Diferența dintre Uniunea Europeană și Uniunea Euroasiatică

 În contextul acestor zile, când pe buzele multora dintre cetățenii noștri se vorbește despre Uniunea Europeană și despre tratatul de la Vilnius, mulți dintre moldoveni se întreabă în care direcție este mai bine, pentru că pe de o parte Federația Rusă care are încă foarte mulți susținători la Chișinău, duce o amplă campanie pro Rusia în încercarea de a denigra acțiunile guvernării în vederea drumului ei spre integrare în Uniunea Europeană. Și pentru aceasta folosesc toate resursele pe care le au, astfel în inimile moldovenilor rămași acasă a fost semănată multă confuzie.

Dar să începem cu Uniunea Euroasiatică, locul unde partidele de stânga (comuniștii, socialiștii, patrioții) spun că ne este mai bine, deși și Rusia se confruntă cu multe probleme economice.  În primul rând, această Uniune din start se dorește o continuitate a fostei Uniuni Sovietice,  pentru că în ea, cândva fostul premier rus și actualul șef de stat Vladimir Putin dorește să vadă toate statele care au făcut parte din Uniunea Sovietică, ca un răspuns la extinderea Uniunii Europene. Vedem că această Uniune nu are decât un scop revanșist și nici într-un caz unul de ajutorare a statelor eventual membre. Pentru a arunca praf în ochii comunității internaționale, Rusia a venit cu propunearea ca eventual membri să fie așa țări precum Mongolia, Finlanda, Ungaria sau Vietnam. După cum vedeți, toate sunt țări care ori au suferit din cauza comunismului sovietic, ori au fost poligon de experimente doctrinei comuniste a Moscovei.

Încă un lucru care caracterizează această Uniune Euroasiatică este neatractivitatea ei. Dacă ar fi fost așa, atunci unele țări s-ar fi cerut în această Uniune. Dar atunci când tu în afară de șantaj, amenințări cu înghețul în timpul iernii, ameninți cu un  eventual război, atunci despre ce plăcere de a adera la această uniune poate fi vorba? Înțelegem puterea Rusiei și credem că are o piață economică foarte mare, dar cu șantaj și amenințări și cu deportarea oamenilor sub diferite pretexte nu poți crea premise favorabile oamenilor de a veni spre tine. Și dacă se tot vorbește de Uniune, cel mai fericit caz ar fi o uniune pur economică bazată pe toate legile pieții ale secolului în care trăim și nu una politică în care Moscova va controla absolut tot în țările membre ale acestei uniuni. Ne-am convins că Rusia greu va ceda ca o țară din est să mai adere la UE și va lupta pe toate căile ca să nu admită acest fapt. Deja au reușit să întoarcă din drumul ei spre UE, Armenia și se vorbește că și Ukraina este pe aceeași cale de a renunța la parafarea acordului de la Vilnius. Se vede clar că Rusia îşi doreşte ediţia a doua a URSS-ului, pentru că nu ţine cont de nivelul de dezvoltare economică a viitorilor membri. Importanţă are mai mult spaţiul (fostei URSS), decât capacităţile economice.
Un alt lucru caracteristic Uniunii Euroasiatice este nefuncționalitatea ei. Și acest lucru nu este spus de adepții ei din Republica Moldova, care ,evident, sunt interesați doar de dividente electorale.

 Să știți că nici Uniunea Europeană nu mai este acel râu de lapte și miere, dar spre deosebire de Uniunea Estică nu este acea navă de croazieră ce naufragiază, dar care vinde bilete cu un discount foarte mare. Unii sar să prindă oferta, fără să-şi dea seama că destinaţia este fundul mării. Nu ştiu dacă va fi mai frumos viitorul UE, dar ştiu că nu va fi la fel de dramatic cum e cel pentru Uniunea Euroasiatică. Și apoi Uniunea Europeană este net superioară la capitolul funcționalității și se conduce după cele trei principii clare, atribuirii, proporționalității și subsidiarității, adică nu intervine în interesele naționale ale statului membru, poate doar atunci când este cazul.

O altă diferență uriașă este faptul că țările din Europa și nu numai, ca în cazul Turciei, doresc să adere și sunt gata să aștepte zeci de ani la poarta UE, ceea ce ne demonstrează buna funcționalitate a ei.

Acum, dragi cititori, gândiți-vă decideți singuri în ce direcție trebuie să mergem și noi ca și țară. Cei de la putere la fel trebuie să decidă viitorul nostru și al copiilor noștri. Odată, când era pe pământ, Mântuitorul lumii, Domnul Isus Hristos le-a spus oamenilor cărora el le vorbea și care trebuia, la fel ca și noi, să facă o alegere cât ține de viitorul lor veșnic. Mântuitorul le-a spus :,, Eu sunt Calea, Adevărul și Viața, nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine,, (Ioan 14:6). Dumnezeu să ne ajute să facem alegeri corecte de care să ne bucurăm și noi și cei care vor veni din urma noastră.