Luxemburg care au avut la bază ajutorul economic reciproc, asigurarea ordinii și stabilității în Europa.

Totodată trebuie că cunoaștem că în UE încă de la geneza ei implementează o politică de solidaritate în interiorul comunității, iar libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi a capitalurilor are menirea să creeze o atmosfera necesară şi armonioasă a celor care fac parte din marea familie europeană. Dacă cei de la guvernare ar fi mers din casă în casă și le-ar explica și celor din Găgăuzia și celor din Bălți despre avantajele aderării în această comunitate, sunt sigur că ar fi avut un alt răspuns. Evident că populația ar fi întrebat cum rămâne cu drepturile homosexualilor. Aici trebuie și putem privi la exemplu Lituaniei sau Poloniei care, deși au aderat la Uniunea Europeană, și-au păstrat valorile morale ale națiunii lor. Deci, se poate, doar că trebuie să știi a te impune și a-ți argumenta suficient de bine poziția. 

Acum nu vreau decât ca politicieni noștri să fie cu adevărat sinceri și să fie gata să stea tari în fața tuturor piedicilor venite fie din țară sau fie din afară și să își îndeplinească promisiunile făcute cetățenilor. Măcar acum în cel de al doisprezecelea ceas.

Evident, este greu drumul spre Uniunea Europeană și bătătorit cu multe încercări, dar numai uniți vom putea reuși. Ceea ce am văzut în ziua de duminică, 3 noiembrie, poate fi începutul unei noi etape în țara noastră și anume aceea de a fi uniți toți de aceeași dorință, de a susține o cauză națională. Și aici îmi aduc aminte de România care din punct de vedere politic avea cam aceeași situație ca și noi, când disputele politice nu se mai terminau. Dar când a fost voba de a susține o cauză națională, atunci atât maghiarii, cât și partidele politice au făcut front comun pentru binele țării. De ce nu am face și noi același lucru?

Mitingul de la sfârșitul săptămânii trecute a fost dezbătut și întoars pe toate părțile de analiști politici, jurnaliști și bloggeri. Consider că a fost un eveniment , care ne demonstrează că atunci când vrem tare putem face lucruri bune, indiferent de culoarea politică. Această unitate ar fi cazul să o vedem și în acțiunile zilnice ale guvernanților în raport cu proprii cetățeni.

Nu îm doresc decât ca bunul Dumnezeu să aibă milă de acest popor și să îi ajute pe cei ce ne conduc să ia decizii sănătoase pentru țara noastră, pentru că am văzut că le place și lor să strige după ajutor la Dumnezeu când sunt în fața mulțimii. Dumnezeu să ne ajute!