Dacă ei ar citi din cartea Proverbe…

Unul din cei mai înțelepți oameni care au existat pe acest pământ, împăratul Regatului Israel, Solomon, a scris sub inspirație divină o carte întreagă de proverb pline de înțelepciune. Toate aceste proverbe încep cu…. dacă. Imensa înțelepciune pe care o găzduiește această carte poate să ne ajute să facem alegeri corecte doar dacă le citim și le urmăm în umblarea noastră zilnică. Mesajul cărții este atât de actual în zilele noastre, încât descrie simplu și clar problemele cu care se confruntă omenirea. Cel mai interesant lucru că totul se reduce personal. Mă gândeam la politicienii și la cei care iau decizii în zilelor noastre. Dacă aceștia ar citi aceste proverb și ar încerca să le trăiască poate și eficiența muncii lor ar fi alta. Cei care aleargă după înțelepciune și își apleacă inima la pricepere, dacă o vor căuta ca argintul și vor umbla după ea ca după o comoară, atunci ei și noi toți vom înțelege frica de Domnul, vor avea rezultate frumoase în activitatea pe care și-au ales-o și tot atunci vor înțelege dreptatea , judecata, nepărtinirea și vor putea să aibă un discernământ între bine și rău.

Apoi, dacă păstrăm învățăturile din această carte în inimile noastre și le aplicăm, ele ne vor aduce și protecție. Ne vor păzi de calea cea rea și de oamenii care țin cuvântări stricate. Iar de aceștia din ultima categorie avem cu duiumul. Și, din nefericire, îi veți vedea în curând sau poate i-ați văzut, dar în acest an când va trebui să ne alegem un executiv, se vor manifesta din plin. De aceea este important ca să avem înțelepciune ca să putem discerne pe cine alegem, pentru că oamenii care urmăresc, caută înțelepciunea ca și pe argint vor fi protejați de cei amăgitori. În zilele noastre este greu să distingi cine spune adevărul de cel ce minte, pentru că minciuna și manipularea a fost ridicată la nivel de ,, artă,, și, prin urmare, ai nevoie de înțelepciune pentru a face diferența.

Înțelepciunea este viață. Cei care caută să fie înțelepți în purtarea lor se vor feri de răutate și vor umbla cu adevărul în gură, nu vor avea ochi trufași, limbă mincinoasă, inimi care să urzească planuri rele, mărturii mincinoase și se vor feri de certuri. Cât de important este ca în zilele noastre să avem oameni la conducerea țării care urmăresc aceste principii și valori.

Trebuie să știm că înțelepciunea este mai de preț decât orice bun material din această lume. Să nu credeți că dacă vom avea ce mânca și ce vom bea ne va fi mai bine. Este suficient să ne uităm la multe din țările cu o economie avansată, dar la capitolul moralitate au degradat total. Oare acest lucru nu ne spune că au alungat înțelepciunea din inimile lor și măcar nici nu mai doresc să recunoască înțelepciunea adevărată? Pentru mulți în zilele noastre înțelept este să accepți imoralitatea drept normă și răul drept bine. Însă un lucru trebuie să știm și acest lucru nu s-a schimbat chiar dacă au trecut ani, veacuri sau milenii. Înțelept te face frica de Dumnezeu, pentru că doar frica de Dumnezeu te va face urăști răul, trufia, mândria, purtarea rea și gura mincinoasă. Tristețea cea mai mare este că Îl reducem pe Dumnezeu doar la o simplă religie și nu la o relație. Nu mai dorim să acceptăm înțelepciunea, Autorul căreia este Dumnezeu. Prin urmare, să căutam înțelepciunea cu aceeași obișnuință cu care căutăm la nevoile noastre zilnice. Și să nu uităm că opusul și inamicul înțelepciunii este nebunia. Și nebunia Biblia o califică drept gălăgioasă, proastă și care nu știe nimic. Ea, nebunia șade peste tot, în cele mai înalte locuri și strigă la oameni, îi îndeamnă pe aceștia la lucruri rele, pentru că ea zice: ,, apele furate sunt dulci și pâinea luată pe ascuns este plăcută,,. Dar ascultând de nebunie vei suferi consecințe rele care te vor duce la moarte.

Iar acum, dacă toți cei care ne conduc și nu numai ar căuta înțelepciunea așa cum este ea descrisă în cartea Proverbe din Sfânta Scriptură, cu siguranță că ar lua personal problemele țării și ar avea verticalitate și discernământ în luarea de decizii în aceste vremuri deloc ușoare.