Dependent de Păstor

Suntem bombardați cu lozinci de tipul: ”Făurește-ți singur calea spre vise!”, ”Tu singur îți poți realiza potențialul” sau ”Nu ai nevoie de nimeni pentru a reuși!”… și lista poate continua mult cu mesajul că în lumea contemporană aproape nimeni nu mai susține munca de echipă sau însăși ideia că cineva ar dori să te susțină necondiționat- pare o farsă. Suntem împinși spre o lume unde fiecare se gândește doar la sine însuși și se limitează doar la lumea sa, fără a ține cont de alți oameni- pentru a fi susținut sau pentru a susține. Fă totul singur! Nimeni nu se gândește cu adevărat la tine.

În acest context, la mulți cu părere de rău chiar și viața de familie a ajuns un câmp de luptă pentru supremație, iar soțul nu mai este privit ca un partener care să aibă grijă de tine, ci ca un limitator al independenței și identității soției…
 În Sfânta Scriptură, Dumnezeu Se prezintă ca un Dumnezeu care dorește să ne poarte de grijă și de care să fim în totalitate dependenți. Care ar fi beneficiile acestei dependențe? 
Psalmul 23 ne prezintă printr-o comparație cu oițele, care sunt binecuvântările pe care le putem trăi sub protecția și grija Păstorului Suprem- Domnul Isus!
Nu este o ofensă, ci dimpotrivă, o ilustrație a dependenței noastre de Creatorul nostru. El definește identitatea noastră- Stăpânul care ne conduce viața. Sora Kay Arthur, în studiul devoțional ”Doamne Vreau să Te cunsoc”, prezentând numele lui Dumnezeu Iehova-Raah: Domnul, Păstorul meu scrie astefl:

”Dintre toate animalele, oile depind în totalitate de păstor. Ele nu se gândesc unde pot găsi hrană, apă și nici nu se pot apăra singure de dușman. Oile sunt timide și neajutorate- aproape că nu se pot apăra deloc. Dacă nu au păstor, mai devreme sau mai târziu, oile sunt sortite pieirii. Dacă oile nu se bucură de purtarea de grijă a păstorului, ele o iau pe căi greșite fără să fie conștiente de pericolele la care se expun. Se cunosc cazuri când oile au căzut în prăpastie în timp ce pășteau pe marginea ei. Dacă păstorul nu le duce la pășuni noi, ele pasc toată iarba și verdeața din locul în care se află, distrugând astfel pășunea. Dacă nu sunt duse la pășuni potrivite ele mănâncă plante sau beau apă care le pot îmbolnăvi. Oile sunt o pradă ușoară pentru lupi și alte animale carnivore, căci nu dispun de mijloace de autoapărare. De asemenea, pot cădea pe spate și în acea stare de panică pot să moară. Prin urmare, deoarece oile sunt oi, ele au nevoie de păstori care să le îngrijească.”

Această comparație are ca scop ca noi să vedem că suntem dependenți spiritual de Dumnezeu și că avem nevoie de păstor. Dumnezeu ne-a făcut așa cum suntem ca să vedem nevoia noastră de Dumnezeu! În Domnul Isus găsim toate lucrurile de care avem nevoie!

”Domnul este Păstorul meu: nu voi duce lipsă de nimic. El mă paşte în păşuni verzi şi mă duce la ape de odihnă; îmi înviorează sufletul şi mă povăţuieşte pe cărări drepte din pricina Numelui Său. Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii, nu mă tem de niciun rău, căci Tu eşti cu mine. Toiagul şi nuiaua Ta mă mângâie.” Psalmul 23:1-4

În dependență de Cine îți conduce viața- aceasta te va defini ca și identitate. Nu mă refer la statutul de părinte, soț, soră sau frate, ci împlinirea ta spirituală pe care o ai. Dumnezeu întotdeauna va da o direcție corectă priorităților și viselor tale și cărările Lui te vor duce la ape de odihnă, te vor proteja și îți va înviora sufletul. 
Stăpânul acestei lumi, Diavolul este prezentat el și intențiile sale în Noul Testament în Contrast cu Domnul Isus:

” Eu sunt Uşa. Dacă intră cineva prin Mine, va fi mântuit; va intra şi va ieşi şi va găsi păşune. 
Hoţul nu vine decât să fure, să înjunghie şi să prăpădească. 
Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug. Eu sunt Păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi dă viaţa pentru oi.” Ioan 10:9-11

Oamenii care aleg plăcerile lumii, nu au parte de grijă din partea stăpânului lor, ci doar de înșelăciune și durere. Dumnezeu vrea să se îngrijească de sufletul tău, ca să nu duci lipsă de nimic și să ai odihnă oriunde te va conduce Bunul Păstor, Domnul Isus! Alege să fii dependent de Dumnezeu- Păstorul care Și-a dat viața pentru tine!