Ce spune Biblia despre căsătoria în care bărbatul este mai tânăr decât femeia?

În acest articol voi răspunde la întrebarea primită ieri prin email despre diferența de vârstă între soți. Iată întrebarea propriu zisă:

Citim cu mare atenţie multe din articolele dumneavoastră de pe site-ul Moldova Creștină . Vă mulţumim pentru răspunsuri biblice, care sunt foarte actuale. Ne bucurăm că putem să vă adresăm o întrebare, care ne frământă, ştiind că vom primi răspuns: “Ce spune Biblia despre căsătoria în care bărbatul este mai tânăr decât femeia? (diferenţa de vârsta este de aproximativ 7-12 ani)”.

diferența de vârstă

Dumnezeu nu a lăsat în Biblie o poruncă cu privire la diferenţa de vârstă dintre bărbat şi femeie la căsătorie

La cele mai multe popoare este considerat ca normal pentru soţ să fie mai mare în vârstă decât soţia, sau cel puţin să fie de aceeaşi vârstă. Din cele ce am auzit, oamenii argumentează aceasta cu faptul că în cazul când soţia este mai mare poate să nu fie supusă soţului şi să submineze continuu autoritatea lui. Personal nu cred că aceasta este adevărat. Femeia evlavioasă, va fi supusă soţului ei indiferent de vârsta lui iar cele nesupuse, tot am văzut că nu ţin cont de vârsta soţilor. Aceasta este o calitate a caracterului şi nu poate fi soluţionată prin diferenţa de vârstă, ci este o atitudine care se ia în inimă.

Nu cunosc nici un pasaj din Biblie care ar veni cu o poruncă sau anumite recomandări cu privire la diferenţele de vârstă dintre bărbat şi femeie.

Biblia ne relatează diferenţa de vârstă între Avraam şi Sara

Părintele credincioşilor Avraam, a primit de la Dumnezeu făgăduinţa că i se va naşte un copil, cu toate că soţia lui Sara era sterilă. Când Dumnezeu i-a mai întărit odată făgăduinţa…

Avraam s-a aruncat cu faţa la pământ şi a râs, căci a zis în inima lui: “Să i se mai nască oare un fiu unui bărbat de o sută de ani? Şi să mai nască oare Sara la nouăzeci de ani?” (Genesa 17:17)

Din acest pasaj putem vedea că diferenţa de vârstă dintre Avraam şi soţia lui Sara, era de 10 ani. Cel mai important însă în relaţia lor a fost respectul reciproc şi dragostea pe care au avut-o unul pentru altul. Această atitudine a Sarei este adusă ca şi exemplu pentru soţii pe paginile Noului Testament când spune:

Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă de Cuvânt, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere. Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu, şi erau supuse bărbaţilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam, şi-l numea “domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva. (1 Petru 3:1-6)

Respectarea rolurilor stabilite de Dumnezeu în căsătorie este mai importantă decât diferenţa de vârstă

Mai ales în vremurile noastre, unor bărbaţi le place să se căsătorească cu cineva care îi va hrăni, spăla, îngriji ca şi o mamă, iar ei nu-şi asumă nici o responsabilitate de întreţinere, de protejare şi de împlinire a nevoilor soţiei şi copiilor. Şi aceasta se întâmplă indiferent de diferenţa de vârsta care este între soţi. Este periculos să te căsătoreşti cu un bărbat sau cu o femeie care nu-şi înţelege şi nu este gata să-şi îndeplinească rolul stabilit de Dumnezeu în căsătorie.

Concluzia este că mai important decât diferenţa de vârstă este calităţile de caracter ale persoanei cu cine doreşti să închei legământ de căsătorie.

Am citit despre un caz interesant cu o diferenţă mare de vârstă între soţ şi soţie. Dacă cunoaşteţi limba engleză vă propun să-l citiţi şi să vă faceţi singuri concluziile.