De ce este important să asculţi în timpul lecţiilor

În timpul unei lecții ce am avut-o săptămâna aceasta la facultate, când profesorul ne explica tema, două colege de ale mele vorbeau continuu, nefiind atente la ceea ce profesorul spunea. Eu m-am întors spre ele și le-am rugat să facă liniște pentru că ne încurca nouă tuturor să ascultăm ceea ce profesorul ne preda și, în același timp, și profesorului îi venea greu să ne vorbească. Fetele au fost indignate pentru că le-m rugat să tacă, totuși au încetat discuția pentru un timp. Sunt sigură că un astfel de comportament vă este cunoscut fie că le vedeți la colegii voștri de clasă, fie că voi înșivă vă comportați asfel în timpul lecțiilor. Mulți elevi și studenți nu sunt conștienți de importanța ascultării în timpul orelor și stau la lecție, făcând orice alt lucru, numai nu ceea ce le spun profesorii. Mai jos am descris cîteva motive despre importanța ascultării în timpul lecțiilor.

Vei acumula cunoștințele necesare și vei deveni iscusit

Universitatea/școala este un loc unde trebuie să mergem să acumulăm cunoștințe pentru ca să obținem o profesie care să ne fie folositoare atît nouă și familiei noastre cît și societății. La Proverbele lui Solomon 1:4-5 se spune de ce este important să asculțăm învățătura:…ca să dea celor neîncercați agerime de minte, tînărului cunoștință și chibzuință, să asculte însă și înțeleptul și își va mări știința, și cel priceput va căpăta iscusință.” Așadar, atunci când ești la lecții, fii atent la ceea ce vorbește profesorul, pentru că el explică ceea ce trebuie să înveți ca să cunoști materialul și la examene să iei note maxime. Niciodată nu putem spune că știm destul, întotdeauna este loc pentru mai bine. Dacă vei asculta cu luare aminte vei învăța bine profesia pe care ți-ai aleso, vei deveni iscusit în ea și atunci oamenii te vor solicita și astfel o vei duce bine și pe plan material.

Folosește timpul înțelept

Deseori studenții sunt într-o mare dilemă și chiar eu însămi am fost. Este vorba despre ceea că, atunci cît studenții au timp destul ca să învețe ei nu învață, ci totdeauna își repetă în mintea lor că mai este timp pînă la examene. Timpul trece și examenele sunt în prag, iar studentul tot nu a învățat ceea ce trebuia să învețe și în ultimul moment dorește să le reușească pe toate, totuși nu le reușește. în timpul lecțiilor nu ascultă pentru că se amăgesc cu gândul că ei vor învăța acasă. în epistola lui Pavel către Efeseni capitolul 5 versetele 15 și 16 ne spune:

”Luați seama deci să umblați cu băgare de seamă, nu ca niște neînțelpți ci ca niște înțelepți. Răscumpărați vremea căci zilele sunt rele”.

De la începutul semestrului pînă în perioada examenelor trebuie să ascultăm ceea ce ne predă profesorul și apoi să învățăm individual tema ce a fost discutată în clasă. Dacă trebuie să mergem la bibliotecă, atunci să mergem, dacă avem de făcut o lucrare individuală atunci să o facem din timp. Planifică-ți timpul și activitățile pe care le ai ca să le faci la timp și în acest fel le vei reuși pe toate și nu te vei afla în criză de timp cînd vei fi în perioada examenelor pentru că vei avea materialul deja însușit.

Profesorul merită respect

Îi acum țin foarte bine minte fața profesorului cînd ne preda lecția cu multă pasiune, iar colegele mele vorbeau între ele și încă mai și făceau gălăgie. În fața profesorului vedeam o tristețe încât mi-a stat milă de el, pentru că depunea mult efort și entuziasm, iar unii nu îl ascultau. Aș vrea să știi că învățătorul, înainte de a veni la lecție, petrece mult timp pentru a se pregăti, iar atunci când predă, lucrul cel mai important de care are nevoie este ascultarea elevilor. Spun aceasta pentru că și eu sunt învățătoare de limbă engleză și trec prin aceste experiențe. De aceea, respecă profesorul și ascultă atunci cînd îți vorbește, privește-l în față și răspunde cînd este nevoie, aceasta va da dovadă că ai bunul simț. Poate în viață profesor nu vei fi, dar neapărat vei fi părinte și vei dori ca copiii tăi să te asculte și să te respecte, deaceea ascultă de învățătorii pe care îi ai.

Aplică ceea ce te-am sfătuit și vei avea succes.

Autor: Ludmila Deliu