DIDAHIA mărturiseşte că creştinii se adunau Duminica!

Azi am mai citit odată cartea apocrifă DIDAHIA (Învăţătura celor doisprezece apostoli) şi când am ajuns la capitolul XIV mi-am amintit că unii din cititorii acestui site caută cu tot dinadinsul să ne convingă că primii creştini se adunau doar de Sabat şi că mult mai târziu a fost mutată ziua de odihnă şi închinare a creştinilor ca să fie Duminica. Iată ce scrie în Didahia:

Când vă adunați in duminica Domnului, frângeți pâinea şi mulțumiți, după ce mai întâi v-ați mărturisit păcatele voastre, ca jertfa voastră sa fie curata. (Capitolul XIV, 1)

Didahia a fost scris la sfârșitul primului secol și la începutul secolului al doilea. Numele Didaha (de la cuvântul grecesc Διδαχη care are legatura cu “doctrina”, “didactic” etc.), a fost revizuit de-a lungul timpului în variate forme din variate locuri. Textul găsit inițial se intitula : Învățătura Domnului transmisă neamurilor prin cei doisprezece apostoli. Paradoxal, cei doisprezece apostoli nu sunt niciodată menționați în textul acestei scrieri apocrife. Didahia este cea mai veche operă literara creștină postbiblică. A fost descoperită în 1873 de mitropolitul Filotei Bryennios, într-un manuscris de la Constantinopol. Textul Didahia ce a fost publicat în 1883, tot la Constantinopol, de către același mitropolit.