Poți da bani pentru construcția clădirii bisericii ortodoxe dacă ești din altă confesiune?

Întrebare:

Cum trebuie să procedezi când preoții ortodocși umblă pe la poartă și cer bani pentru construirea unei biserici ortodoxe?

Presupun că vă face să adresați această întrebare faptul că sunteți de altă confesiune și nu acceptați învățătura și practicile Bisericii Ortodoxe. Dacă a venit până la poartă preotul și vă cere bani pentru construcție și dacă îl refuzați, cred că aceasta va crea mai multă tensiune pe care nu o doriți, mai ales dacă locuiți într-o localitate rurală. Pe de altă parte, presupun că nu vă lasă conștiința să donați bani ca să nu contribuiți la lărgirea unei învățături pe care o considerați greșită. Eu cred că cel mai bine ar fi să-l invitați pe preot în casă și să-i spuneți despre credința pe care o aveți în Domnul Isus Hristos și apoi să faceți o donație, dar să-i doriți ca aceasta să contribuie la propovăduirea Evangheliei în acel lăcaș de cult care va fi construit.

Donație bisericii ortodoxe

Fostul preot ortodox Cristian Florea din România îmi este prieten și mi-a povestit că atunci când a fost trimis să facă slujba într-un sat, casa parohială era într-o stare rea. A început să facă reparație, dar nimeni din creștinii ortodocși ai localității nu a venit să-l ajute, ci a venit doar diaconul baptist din localitate. Așa s-au împrietenit și apoi diaconul i-a recomandat odată să vină la Centrul de Studiu Biblic Inductiv de la Surduc. Acolo a studiat cursul „Legământul” și și-a dat seama că el este preot, dar nu a avut niciodată experiența nașterii din nou fără de care nimeni nu va vedea și nu va întra în Împărăția cerurilor. Tot acolo a luat hotărârea să devină ucenic al lui Hristos (știu că sună interesant să fii preot și să nu fii ucenicul lui Hristos, dar este o realitate tristă…) și să urmeze de atunci încolo doar învățătura curată a Mântuitorului așa cum a fost ea lăsată pe paginile Sfintelor Scripturi.

Și încă un caz. Acum zbor pe avion. Mă întorc dintr-o misiune pe care am făcut-o în Asia Centrală și alături de mine stă un bărbat căruia i-am vestit Evanghelia. El a spus că provine din familie musulmană și este ateist, dar nu luptă împotriva lui Dumnezeu. Mi-a mai spus că are un vecin baptist și când ei construiau casa de rugăciune, el tot a mers și a lucrat acolo și a ajutat. Așa a avut prilejul să asiste și la un serviciu divin la acea biserică. Mă rog să-i deschidă Dumnezeu ochii inimii ca să vadă lumina Evangheliei, să creadă în Domnul Isus Hristos și să fie mântuit.

Dumnezeu să vă dea înțelepciune cum să procedați în situația dumneavoastră.