De ce este importantă practicarea și susținerea sportului ?

Nimeni nu contestă faptul că practicarea sportului are foarte multe beneficii pentru sănătatea oamenilor. Practicând sau susținând oamenii care fac sport investești de fapt în țara în care trăiești. Recent  fiind la o conferință sportivă în Statele Unite, am primit de la președintele clubului „Stolas Leukas”, Vasile Filat, o astfel de broșură cu câteva date statistice despre faptul cum va evolua sportul în instituțiile de învățământ în această țară până în anul 2020. Este o statistică tristă, având în vedere că tânăra generație nu mai este dispusă să facă sport, dar și mai trist este faptul că, judecând după aceste statistici, nu vor investi în această ramură.sports

 

Autorii acestei broșuri care a venit cu date statistice efectuate de Departamentul Educație a Statelor Unite spun că cei care practică sportul de 4 ori mai mult au șanse să învețe într-un colegiu. Un alt avantaj este că crește cu 50 la sută frecventarea orelor, au o rată mai ridicată a absolvirii cu 11 % decât cei care nu practică sportul.

Din nefericire, peste câțiva ani 50 la sută dintre copii nu vor mai practica nici un sport până vor atinge vârsta adolescenței, iar în 27% din școlile publice din SUA nu se va mai practica nici un sport. Și mai trist este că Guvernul SUA a diminuat cu 3.5 miliarde USD bugetul sportiv al instituțiilor de învățământ.

Dacă așa stau lucrurile în una din cele mai puternice și dezvoltate țări din lume, cum este oare situația din țara noastră? Am încercat să caut cum stăm noi la acest capitol și, cu regret, am aflat că sportul în țara noastră se bazează pe entuziasm, iar statul prea puțin se implică ca sportul să devină o ramură prioritară în societate.

În Moldova fiecare al treilea elev nu practică sportul și nici nu manifestă niciun interes pentru exercițiile fizice. În unele școli elevii fac orele de sport pe coridoarele instituției, nu mai vorbim de alte facilități, precum stadioane renovate sau echipament sportiv modern. Un număr alarmant de mare de elevi fac cereri de eliberare de la orele de educație fizică din programul școlar. De aici și avem acest tablou trist că în Republica Moldova doar 10 la sută din populație fac sport zilnic, 28 la sută o dată pe săptămână, iar abia 25 la sută o dată pe lună și 61 % nu fac sport deloc.

Conform datelor Ministerului Tineretului și Sportului, țara noastră are doar 5000 de sportivi de performanță. Republica Moldova alocă anual aproximativ 0.1 din PIB pentru domeniul Sport, ceea ce ar constitui în jur de 500 mii lei pentru sport. Judecați și singuri în ce direcție mergem ca și națiune dacă nu ne mai pasă de sănătatea populației țării noastre…

Îngrijorător este faptul că în mediul rural practicarea sportului este văzută ca o pierdere de timp, de aceea și statisticile arată că lipsa activităților fizice duc la statistici dureroase, cum ar fi:

  •  fiecare copil suferă de 2-3 boli în decursul unui an,
  •  30 la sută din copii suferă de boli pe timp îndelungat,
  •  mai mult de 30%  din elevi au deficiențe fizice,
  •  40 % din elevi necesită psihofiziocorecție și suferă de lipsă de imunitate,
  •  70 la sută dintre copii din școlile din țară nu fac sport în cadrul orelor extrașcolare.
  • Tocmai pentru că avem acest tablou trebuie să conștientizăm fiecare dintre noi că sănătatea națiunii ține și de implicarea noastră.

Este lăudabil faptul că în țara noastră sunt mulți dintre acei care și-au pus viața în slujba educării tinerii generații atât pe plan sportiv, cât și spiritual. În Republica Moldova activează mai multe cluburi sportive care, de mai mulți ani la rând, educă generații întregi de campioni. Printre ele sunt și cluburile de taekwon-do Stolas Leukas (Președinte Vasile Filat) care activează în întreaga țară,  Dunamis (Președinte Ghenadie Curbet), Elohim (Președinte Ion Cotorobai) sau Clubul de fotbal „FC Țintașii” (Președinte Radu Blendarencu). Tot ce au în comun aceste echipe este pasiunea și dragostea lor față de tânăra generație și Cuvântul lui Dumnezeu. Din dragoste pentru valorile veșnice, aceste cluburi prin sport duc mesajul Evangheliei tinerii generației, astfel educând-o să aibă frică de Dumnezeu și dragoste față de țară. Tocmai aceasta i-au și ajutat pe unii sportivi ai acestor cluburi să devină campioni europeni și mondiali.

Să nu uităm că a fi sportiv nu înseamnă a practica doar un sport, a fi sportiv înseamnă a avea o viață sănătoasă fizic, psihic și spiritual. Dumnezeu să ajute guvernarea noastră să vadă importanța sportului în dezvoltarea noastră ca și națiune și să încurajeze, promovând cu faptele  oamenii care contribuie ca sportul să devină cel mai eficient ambasador.