Ce să faci când ești dezamăgit de pastorul tău?

Ești dezamăgit de pastorul tău? Te gândești să te transferi la altă biserică? Sau mai bine să mergi și să discuți întâi cu pastorul? Cunoști alți creștini care sunt dezamăgiți de pastorii lor și tot nu știu cum să procedeze mai departe? În acest articol vin să-ți dau un răspuns din Sfintele Scripturi ca să poți proceda corect după voia lui Dumnezeu și nu dai niciun prilej diavolului să aibă câștig de la tine.

Din start trebuie să cunoști că această dezamăgire putea să fie provocată de pastor, dar și de tine. De aceea…

Găsește și clarificată pricina dezamăgirii

Sfântul Iacov a spus aceste cuvinte:

De aceea lepădaţi orice necurăţie și orice revărsare de răutate și primiţi cu blândeţe Cuvântul sădit în voi, care vă poate mântui sufletele. (Epistola Sobornicească a lui Iacov 1:21)

Ca să poți înțelege pricina dezamăgirii tale, trebuie să o analizezi în lumina Cuvântului lui Dumnezeu care este deja sădit în tine, adică pe care deja îl cunoști. Dar, trebuie să lași la o parte orice necurăție și revărsare de răutate care pot fi în inima ta și care au pricinuit dezamăgirea și să lași pe Dumnezeu să-ți vorbească prin Cuvântul Său. Vezi cum este situația ta în lumina tuturor cunoștințelor pe care le ai din Biblie. Clarifică ce ai făcut drept și ce este greșit? Care este vina pastorului? Care este vina ta? Fii câte se poate de obiectiv și lasă pe Duhul Sfânt să te călăuzească în tot adevărul din Scripturi pe care îl cunoști deja. Nu fi părtinitor și nu te vedea în toate pe tine drept și pe pastor vinovat în toate. Fii cinstit cu tine și nu te înșela singur. Vezi în ce măsură este vina lui și care este partea ta de vină.

Mergi să discuți cu pastor despre dezamăgirile tale

Domnul Isus Hristos ne învață că atunci când cineva păcătuiește împotriva noastră să mergem și să-l mustrăm între noi și el. Este absolut normal ca să mergi și să-ți prezinți dezamăgirile sau supărările tale pastorului și să vezi situația și din punctul lui de vedere. Dacă totuși crezi că vina este a lui și dreptatea este de partea ta, atunci…

Mergi la oameni duhovnicești care te pot ajuta să înțelegi pricina dezamăgirii

Este absolut normal să mergi la un om pe care îl crezi duhovnicește, sau poate la alți slujitori din biserică și să le ceri ajutorul. Nu merge la oamenii imaturi care sunt firești, care bârfesc pastorul și pe alții și care doar te întăresc în pornirile răzvrătirii tale. Alege oameni duhovnicești, oameni care cunosc Cuvântul lui Dumnezeu și care își trăiesc viața frumos în Dumnezeu. Și fii gata să asculți învățătura și îndemnurile pe care ți le vor da ei, ca să nu fii ca cel despre care este scris astfel:

Batjocoritorului nu-i place să fie mustrat, de aceea nu se duce la cei înţelepţi. (Pildele sau proverbele lui Solomon 15:12)

Nu cumva ești dezamăgit pentru că pastorul aplică disciplina?

În experiența mea de pastor am văzut de multe ori cum oamenii după ce au păcătuit și le-a fost aplicată disciplina, s-au supărat și, fiind susținuți de alți credincioși imaturi, au hotărât să părăsească biserica sau să se transfere la altă biserică. De aceea, pastorii trebuie să fie foarte atenți și, când vine cineva să se transfere în biserica lor, să se asigure că nu o fac din supărare copilărească de acest fel. Căci la foarte scurt timp istoria „dezamăgirii de pastor” se va repeta… Vezi dacă nu este cazul tău și dacă nu cumva ești dezamăgit de pastor pentru că ți-a aplicat disciplina și ia bine seama la aceste cuvinte din Biblie:

(5) Și aţi uitat sfatul pe care vi-l dă ca unor fii: „Fiule, nu dispreţui pedeapsa Domnului și nu-ţi pierde inima când ești mustrat de El. (6) Căci Domnul pedepsește pe cine-l iubește și bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primește.” (7) Suferiţi pedeapsa: Dumnezeu Se poartă cu voi ca și cu niște fii. Căci care este fiul pe care nu-l pedepsește tatăl? (8) Dar, dacă sunteţi scutiţi de pedeapsă, de care toţi au parte, sunteţi niște feciori din curvie, iar nu fii. (Epistola lui Pavel către Evrei 12:5-8)

Dacă ai de a face cu un Diotref

Diotref a fost un dictator autoritar, care a reușit să-și ascundă fața reală și să ajungă pastor într-o biserică unde printre cei credincioși era și Gaiu. Când a venit un grup de misionari de la Apostolul Ioan, aceste Diotref nu i-a primit, i-a vorbit de rău, i-a dat afară din biserică și le-a interzis celorlalți credincioși să-i primească. Doar Gaiu a primit acești misionari conduși de Dimitrie și prin aceasta a ajuns în dizgrația lui Diotref și posibil că a fost excomunicat din biserică. Apostolul Ioan i-a scris Epistola a III-a tocmai ca să-l încurajeze pe Gaiu și să-l ajute să rămână tare în credință. Pastori ca Diotref mai sunt și azi și s-ar putea ca cineva din cititorii acestui articol să fie într-o astfel de biserică păstorită de diotrefi. Nu poți lăsa lucrurile astfel. Nu poți face răul la care te îndeamnă acel om și trebuie să mergi să-l confrunți, cum am scris mai sus. Dacă nu se schimbă el sau dacă nu se schimbă situația din biserică va trebui să te transferi la o altă biserică, unde vei putea primi învățătură sănătoasă și sluji cu darurile tale spirituale.

Nu-ți dezamăgi pastorul

În Sfânta Scriptură este scris:

Ascultaţi de mai-marii voștri și fiţi-le supuși, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre ca unii care au să dea socoteală de ele, pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci așa ceva nu v-ar fi de niciun folos. (Epistola lui Pavel către Evrei 13:17)

Cum răspunzi la învățătura și îndemnurile pastorului tău? Ce faci când el te îndeamnă să studiezi Scripturile, să mergi la grupul de studiu biblic, să fii nelipsit de la serviciile divine și să te implici să slujești cu darurile tale spirituale? Nu cumva îl dezamăgești continuu prin faptul că nesocotești învățătura pe care o dă și îndemnurile? Și apoi, cum te poate pastorul desăvârși în vederea lucrării de slujire pentru zidirea trupului lui Hristos când tu lași la o parte îndemnurile lui? Și când vine să-ți spună aceste lucruri sau să-ți dea o mustrare, te superi și mai mult și spui că ești dezamăgit de el? Dacă aceasta te descrie, atunci trebuie să te pocăiești din toată inima și să mergi la pastor să-ți ceri iertare. Ce vei face cu învățătura primită prin acest articol?