Depresia: cauze, consecințe și metode de eliberare

 Depresia a devenit cea mai frecventă maladie mintală la nivel de comunitate. Potrivit unui studiu desfășurat de către Organizația Mondială a Sănătății, a fost atestat faptul că depresia afectează circa 121 mln de persoane de pe întregul mapamond. Conform statisticilor, unul din șase oameni este afectat de această maladie, în realitate, însă, numărul celor care au trecut printr-un episod depresiv este mult mai mare.

Cum ajungem la depresie?

Potrivit Nataliei Willhite, psiholog în cadrul ”Societății Interconfesionale a Medicilor Creștini din Republica Moldova, Emanuel”, această maladie se manifestă la trei nivele: fizic, psihologic și spiritual.

Insomnia, lipsa de odihnă și lipsa unei alimentații sănătoase, suprasurmenarea cu activități intelectuale pot duce la starea de depresie.

Factorul psihologic presupune: neliniștea, frica, lipsa dragostei, frica de viitor, frica de moarte și lista nu se încheie aici.

La nivel spiritual, ceea ce provoacă starea de depresie este lipsa de credință, păcatul, dezamăgirea în Dumnezeu din cauza unei persoane dragi, furia etc.

 ”De obicei, cazurile de depresie se manifestă în perioada adolescenței, vâstele cuprinse între 14-17 ani. Mai nou, depresia a început să se manifeste și în perioada preadolescenței, la elevii cu vârstele între 11-13 ani”, spune Natalia Willhite. Psihologul motivează starea la vârsta aceasta prin plecarea părinților peste hotare. ”În una din școlile din or. Sângerei cu un număr de 160 de elevi, peste 50 la sută dintre elevi au rămas în îngrijirea bunicilor sau a tutorilor”, menționează dna Willhite. 

Depresia la bărbați și la femei

Atât bărbații, cât și femeile trec printr-o stare de criză – ”criza de iarnă” – o criză sezonieră, perioadă în care oamenii sunt preocupați mai mult de griji cu privire la supraviețuirea iernii.

Din cele studiate în domeniu, cazurile de depresie sunt mai frecvente la femei, decât la bărbați. Din experiența psihologului Willhite, nașterile dificile, schimbările hormonale și perioada menopauzei sunt perioadele în care femeile încearcă sentimentul de depresie. La bărbați, perioada de trecere prin această stare este după 40 de ani și este numită ”criza mijlocie” sau ”criza de identitate”. La această vârstă, bărbații încep să-și analizeze realizările pe care le-au făcut în viață și sunt foarte vulnerabili la inițierea unui divorț. 

Consecințe

Depresia are consecințe grave, iar dacă nu este tratată la timp, poate conduce la suicid. La nivel fizic, maladia se manifestă prin insomnie, lipsa poftei de mâncare sau pofta excesivă, dureri în burtă, nervozitate excesivă. La nivel psihologic, depresia generează frică, izolare și suicid, iar la nivel spiritual – lipsa rugăciunii și ruperea relației cu Dumnezeu. 

Și Ilie a trecut prin depresie

Și oamenii cei mai puternici ai lui Dumnezeu au trecut prin starea de depresie. Biblia ne oferă cazul proorocului Ilie, care a rămas singurul dintre prooroci, după ce Izabela a ucis pe acei 700 de prooroci ai Domnului. Ilie s-a refugiat în pustie din cauza mâniei împăratului Ahab, care căuta să-i ia viața din cauză că a ucis pe acei 450 de prooroci ai lui Baal (1 Împărați 18).

”Ilie, când a văzut lucrul acesta, s-a sculat și a plecat să-și scape viața. A ajuns la Beer-Șeba, care ține de Iuda, și și-a lăsat însoțitorul acolo. El s-a dus în pustie unde, după un drum de o zi, a șezut sub un enuper și dorea să moară, zicând: ”Destul! Acum, Doamne, ia-mi sufletul, căci nu sunt mai bun decât părinții mei.” S-a culcat și a adormit sub un enuper.” (1 Împărați 19:3-5) 

10 metode de tratare a depresiei 

Depresia poate fi tratătă! Iată care sunt câteva din metodele de tratare a depresiei pe care le oferă psihologul Natalia Willhite: 

1.Alimentația la timp

Senzația de foame provoacă o stare de stres în organism. Iată de ce trebuie să respectăm un regim alimentar la timp.

După criza de depresie în care căzuse Ilie din cauza mâniei lui Ahab, care-i dorea moartea, Dumnezeu a trimis un corb ca să-i aducă mâncare și să-l întărescă:

”Și Cuvântul Domnului a vorbit lui Ilie cu aceste vorbe: ”Pleacă de aici, îndreaptă-te spre răsărit și ascunde-te lângă pârâul Cherit, care este în fața Iordanului. Vei bea apă din pârâu și am poruncit corbilor să te hrănească acolo.” El a plecat și a făcut după Cuvântul Domnului. S-a dus și s-a așezat lângă pârâul Cherit, care este în fața Iordanului. Corbii îi aduceau pâine și carne dimineața, și pâine și carne seara, și bea apă din pârâu.” (1 Împărați 17:2-6)

În plus, dna Willhite recomandă consumarea dulciurilor, deoarece ele conțin glucoză, iar glucoza reduce stresul. 

2.Hidratarea organismului

La fel ca și lipsa de mâncare, lipsa oricărei surse de apă conduce la depresie. Hidratarea organismului revigorează și te readuce la viață.

”S-a culcat și a adormit sub enuper. Și iată, l-a atins un înger și i-a zis:”Scoală-te și mănâncă.” El s-a uitat și, la căpătâiul lui era o turtă coaptă pe niște pietre încălzite și un ulcior cu apă. A mâncat și a băut și apoi s-a sculat din nou.” (1 Împărați 19:5-6) 

3.Odihna la timp

Atunci când trecem prin perioada de depresie, este bine, mai întâi de toate, să avem un regim de odihnă și alimentare la timp. Insomnia, de asemenea, este o cauză a depresiei, de aceea trebuie respectate orele de somn. 

4.Schimbă-ți activitățile

O altă metodă care te poate elibera de depresie este să înlocuiești activitățile intelectuale cu cele fizice. Se spune că cea mai bună odihnă este schimbul de activități. 

5.Împărtășește emoțiile

Este foarte important ca în această perioadă să-ți găsești o persoană de încredere căreia să-i spui despre sentimentele tale, o persoană lucidă care gândește la rece.

”Ilie a intrat într-o peșteră și a rămas în ea peste noapte. Și Cuvântul Domnului i-a vorbit astfel: ”Ce faci tu aici, Ilie?” El a răspuns:”Am fost plin de râvnă pentru Domnul, Dumnezeul oștirilor; căci copiii lui Israel au părăsit legământul Tău, au sfărâmat altarele Tale și au ucis cu sabia pe proorocii Tăi; am rămas numai eu singur și caută să-mi ia viața!” Domnul i-a zis…”

Mereu va fi cineva să te sprijine în situații grele, când ți se pare că nu mai există nici o soluție pentru problema ta. 

6.Ascultă muzică bună

Muzica este o terapie extraordinară atunci când este aleasă potrivit. În acest sens, trebuie să excludem muzica care provoacă agitație. 

7.Pocăiește-te

Natalia Willhite spune că una din cauzele care duc la depresie este păcatul și pierderea relației cu Dumnezeu. Amintirea vinei te va presa întotdeauna și te va ține într-o permanentă tulburare interioară. Unica modalitate de a ieși din această stare este pocăința și întoarcerea la Dumnezeu. recunoașterea autorității Lui supreme”, a încheiat Natalia Willhite. 

8.Restabilește-ți relația cu Dumnezeu

După ce a păcătuit, David n-a avut pace și liniște sufletească până când nu s-a pocăit și și-a restabilit relația cu Dumnezeu. (Psalmul 51) 

9.Recunoaște autoritatea Lui supremă

”După aceste vremuri, eu, Nebucadnețar, am ridicat ochii spre cer și mi-a venit iarăși mintea la loc. Am binecuvântat pe Cel Prea Înalt, am lăudat și slăvit pe Cel ce trăiește veșnic, Acela a cărui stăpânire este veșnică și a cărui împărăție dăinuiește din neam în neam.” (Daniel 4:34) 

10.Citește Psalmii

Cartea Psalmilor ne vorbește cel mai mult despre stările interioare ale omului, despre inimi mâhnite și duh zdrobit. De asemenea, Psalmii sunt o întreagă colecție de cântări de laudă, cântări care zidesc inima și ridică duhul. 

În concluzie, am putea spune că depresia este mai mult o stare a minții și a inimii, decât o maladie care necesită tratament intensiv. Doar Dumnezeu te poate elibera pe deplin din această stare prin Cuvântul Său care este duh și viață.