De ce să aleg să fiu pedagog?

La înmormântarea mamei mele au venit peste o mie de oameni. Scuarul blocului împreună cu terenul de joacă era prea neîncăpător pentru toți cei care doreau să arate un ultim respect. Trecătorii se întrebau:”Oare cine a decedat?”

Și astăzi, după 25 de ani de la plecarea ei în veșnicie, se apropie oameni ca sa-mi spună cum i-a ajutat mămica. Impactul lăsat de ea în viețile copiilor, adolescenților, adulților, a fost atât de mare, încât eu îi resimt ecoul și azi. Mama mea a fost profesoară…
Văzând impactul ei în viețile altora, am ales și eu aceeași profesie. De ce totuși să alegem această breaslă? Vreau să vă prezint doar câteva aspecte.

Poți avea un impact la nivel de țară

Golda Meir, femeia de fier al Israelului, al patrulea prim-ministru al Israelului, a fost de fapt profesoară. Și-a iubit țara și a luptat foarte mult pentru independența ei. Fiind și ea profesoară la începutul carierei ei, spunea despre profesie: Un învățător e cel care are un program, îl predă sârguincios și simte că a făcut-o bine. Dar un educator sau pedagog e cel care dă mai mult copilului – suflet.
Avem nevoie așa de mare de oameni temători de Dumnezeu în politică! Alegând profesia de pedagog, într-o zi poți ajunge ministru al învățământului, prim-ministru sau președinte.

Ai posibilitatea de a forma gândirea

Sharlote Mason a fost un pedagog la sfârșitul secolului 19, începutul secolului 20. Născută în Anglia, ea a reformat conceptul de predare existent atunci. Fiind influențată de personajele biblice, ea a început să vorbească despre importanța de a forma un caracter integru prin orice obiect predat. Știința trebuia predată afară în natură prin experimente și diferite proiecte. Ea credea că copilul trebuie să învețe prin “cărți vii”, adică ele trebuiau alese cu multă grijă astfel ca să învețe deprinderi de viață, să inspire, să formeze o disciplină și o dorință de a învăța pentru toată viața. Astăzi conceptele ei sunt folosite în toată lumea.
Un profesor poate participa la elaborarea de curriculum, manuale, astfel influențând generații întregi. Și ce mare nevoie avem de manuale care vor fi elaborate pe principiile și valorile Biblice!

Ai oportunitatea de a schimba vieți

Cred că aspectul acesta m-a motivat pe mine cel mai mult în alegerea profesiei. Un dascăl poate deveni un părinte spiritual. El poate direcționa, dând astfel speranță pentru o nouă viață. De fapt, cuvântul pedagog din greacă, înseamnă o persoană care conduce un copil, îl conduce în viață. Îmi aduc aminte cum odată s-a apropiat de mine o mamă și mi-a zis :”Fata mea nu mai este a mea, ci a ta. Tu ai învățat-o viața”. Ceea ce am învățat-o a fost de fapt Cuvântul lui Dumnezeu care i-a transformat viața. De fapt cele mai utile profesii pentru fi misionar sunt cea de profesor și cea de medic.

Pavel a fost pentru ucenicii lui ca un tată.

„Știți iarăși că am fost pentru fiecare din voi, ca un tată cu copiii lui: vă sfătuiam, vă mângâiam, vă adeveream.” (1 Tesaloniceni 2:11)

Deci poți deveni un al doilea părinte, mentor pentru un copil, adolescent, sau tânăr. Este o mare nevoie de oameni integri în societatea noastră, copiii au nevoie de exemple, de mentori, de oameni integri care să le poată influența viața.

Nu ai vrea să fii tu unul din aceștia?