Este dragostea doar un sentiment?

Întrebare:

Am auzit de la un domn creștin pe care îl respect, că dragostea nu este un sentiment (și nu am avut ocazia să-l întreb ce e, dacă nu e sentiment). Poate îmi răspundeți dumneavoastră la această întrebare?

Nu ştiu în ce context a vorbit domnul la care aţi făcut referinţă, dar a avut dreptate că dragostea este mai mult decât doar un sentiment. În lumea noastră de azi, de multe ori, cuvântul “dragoste” este asociat cu sentiment doar, sau, şi mai rău, cu sex. Oamenii zic “dragoste” şi se gândesc la relaţii sexuale doar. Şi, aşa era şi la vremea când a început Biserica Creştină. Pentru că creştinii practicau mesele de dragoste, (adică aveau obiceiul să ia masa împreună sau să ofere mese unii altora unde se adunau şi se rugau, cântau şi aveau părtăşie frumoasă creştină) când auzeau păgânii, au scos vorbe despre creştini că, uite, s-ar aduna şi în ascuns practică orgii sexuale. Este o minciună care a început atunci şi care a fost răspândită de “oamenii neştiutori şi proşti” până în ziua de azi iar unii pretinşi creştini o răspândesc această minciună învinuind astfel pe nedrept pe cei ce sunt de alte confesiuni.

Tot aşa alţii, înţeleg că dragostea este un sentiment doar şi de aceea, la un moment soţul zice că nu mai are dragoste faţă de soţie, că s-a îndrăgostit de alta şi ajunge să divorţeze. Sau, soţia poate face aşa. Şi, oamenii care procedează astfel, se scuză zicând că “inimii nu-i poţi porunci”. Chiar zilele acestea am vorbit cu soţia unui fost slujitor de biserică care s-a lăsat prins de un astfel de gândire şi apoi fiind târât în curvie a ajuns să-şi lase soţia cu patru copiii, să divorţeze şi să se căsătorească cu o altă femeie. Şi când l-a întrebat soţia de ce a procedat astfel a spus că el “tot are dreptul la dragoste şi fericire”. Cum poţi să spui aşa? Dar oare s-a gândit el la fericirea soţiei şi copiilor săi?

În greaca Noului Testament sunt folosite trei cuvinte diferite care sunt traduse în limba română cu “dragoste” sau “iubire”.

STORGE este cuvântul care este tradus “dragoste firească” şi se referă la acea dragoste care se bazează pe un sentiment plăcut, pe simpatie. Este dragostea pe care o avem pentru cineva sau ceva care ne place, care ne este simpatic.

FILEO – este dragostea reciprocă care există între prieteni. Şi STORGE şi  FILEO este condiţionată.  Nu tot aşa este…

AGAPE – aceasta este dragostea care se dăruieşte şi care urmăreşte binele suprem al persoanei spre care este îndreptată. Este dragoste dumnezeiască pentru că aşa ne-a iubit şi ne iubeşte Dumnezeu pe noi. Versetul de aur al Bibliei cel mai bine reflectă acest fel de dragoste:

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Ioan 3:16)

Iar într-un alt loc în Scripturi este scris:

Şi dragostea stă nu în faptul că noi am iubit pe Dumnezeu, ci în faptul că El ne-a iubit pe noi şi a trimis pe Fiul Său ca jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre. (1 Ioan 4:10)

Dragostea lui Dumnezeu faţă de noi s-a arătat atunci când Domnul Isus, Fiul Lui preaiubit a fost adus ca jertfă pe crucea de la Golgota. Ce sentimente crezi că experimenta Dumnezeu în acele momente? Şi totuşi, pentru că Dumnezeu dorea ca noi, oamenii, să nu pierim, ci să avem iertare şi viaţă veşnică, a lăsat ca unicul Său Fiu să fie adus ca jertfă în locul nostru. Aceasta este dragostea.

Acum, presupun că poate te referi la dragostea pe care trebuie să o aibă un om pentru a întemeia o căsătorie. Da, dragostea aceasta trebuie să aibă la bază şi sentimentele, dar să nu fie întemeiată doar pe sentimente, ci pe hotărârea fermă să urmăreşti binele acelei persoane şi să-i fii credincios sau credincioasă până la sfârşitul vieţii tale. Trebuie să ai convingerea că îi vei sluji cu toată dragostea şi că vei fi credincios acestei persoane şi atunci când va fi sănătoasă şi atunci când va fi pe patul de boală.

Am avut fericirea să cunosc un cuplu căsătorit din SUA. El era militar când s-a îndrăgostit de ea, o fată tânără şi frumoasă pe care o ceruse în căsătorie. Dar, la un moment dat nu a mai primit scrisori de la ea şi venind în concediu a vrut să ştie ce s-a întâmplat. Venind să o viziteze a aflat că iubita lui avuse cancer şi i-a fost înlăturată o mare parte din maxilar. Puteţi să vă închipuiţi ce înseamnă aceasta pentru orice femeie dar mai ales pentru o fată care aşteaptă să se căsătorească. Ea a crezut că nu mai prezintă nici un preţ pentru el şi de aceea a hotărât să nu-i mai scrie şi să dispară din viaţa lui. El însă a venit şi a cerut-o în căsătorie şi până în ziua de azi se poartă cu multă tandreţe şi atenţie faţă de ea. Erau o icoană vie de dragoste pentru toţi cei care îi vedeau, pentru că acel bărbat a arătat o dragoste adevărată în toate zilele vieţii lui.