Mulți creștini se întreabă dacă e bine să candideze la alegerile locale. Vreau ca prin acest articol să încurajez creștinii să se împlice în alegerile locale. Voi împărășesc câteva lucruri care le-am învățat fiind consilier local în primăria comunei Lăpușna și care, sper, să fie de folos celor care intenționează să slujească oamenilor prin această funcție obștească în cazul în care se vor decide să candideze.
E bine să candidezi
Dacă până acum mai erau stereotipuri, precum că a fi împlicat în viața socială e păcat, atunci vreau să vă spun că neimplicarea sau indiferența la fel este foarte rea. Am auzit nu o dată creștini care spun că degeabă candidează, pentru că oricum nu va rezolva nimic. De fapt, este o minciună când se vine cu astfel de argumente, pentru că o voce într-un consiliu local contează foarte mult. Candidând la funcția de consilier, ai ocazia să mergi pe la casele oamenilor, să te faci cunoscut ca și slujitor creștin, să le spui despre credința ta în Domnul Isus și despre planurile bune pe care le ai cu privire la comuna sau satul în care locuiești. Astfel, oamenii vor vedea că cineva îi vizitează, se interesează de ei și le pasă de nevoile lor. Mergând pe la casele oamenilor, este bine să îți notezi problemele cu care se confruntă. Așa mai ușor vei putea interveni în consiliu ca să le soluționezi.
Candidează independent
Am decis să candidez la funcția de consilier după ce m-am sfătuit și eu cu mentorii și învățătorii mei. Apoi m-am sfătuit și cu biserica locală din sat și după ce am fost încurajat să merg ca și candidat independent tocmai pentru că oamenii să știe exact pe cine votează, ceea ce nu înseamnă că îi condamn pe cei care merg pe liste de partid. Ca și creștin, candidând independent, am reușit să păstrez bune relații cu toți concurenții electorali. Din păcate, în condițiile țării noastre, când avem o țară politizată excesiv și unde partidele decid totul, cred cu tărie că vine vremea când oamenii vor avea mult mai multă credibilitate în candidații independenți. În patru ani cât am fost consilier independent, am reprezentat doar interesele oamenilor în comuna mea, chiar dacă unele au venit de la un partid sau altul. Nu am intrat în jocurile de partid, ci am căutat pacea cu toți colegii mei de consiliu. Evident, unde am văzut că nu se merge după lege, am putut liber să mă expun, nefiind influențat de nimeni.
Apoi, mergând ca și candidat independent, este și un test pentru mine, pentru că doar așa voi vedea ce încredere au oamenii în ceea ce spun.
Am promis lucruri realizabile
Având 28 de ani când am decis să merg ca și consilier independent, am promis oamenilor lucruri pe care le puteam face potrivit cu puterile mele. Nu am promis lucruri care nu țineau de mine. Fiind antrenor de fotbal și licențiat în administrația publică, mi-am propus ca să contribui la dezvoltarea sportului în comuna Lăpușna. Și erau ani grei, când în comuna noastră sportul de echipe era lăsat în umbră. Atunci le-am spus oamenilor că voi face tot posibilul ca în comuna noastră copiii, tinerii și maturii să practice sport la cel mai înalt nivel. Prin urmare, în prezent în satul Lăpușna sunt 3 echipe de fotbal. Cea mai mică din ele joacă în Campionatul Moldovei de minifotbal. Mulți din jucătorii echipei a doua joacă în Campionatul Moldovei la fotbal mare, iar echipa comunei în fiecare an participă la Campionatul Raional. Și acest lucru se petrece în condițiile în care nu avem încă un edificiu sportiv practicabil și trebuie să arendăm stadionul din orașul Hâncești. În total, peste 40 de copii și tineri practică fotbalul săptămânal.
Tot în satul Lăpușna este unica sală specializată de taekwon-do. Aici își desfășoară activitatea clubul “Stolas Leukas”. Peste 50 de tineri sunt antrenați în cele mai moderne condiții de multiplul campion național la taekwon-do Ion Rotaru. Datorită insistenții acestui tânăr și cu sprijinul primării s-a reușit renovarea unei săli sportive care era sortită pieirii și atragerea a zeci de tineri ca să practice modul sănătos de viață.
Am căutat binele oamenilor
Din prima zi de când am devenit consilier am căutat să fac bine oamenilor din satul meu. Nu am așteptat decizii de consiliu, dar am căutat, așa cum spune Sfânta Scriptură, să fiu primul în fapte bune. Și mulțumesc mult celor două cluburi sportive din comună “Țintașii” și “Stolas Leukas”, care la orice apel făcut s-au arătat gata să slujească oamenilor din sat și nevoilor comunei. Fie ca a fost vorba de curățenie în comuna, de plantat pomi sau de ajutat bătrânii. La fel, am susținut inițiativele bune ale domnului primar și ale consiliului, pentru că faptele bune nu trebuie să aibă culoare politică. Trebuie să susții proiectele care sunt în beneficiul comunității, dar înainte de a le susține analizează-le bine pentru ca să știi cum să le vorbești oamenilor când te vor întreba despre ele. Am căutat binele oamenilor chiar și atunci au fost unii mânați de duhul răzbunării. Dar faptul că am cautat dreptatea și binele oamenilor a adus un rezultat frumos.
Nu am intrat în conflicte
Este foarte ușor să aluneci și să cazi în capcana certurilor. Într-un consiliu sunt oameni diferiți, cu diferite opinii și viziuni. Trebuie să înveți să îi asculți pe toți cu respect. Atunci când încerci să îți impui propria opinie prin ceartă, devii un scandalagiu și îți strici reputația. Oamenilor nu le plac persoanele certărețe. “Să nu vorbești de rău pe nimeni, să nu fii gata de ceartă, ci cumpătați, plin de blândețe față de toți oamenii”, este sfatul pe care apostolul Pavel i-l dă lui Tit, când acesta trebuia să aleagă presbiteri în biserica din insula Creta. Aceste calități trebuie să îl însoțească și pe un consilier sau primar evanghelic în funcția pe care o va exercita.
Spune și apără Evanghelia
Am fost singurul evanghelic în consiliul local și am căutat mereu să le spun Evanghelia colegilor mei din consiliu. Când s-a vorbit de rău despre evanghelici sau glume proaste, nu am ezitat să le spun adevărul biblic despre o situație sau alta. Oamenii te vor aprecia și mai mult dacă vei fi sincer, simplu și hotărât în ceea ce spui.
Dacă vrei să candidezi…
Dacă te-ai decis să candidezi, poți intra aici ca să descarci pachetul de acte de care ai nevoie pentru a te lansa în cursa electorală. Cu acest pachet de documente trebuie să mergi la consiliul electoral de circumscripție din localitatea ta ca să îl depui, ca ulterior să începi a aduna semnături în favoarea candidaturii tale. O dată ce ai colectat semnături, ele vor fi verificate de o comisie, după care vei fi declarat oficial candidat electoral.
Dumnezeu să ne ajute ca să înțelegem că putem produce acea schimbare doar implicându-ne în viața publică din țara noastră. Și să nu uităm ce a spus o dată politicianul irlandez Edmund Burke: “Pentru ca răul să triumfe, e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”.