Ce să faci când persoana pentru care ai dat garanție la bancă nu întoarce creditul?

Întrebare:

Pacea Domnului. Sunt pocăit nu demult, aș vrea să-mi spuneți părerea la situația mea. Nu demult un coleg de serviciu avea ceva probleme cu familia, banii, și m-a rugat foarte frumos să-l ajut să ia un credit, căci n-are persoană de garant. Atunci l-am ajutat să-și rezolve problemele și, uite că, muncind, peste vreo trei săptămâni și-a luat concediu din cont propriu, 45 de zile calendaristice. A plecat peste hotare și a luat-o și pe soția sa cu el. Deja se apropie ziua de achitare și el nu a întors creditul, fiindcă l-a luat la o lună de zile. Au trecut și cele 45 de zile și el nici măcar nu s-a prezentat la serviciu. Șefii noștri i-au notat în carnetul de muncă exclus pe motiv de discreditare. El nu părea să fie așa, era foarte activ, un băiat bravo, cu rezultate bune. Nici până în ziua de azi nu s-a prezentat la oficiu să clarifice cu actele. Acum sunt sunat de la acea companie care a oferit creditul și zic că nu s-a achitat suma. Ei mi-au spus că nu pot da de el de câteva săptămâni și că eu trebuie să achit suma dată de bani. Între timp, ea a crescut binișor, chiar dublu. Dacă nu achit, voi fi dat în judecată. Mă rog lui Dumnezeu să-mi dea înțelepciune, nu știu ce să fac… Pe rețele de socializare el îmi spune verzi și uscate, că-mi trimite mâine-poimâine, o neclaritate completă. Spuneți-mi, vă rog, cum să procedez cu el? Îmi vin gânduri să-l dau în judecată…

romani_credite_la_banci

Dacă ești copil de Dumnezeu și citești Biblia, nu pot înțelege de ce ai acceptat să dai garanții, adică să te pui chezaș pentru această persoană, căci în Cuvântul lui Dumnezeu este scris foarte clar:

Cui se pune chezaş pentru altul îi merge rău, dar cine se teme să se pună chezaş este liniştit.  (Proverbe 11:15)

Și mai scrie:

Omul fără minte dă chezăşie, se pune chezaş pentru aproapele său. (Proverbe 17:18)

Și încă mai scrie…

Omul chibzuit vede răul şi se ascunde; dar proştii merg spre el şi sunt pedepsiţi. – Ia-i haina, căci s-a pus chezaş pentru altul, ia-l zălog în locul unei străine. (Proverbe 27:12-13)

Ai dat dovadă de lipsă totală de înțelepciune când ți-ai pus semnătura ca și garanție pentru omul acesta și nu trebuia să faci astfel. Acum însă, dacă totuși ai făcut această mare greșeală, uite cum te învață Dumnezeu să procedezi:

Fiule, dacă te-ai pus chezaş pentru aproapele tău, dacă te-ai prins pentru altul, dacă eşti legat prin făgăduinţa gurii tale, dacă eşti prins de cuvintele gurii tale, fă totuşi lucrul acesta, fiule: dezleagă-te, căci ai căzut în mâna aproapelui tău! De aceea du-te, aruncă-te cu faţa la pământ şi stăruie de el. Nu da somn ochilor tăi, nici aţipire pleoapelor tale! Scapă din mâna lui cum scapă căprioara din mâna vânătorului şi ca pasărea din mâna păsărarului… (Proverbe 6:1-5)

Scrie-i continuu prietenului pentru care te-ai pus chezaș să întoarcă cât mai curând datoria pe care o amână. Tu însă mergi la bancă și întoarce datoria care s-a acumulat. Mă tem că dacă nu ai acești bani, va trebui să mergi singur să împrumuți suma ca să o dai la bancă și să nu crească suma prin procentele care se adaugă lunar. Fă aceste acțiuni ca să scapi cât mai curând de această datorie. Cred că acum îți este clar că nu trebuie să te pui chezăș pentru nimeni și niciodată dacă nu ai cu ce plăti de la tine.

Mi se întâmplă și mie să vină uneori oameni care mă roagă să merg la prieteni de ai mei și să împrumut bani sau să mijlocesc pentru ei să le fie oferite sume de bani pe datorie. Oricând vine cineva cu așa o rugăminte îi deschid textele din Scripturi pe care le-am citat mai sus și îi spun că îmi cere să fac un lucru care este împotriva voii lui Dumnezeu și că dacă voi face aceasta din start este sortită la faliment toată lucrarea. De aceea, nici eu nu mă pun chezaș pentru nimeni și pe alții îi opresc să facă așa. Dacă am posibilitate să ajut eu, atunci ajut, dacă nu, chezaș nu mă pun și nu trebuie nimeni să facă așa.

Dacă ai fi studiat zilnic Biblia și ai fi aplicat-o la viața ta, nu cădeai în această mare încurcătură în care te afli. Începe de acum să studiezi profund Sfintele Scripturi, căci în ele găsești înțelepciune cum să ajungi în Împărăția lui Dumnezeu și cum să-ți trăiești fericit viața pe acest pământ. Caută în localitatea ta o biserică autentică unde este studiată Biblia și mergi la studiu biblic. Dacă locuiești în Chișinău, te invit la Biserica Buna Vestirea și vei studia Biblia cu noi. Dacă nu cunoști o astfel de biserică în localitatea ta, contactează-ne prin comentarii sau la chat (în fiecare seară de la 19:00 la 23:00) și te vom îndrepta la un astfel de grup sau îți vom oferi posibilitatea să studiezi Biblia prin Skype.

Dumnezeu să te ajute să  rezolvi cât mai curând această problemă și să-ți dea credință în Domnul Isus pentru viața veșnică.