De unde provin icoanele?

Întrebare:

De unde au apărut icoanele? Trebuie să ne închinăm la ele? Eu ştiu că în Biblie scrie să nu ne închinăm la cioplituri de lemn. Dar acestea sunt sfinte sau nu? Cum să procedăm?

Anterior am scris articolul Care este deosebirea între idol şi icoană? şi am abordat acest subiect.

Pe Internet puteţi găsi o versiune scurtă a istoriei icoanelor din perspectiva Bisericii Ortodoxe. Termenul de icoana este un cuvânt grecesc care semnifica literalmente „imagine”.

Cât priveşte apariţia icoanelor, un lucru este cert că ele nu sunt menţionate în Noul Testament ca şi o practică a primilor creştini. Nici unul din apostoli nu face referinţă la practica închinării la icoane, sau că ele ar fi sfinte.

Mai merită de menţionat faptul că nu veţi găsi în Noul Testament o descriere a portretului exterior al Domnului Isus. Patru evanghelişti fiind mânaţi de Duhul Sfânt au descris cu lux de detalii persoana şi lucrarea Mântuitorului, dar nu au prezentat exteriorul Lui. Astfel, nu ştim de ce culoare erau ochii sau părul Domnului Isus sau alte caracteristici. Imaginile pe care le vedem pe icoane sunt foarte diferite şi încearcă să-l reprezinte pe Domnul Isus aşa cum şi l-au închipuit pictorii. De ce credeţi că Duhul Sfânt nu a lăsat să fie scrise în Sfintele Scripturi detalii cu privire la aspectul exterior al Domnului Isus?