Doar 14 zile pentru consultări publice asupra Proiectului Strategiei de protecţie a copilului şi familiei 2013-2020?

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a elaborat recent proiectul de Strategie de protecţie a copilului şi familiei 2013-2020.

Am analizat cu atenție documentul. În general, trebuie să spun că strategia urmărește obiective nobile:

  1. Asigurarea condiţiilor necesare pentru creşterea şi educaţia copiilor în mediu familial,
  2. Prevenirea şi combaterea violenței, neglijării şi exploatării copiilor, promovarea practicilor non-violente în creşterea şi educarea copiilor
  3. Concilierea vieţii de familie cu activitatea profesională pentru asigurarea creşterii şi dezvoltării armonioase a copilului.

Totuși, analizînd căile specifice de realizare ale acestor obiective, am constatat că proiectul a fost făcut în grabă și superficial. Mai mult, unele abordări de rezolvare a problemelor menționate de autor, mi s-au părut greșite și necesită o dezbatere largă, punct cu punct, dacă ne dorim cu adevărat o schimbare în domeniul familiei. Este nevoie de atragerea, la masa de consultări, a specialiștilor din țările care au obținut succese într-un segment sau altul.

Consider că termenul oferit de Minister pentru consultații cu publicul e neserios – 2 săptămâni (5 august – 19 august). Strategia se face pe 7 ani înainte, ea vizează celula de bază a societății – familia, iar cu așa abordare vom ajunge în anul 2020 cu zero rezultate. Este nevoie de extinderea termenului la cel puțin 6-8 luni. La ce e toată graba aceasta?