Dragostea și respectul bisericii pentru pastorul Boris Bușilă

Cercetând istoria baptiștilor din Moldova, am mers să discut cu Anatolie Zaharțov, care, fiind credincios baptist, a fost trimis să facă serviciul militar în Moldova în anul 1949 și a rămas aici. A slujit în Evanghelie alături de oameni mari cum este Grigore Rudenco și a păstrat în memorie multe detalii pe care le-a aflat de la înaintașii săi. De asemenea, Anatolie Zaharțov a fost martor ocular al multor evenimente importante din viața baptiștilor din Moldova. 

Așa arăta clădirea bisericii baptiste din Chișinău după război. A fost construită timp de un an, din 1921  până în 1922, pastor fiind Boris Bușilă. Sub regimul lui Antonescu această clădire a fost transformată în spital, apoi în grajd de cai, apoi când au venit sovieticii au arătat circ în ea până când odată un acrobat a căzut de pe funie și a murit. Mai târziu, această clădire a fost demolată de autoritățile comuniste și în locul ei a fost construită o grădiniță. 

Am fost suprins să văd și să țin în mâini Biblia care i-a fost dăruită de biserică pastorului și martirului Boris Bușilă la aniversarea de 10 ani de la ordinarea lui la slujba de pastor. 

 

 

 

Iată și programul serviciului divin care a avut loc cu prilejul acestei aniversări. 

 

 

 

 

Pastorul Boris Bușilă a slujit cu multă credincioșie și dedicare bisericilor baptiste din întreaga țară și în data de 26 iunie 1941, la patru zile după ce Germania a atacat Uniunea Sovietică, pe când se retrăgeau, sovieticii au desfășurat acte de teroare în masă. Atunci au fost arestați 6 bărbați slujitori din conducerea Uniunii Baptiste și Lidia Căldăraru. Au fost transportați în regiunea Irkutsk, unde la data de 22 august 1942 au fost judecați și condamnați. Boris Bușilă a fost condamnat la moarte prin împușcare, iar ceilalți- la ani grei de închisoare. În afară de Lidia Căldăraru nimeni nu s-a mai întors din aceste lagăre și despre nimeni nu s-a mai aflat nimic, ceea ce ne face să credem că toți au fost omorâți în lagărele de concentrare staliniste.