Două morminte comune evreiești din Lăpușna sunt lipsite de pietre de aducere aminte

De sărbătoarea Învierii Domnului, fiind în vizită la unchiul meu Vasile Bubuioc din Lăpușna, am aflat lucruri interesante despre evenimente la care dumnealui a fost martor. 

Născut în anul 1933, avea 7 ani când a venit puterea sovietică și atunci au fost ridicate mai multe familii din sat și duse în Siberia. Printre ei a fost și Nicolae Bucur, un frate al bunicii mele pe linia mamei, împreună cu toată familia sa. Doar el și familia s-au întors din Siberia. 

 

În al Doilea Război Mondial, când trupele române s-au întors în Basarabia, în satul Lăpușna locuiau mulți evrei. Unchiul Vasile și amintește cum soldații români mergeau prin sat și îi adunau. Erau locuitori din Lăpușna care îi pârau și unii chiar mergeau să le arate unde îi pot găsi pe evrei. 

 

Un grup de vreo 30 de evrei au fost arestați și escortați la ruptură (ieșirea din sat spre Hâncești) și acolo au fost puși să-și sape singuri groapa și apoi au fost împușcați de soldații români și îngropați acolo într-un mormânt comun. Nu există nici un semn azi pe acel loc. 

 

Alt grup de evrei au fost adunați într-un beci de lângă șesul satului (nu departe de pârăul Lăpușnița) și apoi au fost scoși și ei și puși să-și sape groapa în care au fost îngropați după ce au fost împușcați. A fost o persoană care a scăpat cu viață din acel grup. 

 

Al treilea grup au fost luați din sat și duși undeva în lagăr de concentrare de unde nu s-au mai întors niciodată. 

 

Sunt de părerea că primăria și locuitorii satului trebuie să facem efort comun ca să identificăm locurile acestor două morminte comune și cel puțin pentru început să fie pusă acolo o piatră de aducere aminte pentru aceste victime ale Holocaustului. 

 

Un alt lucru cred că ar trebui să avem o adunare comună în sat, la care să fie invitați toți locuitorii și împreună să ne cerem iertare de la Dumnezeu pentru lucrurile de care ne-am făcut vinovați ca și comunitate. 

 

Sunt curios ce cred ceilalți consăteni ai mei care vor citi acest articol și ce alte detalii și informații privitoare la aceste evenimente cunosc?