Cursul “Căsătorie fără regrete”. Lecţia VI: Cum să comunici

Lipsa de o buna comunicare apare chiar la inceputul listei necazurilor in fiecare casatorie care se prabuseste. Cate volume nu s-au scris despre cum sa stii sa comunici. Cate adevaruri, cate metode de „cum sa” si „cum sa nu” comunici au invadat librariile, si totusi caminele se destrama pentru ca sotul si sotia nu stiu cum trebuie sa-si vorbeasca si sa se poarte unul cu celalalt.

In lectia aceasta vom privi la felul in care Domnul gandeste, ne invata si ce porunci ne da cu privire la felul nostru de a comunica. Vom incepe sa citim ce anume spune Scriptura despre cel mai mic madular al trupului tau, limba. Sa observam si sa notam mai jos textul din Iacov 3:1-12:

Limba:

 • Un mic madular; se faleste cu lucruri mari;
 • Este un foc mic; o lume de nelegiuiri
 • Intineaza tot trupul si aprinde roata vietii, cand este aprinsa de focul gheenei.
 • N-o poate imblanzi nici un om.
 • Ea este un rau, care nu se poate infrina, este plina de otrava de moarte.
 • Cu ea binecuvantam pe Domnul…si tot cu ea blestemam pe oameni
 • Din aceeasi gura iese si binecuvintarea si blestemul
 • Daca cineva nu greseste in vorbire, este un om desavarsit si poate sa-si tina in frau tot trupul.

Acum sa citim la Matei 12:33-37 si sa scriem tot ce invatam din acest text:

 • Din prisosul inimii vorbeşte gura.
 • Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui; dar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui
 • In ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care-l vor fi rostit
 • Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină, şi din cuvintele tale vei fi osândit.

Iacov 1:26:

 • Dacă crede cineva că este religios, şi nu-şi înfrânează limba, ci îşi înşală inima, religia unui astfel de om este zadarnică.

Este tragic, dar totusi se poate prezice ca vorbele frumoase si de dragoste pe care cei doi si le-au spus in perioada cand si-au facut curte, se destrama pe undeva in primii ani de casnicie. Cuvintele acele mangaietoare pe care le rosteati au fost parca oprite din cauza problemelor, iritarilor, dezamagirilor vietii. Roaga-L pe Dumnezeu sa-ti arate ce fel de cuvinte sa folosesti pe care cei iubiti ai tai trebuie sa le auda din partea ta pentru ca toti sa va simtiti bine in caminul vostru. Nu astepta ca ceilalti membri ai familiei tale sa invete mai intai cum sa comunice. Incepe tu s-o faci si vei vedea ca si ceilalti vor fi indemnati de exemplul tau frumos sa fie la fel.

Sa continuam mai departe sa vedem ce ne spune Cuvantul lui Dumnezeu cu privire la comunicare.

Proverbe 15:28 „Inima celui neprihănit se gândeşte ce să răspundă, dar gura celor răi împroaşcă răutăţi.”

Proverbe 19:11 „Înţelepciunea face pe om răbdător şi este o cinste pentru el să uite greşelile.”

Proverbe 19:13 „Un fiu nebun este o nenorocire pentru tatăl său, şi o nevastă gâlcevitoare este ca o streaşină de pe care picură întruna.”

Proverbe 21:9 „Mai bine să locuieşti într-un colţ pe acoperiş, decât cu o nevastă gâlcevitoare într-o casă mare.”

Proverbe 17:27-28 „Cine îşi înfrânează vorbele, cunoaşte ştiinţa, şi cine are duhul potolit este un om priceput. Chiar şi un prost ar trece de înţelept dacă ar tăcea, şi de priceput dacă şi-ar ţine gura.”

Proverbe 18:20 „Din rodul gurii lui îşi satură omul trupul, din venitul buzelor lui se satură”

Proverbe 27:15 „O streaşină care picură necurmat într-o zi de ploaie, şi o nevastă gâlcevitoare sunt totuna”

Psalmul 34:13-14 „Fereşte-ţi limba de rău, şi buzele de cuvinte înşelătoare! Depărtează-te de rău şi fă binele; caută pacea şi aleargă după ea!”

Proverbe 4:24 „Izgoneşte neadevărul din gura ta şi depărtează viclenia de pe buzele tale!”

Proverbe 14:3 „În gura nebunului este o nuia pentru mândria lui, dar pe înţelepţi îi păzesc buzele lor.”

Proverbe 11:11 „Cetatea se înalţă prin binecuvântarea oamenilor fără prihană, dar este surpată prin gura celor răi.”

Proverbe 12:18 „Cine vorbeşte în chip uşuratic, răneşte ca străpungerea unei săbii, dar limba înţelepţilor aduce vindecare”

Proverbe 18:21 „Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii; oricine o iubeşte, îi va mânca roadele.”

Iov 16:5 „…v-aş mângâia cu gura şi aş mişca din buze ca să vă uşurez durerea?”

Proverbe 17:9 „Cine acoperă o greşeală, caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui, dezbină pe prieteni.”

Proverbe 10:32 „Buzele celui neprihănit ştiu să vorbească lucruri plăcute, dar gura celor răi spune răutăţi.”

Proverbe 16:21, 23-24 „Cine are o inimă înţeleaptă este numit priceput, dar dulceaţa buzelor măreşte ştiinţa. Cine are o inimă înţeleaptă îşi arată înţelepciunea când vorbeşte şi mereu se văd învăţături noi pe buzele lui. Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet şi sănătoase pentru oase.”

Dupa ce ai cit aceste versete, roaga-l pe Domnul sa-ti arate persoana careia i-ai gresit prin vorbire. Intreaba-te pe tine insuti daca greseala ta i-a ranit duhul. Ai citit in Proverbe ca duhul unei persoane este ranit atunci cand vorba ta a facut o rana adanca si a mahnit-o. In focul unei discutii te poti adresa cuiva din familie: „Imi faci numai necazuri in viata!”. N-o spui cu intentie rea si carand dupa aceea ai uitat ce ai spus; dar celalalt n-a uitat si multa vreme vorba ta i-a ranit duhul. Intr-o zi insa te vei intalni cu vorbele tale care i-au cauzat o rana adanca si nevindecata. Pentru aceea trebuie sa-ti ceri iertare si sa cauti sa repari greseala imediat ce ai gresit pentru ca rana sa fie inlaturata, curatita si vindecata.

In fiecare casatorie vor fi neintelegeri si divergente. In Cuvantul Sau, Domnul ne-a lasat reguli de vorbire si ce sa facem cand apar divergente de pareri in general. Sa citim urmatoarele versete din Scriptura iar la sfarsit sa facem o lista cu reguli de comunicare, potrivit cu cele invatate.

Proverbe 18:13-14 „Cine răspunde fără să fi ascultat, face o prostie şi îşi trage ruşinea. Duhul omului îl sprijină la boală; dar duhul doborât de întristare, cine-l va ridica?”

Proverbe 18:19 „Fraţii nedreptăţiţi sunt mai greu de câştigat decât o cetate întărită, şi certurile lor sunt tot aşa de greu de înlăturat ca zăvoarele unei case împărăteşti.”

Proverbe 24:29 „Nu zice: „Cum mi-a făcut el aşa am să-i fac şi eu, îi voi răsplăti după faptele lui!””

Proverbe 13:10 „Prin mândrie se aţâţă numai certuri, dar înţelepciunea este cu cel ce ascultă sfaturile.”

Proverbe 15:1-4 „Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia. Limba înţelepţilor dă ştiinţă plăcută, dar gura nesocotiţilor împroaşcă nebunie. Limba dulce este un pom de viaţă, dar limba stricată zdrobeşte sufletul.”

Proverbe 15:28 „Inima celui neprihănit se gândeşte ce să răspundă, dar gura celor răi împroaşcă răutăţi.”

Proverbe 15:32 „Cel ce leapădă certarea îşi dispreţuieşte sufletul, dar cel ce ascultă mustrarea capătă pricepere.”

Proverbe 18:21 „Moartea şi viaţa sunt în puterea limbii; oricine o iubeşte, îi va mânca roadele.”

1Petru 2:21-23 „Şi la aceasta aţi fost chemaţi; fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui. „El n-a făcut păcat, şi în gura Lui nu s-a găsit vicleşug.” Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri; şi, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător.”

Efeseni 4:29,31 „Niciun cuvânt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud. Orice amărăciune, orice iuţeală, orice mânie, orice strigare, orice clevetire şi orice fel de răutate să piară din mijlocul vostru.”

Efeseni 4:26 „„Mâniaţi-vă, şi nu păcătuiţi.” Să n-apună soarele peste mânia voastră”

1Petru 3:8-10 „Încolo, toţi să fiţi cu aceleaşi gânduri, simţind cu alţii, iubind ca fraţii, miloşi, smeriţi. Nu întoarceţi rău pentru rău, nici ocară pentru ocară; dimpotrivă, binecuvântaţi, căci la aceasta aţi fost chemaţi: să moşteniţi binecuvântarea. Căci cine iubeşte viaţa şi vrea să vadă zile bune să-şi înfrâneze limba de la rău şi buzele de la cuvinte înşelătoare”

Coloseni 4:6 „Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.”

Psalmul 141:3 „Pune, Doamne, o strajă înaintea gurii mele şi păzeşte uşa buzelor mele”

Proverbe 31:26 „Ea deschide gura cu înţelepciune, şi învăţături plăcute îi sunt pe limbă”

Iacov 1:19-20 „Ştiţi bine lucrul acesta, preaiubiţii mei fraţi! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie; căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu. De aceea lepădaţi orice necurăţie şi orice revărsare de răutate, şi primiţi cu blândeţe Cuvântul sădit în voi, care vă poate mântui sufletele.”

Si acum sa scriem cateva reguli de comunicare reesind din cele de mai sus:

1.Nu-ti intrerupe interlocutorul cand vorbeste. Fii grabnic la ascultare si incet la vorba.

2. Este cu mult mai usor sa previi conflictul, decat sa-l recuperezi.

3. Nu intoarce vorba rea pentru vorba rea

4. Nu fi mandru, asculta sfaturile

5. Vorbeste calm, bland, echilibrat. Nu atata la manie.

6. Gandeste inainte de a raspunde

7. Accepta criticile

8. Nu uita ca cu limba ta poti zidi si poti zdrobi

9. Cand esti tratat pe nedrept, nu te razbuna. Lasa razbunarea pe mana lui Dumnezeu.

10. Renunta la orice cuvant stricat care ti-ar putea iesi din gura (barfe, manie, strigare, iutime, amaraciune, clevetire)

11. Vorbeste simplu, pe intelesul tuturor

12. Roaga-l pe Dumnezeu sa te invete sa comunici cu oamenii

„Căci cine iubeşte viaţa şi vrea să vadă zile bune să-şi înfrâneze limba de la rău şi buzele de la cuvinte înşelătoare

Şi inca cateva reguli de comunicare…

 • Contactul vizual. Cineva a spus ca „ochii sunt lumina sufletului”. Este atat de important atunci cand vorbesti cu cineva, mai ales pe cei pe care-i iubesti, sa-i privesti direct in ochi. Daca esti tata, acest gest transmite siguranta si tarie. Daca esti mama, gestul transmite grija si caldura.
 • Invata sa-ti concentrezi atentia asupra persoanei, care-ti vorbeste. A incerca sa asculti persoana care-ti vorbeste in timp ce citesti ziarul, privesti la televizor sau faci altceva care-ti sustrage atentia, nu inseamna a fi atent la spusele persoanei; mai degraba intoarce-te si priveste peroana care-ti vorbeste.
 • Fii gata sa raspunzi cand esti intrebat. Cand un membru al familiei iti vorbeste, raspunde-i, aratandu-i ca esti interesat de conversatie.
 • Invata sa pastrezi secretele altora. Nimic nu descurajeaza pe cineva de a purta o conversatie ca si lipsa de incredere in celalalt.
 • Evita raspunsurile negandite sau asa numite raspunsuri „ce mai faci? bine, mersi”. De-asemenea nu te apuca imediat sa dai sfaturi atunci cand cineva iti vorbeste. Este foarte usor sa raspunzi negandit sau sa raspunzi cu primul lucru care-ti vine in minte si astfel sa nu asculti cu adevarat la spusele celuilalt.

Unde trebuie sa-ti imbunatatesti felul de a comunica? Roaga-L pe Domnul sa-ti dea ocazia sa te indrepti incepand chiar de astazi.

Si inca ceva foarte important: niciodata sa nu spui partenerului tau de casatorie ca vrei sa divortez de el. Nici nu trebuie sa te gandesti la asa ceva. Lucrul acesta nu se discuta si nu are ce cauta in comunicarea dintre un sot si o sotie.

O comunicare eficienta dintre partenerii de casatorie nu poate avea loc fara dragoste. Asa ca la lectia urmatoare vom studia ce este dragostea, felurile de dragoste si cum trebuie aplicata dragostea in mod practic.